A navyše, vedela si o tom, že marhule sú plné dôležitých vitamínov a živín? Obsahujú vitamín A, C, železo a draslík. Podporujú správne fungovanie imunitného systému, dobrý zrak a pevné kosti. Vďaka draslíku znižujú krvný tlak a riziko mozgovej mŕtvice. Ideálne je konzumovať marhule čerstvé. Iba tak z nich dokážeme využiť všetky hodnotné látky. Preto použijeme aj pre tento koláč surové marhule práve odtrhnuté zo stromu :-).
Na korpus:
- 1 hrnček ďatlí
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- 3/4 hrnčeka pohánkových vločiek (môžeš použiť aj iné, prípadne ich nahraď orechmi)
- 4 PL kakaa
- 2 PL kokosového oleja (nemusí byť)
Na plnku:
- 500 g jemného tvarohu (ideálne v BIO kvalite)
- 1 biely jogurt
- škorica
- javorový sirup (ak potrebuješ dosladiť, korpus je však sladký až-až, takže ja už nepridávam)
Na ozdobu:
- marhule
- oriešky
Ako budeme postupovať?
- Ďatle namočíme na pár hodín do vody, aby nám zmäkli. Vodu vylejeme a ďatle vymixujeme. Pridáme kokos, pomleté vločky, kakao a kokosový olej.
- Vzniknutú hmotu dobre natlačíme do tortovej formy a odložíme do chladničky.
- Pripravíme si plnku. Tvaroh vymiešame s jogurtom, pridáme škoricu podľa chuti, a prípadne osladíme javorovým sirupom. Korpus je však pomerne sladký, takže tvaroh nie je potrebné veľmi dochucovať.
- Plnku natrieme na korpus a necháme na noc v chladničke.
- Napokon ozdobíme veľkými kusmi marhúľ a ja som pridala navrch aj pražené oriešky s troškou medu. Keďže marhule nevydržia veľmi dlho rozpolené, a ak koláč neplánuješ zjesť v priebehu 2 dní, navrhujem pridať ich až tesne pred podávaním.
Ďalšie letné dezerty plné sviežosti:
Osviežujúce jahodové tortičky bez pečenia
Božská čokoládovo-tvarohová torta s ríbezľami
Najlepší fitness cheesecake bez cukru
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.