Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Nepečený marhuľovo-tvarohový koláč bez lepku

Máš plnú záhradu marhúľ a nevieš, čo s nimi? Priprav si tradičný tvarohový koláč ako od babičky. Samozrejme, trošku inak ako si zvyknutá. Kysnuté cesto vymeníme za to nepečené úplne bez lepku a posýpku nahradíme praženými orieškami. Necháš sa nalákať na zdravý, osviežujúci koláčik, ktorý ťa dostane do tej správnej letnej pohody? Vrelo ti ho odporúčam, chutí bombasticky :-).

A navyše, vedela si o tom, že marhule sú plné dôležitých vitamínov a živín? Obsahujú vitamín A, C, železo a draslík. Podporujú správne fungovanie imunitného systému, dobrý zrak a pevné kosti. Vďaka draslíku znižujú krvný tlak a riziko mozgovej mŕtvice. Ideálne je konzumovať marhule čerstvé. Iba tak z nich dokážeme využiť všetky hodnotné látky. Preto použijeme aj pre tento koláč surové marhule práve odtrhnuté zo stromu :-).
marhula1
Čo budeme potrebovať?
Na korpus:

  • 1 hrnček ďatlí

  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu

  • 3/4 hrnčeka pohánkových vločiek (môžeš použiť aj iné, prípadne ich nahraď orechmi)

  • 4 PL kakaa

  • 2 PL kokosového oleja (nemusí byť)


Na plnku:

  • 500 g jemného tvarohu (ideálne v BIO kvalite)

  • 1 biely jogurt

  • škorica

  • javorový sirup (ak potrebuješ dosladiť, korpus je však sladký až-až, takže ja už nepridávam)


Na ozdobu:

  • marhule

  • oriešky


Ako budeme postupovať?

  1. Ďatle namočíme na pár hodín do vody, aby nám zmäkli. Vodu vylejeme a ďatle vymixujeme. Pridáme kokos, pomleté vločky, kakao a kokosový olej.

  2. Vzniknutú hmotu dobre natlačíme do tortovej formy a odložíme do chladničky.

  3. Pripravíme si plnku. Tvaroh vymiešame s jogurtom, pridáme škoricu podľa chuti, a prípadne osladíme javorovým sirupom. Korpus je však pomerne sladký, takže tvaroh nie je potrebné veľmi dochucovať.

  4. Plnku natrieme na korpus a necháme na noc v chladničke.

  5. Napokon ozdobíme veľkými kusmi marhúľ a ja som pridala navrch aj pražené oriešky s troškou medu. Keďže marhule nevydržia veľmi dlho rozpolené, a ak koláč neplánuješ zjesť v priebehu 2 dní, navrhujem pridať ich až tesne pred podávaním.


marhula2
 
marhula4
 
marhula5
 
marhula6
 
marhula3
Uži si marhuľové bláznenie aj ty. Prajem sladučký deň :-)
Ďalšie letné dezerty plné sviežosti:
Osviežujúce jahodové tortičky bez pečenia
Božská čokoládovo-tvarohová torta s ríbezľami
Najlepší fitness cheesecake bez cukru
Fotka autora
Romana Cibulková
Redaktor vo Fitshaker

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.