Na olejoch a tukoch nešetrime!

Pomaly ale isto sa blíži čas tých najkrajších sviatkov… a väčšina z nás sa chystá na pečenie a varenie rôznych dobrôt pre našich najdrahších. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aký olej alebo tuk si vybrať, alebo siahate po prvom, ktorý je v akcii….tak tu je pár informácií, ktoré vám môžu pomôcť správne sa rozhodnúť.Na začiatku by sme si mali povedať že poznáme rastlinné a živočíšne tuky a oleje, ale pre tentokrát sa môžeme venovať tým rastlinným…

Poznáme olej rafinovaný:

Ak si vložíme do svojho nákupného košíčka lacný olej v priesvitných, väčšinou plastových nádobách tak si môžeme byť istí, že ide o olej, ktorý bol vyrobený pomocou chemických látok za vysokých teplôt. Má nevýraznú farbu, je riedky, nikdy sa nezakalí a pomaly ani nikdy nepokazí! Ale jeho výživová hodnota je niekoľkonásobne znížená, dokonca môže obsahovať toxické látky. V priebehu rafinácie sa musí so semien či orechov odstrániť sliz a nečistoty riedenými kyselinami, v lepšom prípade vodnou parou. Olej sa ďalej odkysľuje sodným luhom alebo parou. Potom sa bieli, dezodoruje čiže zbavuje akéhokoľvek zápachu (tu sa olej vystavuje teplote okolo 230 – 270 °C). Nonsens je, že niektoré oleje sa v poslednej fáze dopĺňajú o chemicky vyrobené vitamíny, pretože tie prírodné sa počas rafinácie zničili.

A na druhej strane tu máme nerafinovaný olej:

Kvalitný olej je vždy drahší, balený v tmavých sklenených fľašiach, aby bol chránený pred svetlom. Vyššia cena kvalitných olejov je daná tým, že výrobca vyťaží oveľa menej oleja šetrnejším lisovaním ako výrobca, ktorý na to používa chemické rozpúšťadlá. Takýto olej má výraznú farbu, chuť a vôňu, je hustejší, citlivejší na skladovanie a po otvorení sa môže rýchlejšie pokaziť pretože obsahuje ´životodarnú energiu´. Veľakrát sa môžeme pri výbere olejov stretnúť i s usadeným kalom na dne fliaš, no nemusíme ho vrátiť naspäť do regálu, je to naopak dobrá známka toho, že olej nebol rafinovaný!

Nerafinované oleje sa vyrábajú lisovaním za studena. V prvej fáze sa očistia, olúpu a rozdrvia. Málokedy sa predhrievajú a ak áno tak ide o veľmi šetrný spôsob (teplota nepresiahne 40 °C) potom nasleduje mechanická filtrácia a sušenie.
V súčasnej dobe už aj niektoré supermarkety prekvapia svojou ponukou kvalitných bio olejov a tukov, takže na začiatok si určite budete mať z čoho vybrať.

fitshaker blog clanok o olejoch2

Keď sme na začiatku spomenuli pečenie a varenie – aký olej a tuk je v kuchyni najlepší?

Nesmieme zabúdať, že žiadny univerzálny olej / tuk neexistuje. Podľa toho, aký spôsob varenia je v našej kuchyni najčastejší – či už varenie, dusenie, vyprážanie alebo grilovanie.. podľa toho by sme si mali vybrať aj ten najvhodnejší olej alebo tuk. Pretože niektoré vydržia vyššiu teplotu a niektoré je možné použiť len za studena.

Tak preto prikladám pár dobrých rád:

1. Domáca majonéza, dressing alebo čo je najlepšie natrieť na chlebík (najlepšie náš, nami vymiesený a upečený)

– najlepšie sú akékoľvek za studena lisované oleje
– olivový, slnečnicový, repkový, konopný, avokádový olej
– masielko z farmy, či konopné maslo
– či známe-neznáme tahini

2. Varíme, dusíme, pečieme pri nižších teplotách

– vyberáme si tiež najlepšie nerafinované oleje s bodom zahriatia najmenej 100 stupňov
– slnečnicový olej, domáce maslo, biomargarín,

3. Restujeme cibuľku, zeleninku ako základ pod mäsko či zdravú domácu polievku

Tu už môžeme použiť oleje, ktoré majú vyšší bod zahriatia a to sú:

– sézamový, olivový olej virgin (panenský) a aj extra virgin (extra panenský), je veľmi dobré poznať rozdiely v jednotlivých druhoch olivových olejoch, tiež ghí masielko (to je super – z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť), trošku menej používaný arašidový olej ale i naša bravčová masť.

4. Pre nadšencov vyprážania, fritovania, grilovania:

– sú na trhu kvalitné oleje, ktoré majú bod zahriatia nad 180 °C
– je to olivový pure, avokádový, palmový, kokosový, ktorý je teplotne najstabilnejší, mandľový a nakoniec už spomínané ghí masielko :-)

fitshaker blog clanok o olivovom oleji

Oleje a tuky zohrávajú v našom živote a stravovaní nenahraditeľnú úlohu a preto omnoho dôležitejšie ako samotný výber oleja je spôsob a správnosť jeho používania.

Prajem Vám veľa nových zážitkov vo Vašej kuchyni ;-).

Zdroj informácií:

BioAbecedář Hanky Zemanové
Umenie zdravo žiť od Kataríny Horákovej

Zdroj fotiek: flickr.com

Info o autorke: Lucia Jurčová je nadšenec zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa bude s čitateľom blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré jej osobne pomáhali a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.

Najnovšie články od Lucia Jurčová (zobraziť všetky)

Článok bol pridaný dňa 15/10/2014 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre