Lahodná tvarohovo-gaštanová torta so slivkami

Ak sa pustíš do prípravy tejto tortičky, čoskoro sa bude tvojím domovom niesť vôňa gaštanov a sliviek. Po zahryznutí pocítiš krémovosť gaštanovej plnky v konbinácii so sladkou chuťou sliviek. Mňam! Rozvoňaj si aj ty svoj príbytok a pusti sa do prípravy tohto lahodného koláčika.

Doba prípravy: 1 hod. 20 min. + chladenie cez noc

Čo budeme potrebovať na 10 porcií?

Na cesto:

  • 170 g špaldovej múky
  • 80 g kvalitného masla
  • 1 vajíčko
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lyžicu studenej vody

Na plnku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 500 g gaštanového pyré
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 0,5 -1 kg sliviek

Ako budeme postupovať?

1. Vo veľkej mise zmiešame špaldovú múku, maslo, vajíčko, a semienka z vanilkového lusku. Pridáme vodu a vymiesime hladké kompaktné cesto.

2. Necháme ho asi na 30 minút odležať v chladničke a zatiaľ pripravíme plnku.

3. Tvaroh, gaštanové pyré a vajíčka spolu vymiešame. Pridáme cukor a citrónovú šťavu.

4. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche a vložíme do tortovej formy o priemere 22 cm. Popicháme dno vidličkou a dáme ho na 10-15 minút do vyhriatej rúry na 180°C.

5. Kým sa cesto pečie, očistíme slivky. 6 – 8 kúskov prekrojíme na polovice a odložíme bokom.

6. Zvyšné slivky vložíme do hrnca a rozvaríme ich na kašu. Po uvarení ich prepasírujeme, tým vznikne omáčka, ktorou budeme polievať koláč.

7. Na upečené cesto nalejeme plnku a poukladáme na vrch slivky. Pečieme spolu ďalších 30-35 minút pri 180°C .

8. Koláčik podávame vychladený a pokvapkaný slivkovou omáčkou. Tá môže byť studená alebo horúca. Obe varianty chutia jednoducho skvelo.

gaštanová torta

 

slivková torta

 

Torta z gaštanového pyré

Nech všetkým chutí! :-)

 

Skvelé recepty aj na zdravé sladké dobroty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

fit recepty

 

Vyskúšať môžeš aj:

Krehká gaštanová torta, ktorá je úplne bez múky

Vynikajúci gaštanovo-čokoládový cheesecake

Gaštanový koláč len z 2 základných surovín

Iveta Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)
Iveta Kašická

Článok bol pridaný dňa 01/11/2019 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Iveta Kašická

Komentáre