Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Pohánkový bochník s jogurtom

Ak máš chuť na niečo fakt rýchle a navyše zdravé (a podľa druhu zvolenej múky aj bezlepkové), mám pre teba jeden recept na pečivo, ktoré nemusíme nechať kysnúť.
Tento bochník robievam z pohánkovej múky (vtedy má dosť výraznú chuť), prípadne z kombinácie pohánkovej a bezlepkovej múky Schär Mix B v pomere 1:1, čo je jemnejšia chuť i ľahšia konzistencia.
Pre 100% bezlepkovú verziu vynecháme pohánku a bochník robíme len z čisto bezlepkovej múky. Pohánka samotná totiž nepatrí medzi obilniny a neobsahuje lepok, avšak má v sebe látky podobné gliadínu, teda tej časti lepku, ktorá spôsobuje poruchu vstrebávania živín v tenkom čreve.

Čo budeme teda potrebovať?


  • 450 g pohánkovej múky,

  • 400 ml jogurtu (super konzistenciu i chuť dosiahneme použitím smotanového jogurtu, ale skúšali sme aj nízkotučné jogurty a bochník je chutný aj s ich použitím),

  • trošku soli,

  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny,

  • semienka rôznych olejovín podľa chuti (u nás letí ľan).


Ako na to?

Neexistuje snáď jednoduchší postup :-) (áno, aj pre zaneprázdnené osôbky). Všetko spolu zmiešame do homogénnej konzistencie. Netreba miesiť, ani nechať podkysnúť. Stačí vložiť do olejom vymastenej formy (napr. srnčí chrbát je celkom fajn), alebo nechať jednoducho na vymastenom plechu vo vyformovanom tvare. A už sa môžeme venovať akejkoľvek inej činnosti a po cca 50 minútach a pečení pri 180°C sa tešiť na výbornú pochúťku!
recept na pohankovy chlieb s jogurtom
 
Danka Fráková
Redaktor vo Fitshaker

Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.