Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Osviežujúca malinová torta aj pre bezlepkáčov!

malinová torta
Sladučké a chutnučké maliny, kto by ich nemal rád? Na našej záhradke sa im práve teraz začalo dariť. Po ochladení sa začali malinky červenať v celej svojej kráse. Ani som sa nenazdala a mala som ich plnú misku a nevedela čo s nimi. Džemu už máme plné poličky, malinové omáčky sme už tiež robili a klasické malinové muffinky, bublaniny a podobné koláče nás už omrzeli. Keďže u nás doma nemá nikto rád príliš sladké dezerty, tak vznikol „Malináčik“. Osviežujúci koláč bez lepku a cukru, na ktorom si pochutí celá rodina a ešte aj susedia. Postup je veľmi jednoduchý, ťažšie je vydržať celú noc neochutnať, kým koláč poriadne stuhne. Preto odporúčam koláčik piecť až večer, aby nás toľko počas dňa nelákal. No vrhnime sa na pečenie, určite si celá nedočkavá. :-)
Doba prípravy: 40-45 minút + 12 hodín tuhnutie

Čo budeme potrebovať?

Na korpus:

  • 4 vajíčka

  • 2 lyžice javorového sirupu

  • 3 lyžice vlažnej vody

  • 1 lyžica mäkkého ghee masla

  • 3 lyžice bezlepkovej múky

  • 2 lyžice mletého maku

  • 1 lyžicu mletých vlašských orechov

  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov


Na malinový krém:

  • 280 g malín

  • 4 dl vody

  • 1 lyžičku vanilkového extraktu

  • 3 lyžice javorového sirupu

  • 1 bio vanilkový puding


Ako budeme postupovať?

1. Najprv rozdelíme vajíčka na bielky a žĺtka.
2. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a pridáme k nim javorový sirup a vlažnú vodu. Všetko poriadne premiešame mixérom a pridáme maslo a žĺtka.
3. V inej miske zmiešame múku, mak a orechy s kypriacim práškom.
4. Do poriadne premiešanej vajíčkovej zmesi pridávame postupne suchú zmes, no tú iba zapracujeme jemne vareškou, aby koláč nestratil na objeme.
5. Hotové cesto prelejeme do tortovej formy s priemerom 22 cm a pečieme na 180°C asi 15-20 minút.
6. Pre istotu špáradlom skontrolujeme, či je už korpus upečený. Korpus si odložíme bokom, aby vychladol. Nevyberáme ho z formy.
7. Maliny dáme do menšieho hrnca a pridáme k nim 3 dl vody a vanilkový extrakt , chvíľu ich povaríme.
8. Potom k nim pridáme javorový sirup a postupne privedieme k varu.
9. Keď sa na malinách začnú tvoriť bublinky, rozmiešame vo zvyšnej vode zlatý klas. Ten pomaly prilejeme k variacim sa malinám a budeme miešať, pokiaľ krém nezhustne.
10. Krém po zhustnutí odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť do izbovej teploty. Vychladnutý korpus si zatiaľ popicháme vidličkou.
11. Krém začneme postupne liať na korpus v rovnomernej vrstve. Keď bude všetok krém na korpuse, párkrát formou pobúchame po kuchynskej linke, aby sa korpus a maliny pekne spojili.
12. Po upečení vydržíme cca 12 hodín, kým koláč stuhne. Je to ťažká časť, ale čakanie ti bude odmenou.
malinacik
 
malinacik
 
malinacik
Koláčik chutí rovnako parádne ako vyzerá. Je osviežujúci a nie príliš sladký. Presne taký, ako máme doma radi. Daj nám vedieť ako dopadol tvoj „Malináčik“, budeme sa tešiť. :-)
 
Fantastické letné dezerty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.