Odteraz už čokoláde nepoviem NIE – rozhovor so Samimom Elcilerom

Má skvelú chuť, je lahodná, pomaly sa rozplýva a úsmev na tvári dodáva :-) . Čokoláda. Kto by ju nemiloval, však?  Ale pozor! Nie je čokoláda ako čokoláda. Rozhodla som sa osloviť francúzskeho odborníka a znalca čokolády Samima Elcilera, aby mi odhalil niektoré otázniky ohľadom čokolády. Je zdravá, nie je? Ako spoznať kvalitnú? Koľko si jej môžme za deň dopriať? Jeho odpovede mi odhalili tajomstvo čokolády, ktoré som nepoznala. Chceš ho vedieť tiež? Tak čítaj a zahĺb sa do sveta voňavej čokolády. P. S: Tajomstvo skrýva aj recept na vynikajúcu domácu čokoládu, mňam :) .

fitshaker_blog_cokolada_1

Aké zdravotné benefity prináša konzumácia čokolády? 

Teraz hovoríme len o horkej čokoláde, keďže obsahuje menej cukru. Obsahuje veľa antioxidantov, viac ako v červenom víne či v zelenom čaji. Čokoláda rozširuje cievy, čiže reguluje krvný tlak a kakaové maslo má pozitívny vplyv na cholesterol.  Čokoláda obsahuje teobromin, ktorý povzbudzuje mozgovú činnosť. Pomáha pri hnačkách. Čokoláda prinesie človeku rýchlo veľa energie preto, si ju dajú radi aj športovci.

Kedy je správny čas na kúsok čokolády (ráno, desiata, olovrant), aby mala čokoláda priaznivé účinky pre naše zdravie? 

Je to asi osobná vec, ale dobrým momentom je napríklad ku káve poobede. Neodporúčal by som ju večer, keďže čokoláda obsahuje theobromin (niečo ako kofeín), čiže povzbudzuje človeka. K tomuto ešte je to veľmi kalorický výrobok, preto asi nie pred spaním, ale cez deň. Jedná 100 gramová tabuľková čokoláda obsahuje cca 600 kalórií, človek ich potrebuje okolo 2000 denne. Tým pádom radšej s rozumom :-) .

 

fitshaker_blog_cokolada_2

Aké zložky by mala čokoláda obsahovať, aby bola priaznivá pre naše zdravie? Koľko kakaa by v nej malo byť?

Kvalitná čokoláda by mala obsahovať ako základné ingrediencie  kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor (v prípade horkej čokolády). V mliečnej čokoláde bude navyše sušené mlieko. V bielej čokoláde bude kakaové maslo, sušené mlieko a cukor.

Percento napísané na obale predstavuje percento „kakaovej sušiny“ (kakaová hmota + kakaové maslo, alebo len kakaové maslo pri bielej čokoláde), čiže percento prírodnej ingrediencie pochádzajúcej z plodu kakaovníka. Zvyšok toho percenta sú pridané veci. Napríklad 90 %-ná čokoláda bude obsahovať cca 10% cukru. 70 %-na čokoláda už 30% cukru. Preto sa hovorí že je zdravšia horká čokoláda s vysokým percentom kakaovej sušiny, lebo bude v nej menej cukru.

V čokoláde sa používa veľmi často sójový lecitín, ktorý pomáha miešať všetky ingrediencie v čokoláde. Sám od seba sójový lecitín je zdravý, len často môže pochádzať z GMO(geneticky modifikovanej) sóje a tým, že je ho menej ako 1% vo výrobku, výrobca nemá povinnosť uvádzať to na obale.

fitshaker_blog_cokolada_3

Pridávajú sa do čokolád látky, ktoré nie sú pre naše zdravie také priaznivé ? Čo by mal spotrebiteľ sledovať na obale výrobku pri nákupe?

Treba vedieť, že najdrahšia zložka v čokoláde je kakaové maslo. Ak výrobca chce niekde šetriť urobí to v prvom rade na kakaovom masle. Žiaľ, Európska únia v roku 2000 umožnila výrobcom, aby nahradili časť kakaového masla iným tukom do 5% celkovej hmotnosti výrobku, ten iný tuk je často palmový tuk (v zložení na obale „rastlinný tuk“) a stojí 1 desatina ceny kakaové masla. Palmový tuk, na rozdiel od kakaového masla zvýši cholesterol.

Pri nákupe čokolády, najlepšie je kontrolovať zloženie čokolády ak tam figuruje rastlinný tuk alebo iný tuk ako kakaové maslo, zrejme výrobca šetril na suroviny. Treba aj si všímať  percento kakaovej sušiny: existujú napríklad  mliečne čokolády s 25% kakaovej sušiny a kvalitnejšie s 40% kakaovej sušiny.

Aké sladidlá sa pridávajú do čokolády, ktoré z nich sú najzdravšie?

Sladidla: obyčajný biely cukor, trstinový cukor, xylitol, maltitol alebo stevia. Ak si kúpite 100 %-nu čokoláda tam nebude žiaden cukor. Trstinový je zdravší ako biely, xylitol je tiež zdraviu prospešný. Čo sa týka stévie, neviem sa vyjadriť, samotná rastlina je určite zdravá, lenže do čokolády sa pridáva ako biely prášok, čiže už po nejakej úprave.

Existujú už 100 %-né čokolády, raw čokolády, čokolády s pridaním kvietkov, či rôznych superpotravín. Ktorá čokoláda je Vaša naj? S akou najneobvyklejšou čokoládou ste sa stretli a kde?

Existuje 100%-ná čokoláda, aj raw čokolády (surové čokolády): tie sú nepražených bôbov, majú silnejšiu chuť, je z nich viac cítiť „prírodu“. Existujú aj čokolády s kvetmi, napríklad s levanduľou, s fialkami, alebo so sušenými kvetmi. Čo sa týka superpotravín, tam tiež, napríklad s maca, guaranou atď.

Osobne mam rad čokolády okolo 70%-75%, s kyslím ovocím (brusnice, maliny atď..)

fitshaker_blog_cokolada_4

Aký je váš názor na čokolády, od “fialovej kravičky” (orion, kinder), ktoré na nás číhajú v každom supermarket?

Sú to priemyselné čokolády, kde sa často pridáva iný tuk ako kakaové maslo, napríklad: mliečny tuk, či rastlinný tuk.  Treba vždy čítať zloženie pred kúpou.

Zarážajúce je skôr určitá čokoládová pomazánka, ktorá sa prezentuje v reklame ako zdravé raňajky pre deti, keď človek číta jej zloženie, pochopí, že je tam len cukor a tuk ako hlavné zložky.

Či už v čase vianočného pečenia, alebo počas vypekania cez rok, mnoho žienok používa čokolády na varenie zo supermarketov. Je takáto čokoláda skutočne vhodná na varenie a pečenie, alebo by ste odporúčali iné?

Väčšina čokolád na varenie  z našich supermarketov obsahujú skôr veľa tukov (iné ako kakaové maslo) a cukru. Existuje veľmi kvalitné čokolády v tvare „peniažkov“, belgická čokoláda na varenie. Tie sú zvyčajne bohaté na kakaové maslo a tým pádom v recepte človek môže znížiť  množstvo iných tukov. Dajú sa nájsť v niektorých BIO obchodoch.

fitshaker_blog_cokolada_5
Pre koho čokoláda nie je vhodná? napr. deti, tehotné ženy? Ľudia s nejakými zdravotnými problémami?

Niektorí ľudia majú určitú neznášanlivosť  buď na prísady (oriešky, sójový lecitín…), niektorí môžu len bielu, a niektorí  nemôžu žiadnu čokoládu, napríklad im to spôsobuje  silnú migrénu. Často je aj neznášanlivosť na laktózu, ktorá sa nachádza v sušenom mlieku v mliečnej a bielej čokoláde. Dnes trh je bohatší, pomaly každý môže nájsť čokoládu náhradu prísady,  ktorú neznáša.

Vedeli by ste nám povedať aj recept na domácu zdravú čokoládu?

Môžem poskytnúť  recept na čokoládovú pomazánku ktorý som dostal od známej  kuchárky Henriety Peškovičovej.

Necháme  namočené  vo vode oriešky (kešu, lieskové alebo mandle) celú noc. Ráno vyhodíme vodu, pomixujeme ich v mixéri s troškou vody a pridáme banán, avokádo, kakaový prášok a trošku javorového sirupu alebo medu podľa chuti.

fitshaker_blog_cokolada_6

Ďakujeme za rozhovor :)

 

Zdroj fotiek: flickr.com

Na otázky odpovedal: Samim Elciler (www.chocolates.sk)

Otázky kládla: Anna Dubovská

Anna Dubovská

Článok bol pridaný dňa 02/01/2015 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Anna Dubovská

Komentáre