Doba prípravy: 40-45 minút + 12 hodín tuhnutie
Čo budeme potrebovať?
- 4 vajíčka
- 2 lyžice javorového sirupu
- 3 lyžice vlažnej vody
- 1 lyžica mäkkého ghee masla
- 3 lyžice bezlepkovej múky
- 2 lyžice mletého maku
- 1 lyžicu mletých vlašských orechov
- 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov
Na malinový krém:
- 280 g malín
- 4 dl vody
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 3 lyžice javorového sirupu
- 1 bio vanilkový puding
Ako budeme postupovať?
2. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a pridáme k nim javorový sirup a vlažnú vodu. Všetko poriadne premiešame mixérom a pridáme maslo a žĺtka.
3. V inej miske zmiešame múku, mak a orechy s kypriacim práškom.
4. Do poriadne premiešanej vajíčkovej zmesi pridávame postupne suchú zmes, no tú iba zapracujeme jemne vareškou, aby koláč nestratil na objeme.
5. Hotové cesto prelejeme do tortovej formy s priemerom 22 cm a pečieme na 180°C asi 15-20 minút.
6. Pre istotu špáradlom skontrolujeme, či je už korpus upečený. Korpus si odložíme bokom, aby vychladol. Nevyberáme ho z formy.
7. Maliny dáme do menšieho hrnca a pridáme k nim 3 dl vody a vanilkový extrakt , chvíľu ich povaríme.
8. Potom k nim pridáme javorový sirup a postupne privedieme k varu.
9. Keď sa na malinách začnú tvoriť bublinky, rozmiešame vo zvyšnej vode zlatý klas. Ten pomaly prilejeme k variacim sa malinám a budeme miešať, pokiaľ krém nezhustne.
10. Krém po zhustnutí odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť do izbovej teploty. Vychladnutý korpus si zatiaľ popicháme vidličkou.
11. Krém začneme postupne liať na korpus v rovnomernej vrstve. Keď bude všetok krém na korpuse, párkrát formou pobúchame po kuchynskej linke, aby sa korpus a maliny pekne spojili.
12. Po upečení vydržíme cca 12 hodín, kým koláč stuhne. Je to ťažká časť, ale čakanie ti bude odmenou.
Fantastické letné dezerty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Maliny môžeš použiť aj v týchto receptoch:
Vynikajúca malinová kaša na raňajky
Malinová galetka s ricottou nielen pre návštevy
Pohánkové lievance
Makové muffiny s malinami
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)