Ďakujeme Naty Štefkovej Žúrekovej a Daniele Rau z Kvaskovanie.sk za spracovanie článku a všetky hodnotné a zaujímavé informácie, ktoré nám s láskou poskytli!
Používanie kvásku v kuchyni v súčasnosti prudko vzrastá. Nemusíme sa však báť. Nie je to novodobý výmysel, ktorý zožne päť minút slávy a už o ňom nebudeme počuť. Jeho história je niekoľko tisícročná. Spomeňte si aj vy: Chleby našich starých mám pekne zabalené do plátna vydržali aj celý týždeň mäkučké. Ako to? Jednoducho! Naše staré mamy zvykli piecť s kváskom.
Veľa ľudí si myslí, že pečenie s kváskom a kvasnicami je to isté. Ale nie je. Kvások nie sú kvasnice a kváskový je niečo iné, než kysnutý. Rozdiel je nielen v ich zložení, ale najmä v dopade na naše zdravie.
Čo je to kvások?
Prečo by sme mali používať kvások?
- Nezaťažuje naše trávenie: Baktérie v kvásku rozkladajú zložitú štruktúru lepku, ktorá je pre črevá nestráviteľná a dráždi ich. Vďaka kvásku je lepok rozložený do jednoduchších väzieb a prejde črevami bez toho, aby nám uškodil.
- Rozkladá kyselinu fytovú: Kyselina fytová je obsiahnutá v obale zrna. Vyskytuje sa teda v celozrnných múkach. Blokuje vstrebávanie dôležitých minerálov- vápnika, železa, horčíku, medi a zinku. Kvások kyselinu fytovú rozkladá, a tým umožňuje vstrebávanie dôležitých minerálov.
- Odkysľuje organizmus: Kvások pôsobí v našom organizme zásadotvorne. Pre nás to znamená koniec pálenia záhy po konzumácii chleba, pečiva či koláčov upečených pomocou kvásku.
- Má nižší glykemický index: Hladina cukru v krvi po zjedení kváskových produktov nestúpne tak rapídne, vďaka čomu nepociťujeme „vlčí hlad“ a na zasýtenie potrebujeme menšie množstvo.
- Nenadúva: Častý problém pri konzumácií čerstvého pečiva je nadúvanie. U kváskových produktoch to nehrozí. Život baktérií prítomných v kvásku definitívne končí pri 50-60 stupňoch, čo nastáva v prvej polovici pečenia.
- Zlepšuje stav alergií, ekzémov i akné: Svojím zložením kvások pomáha upraviť rovnováhu v našich črevách, zbavuje nás toxínov a upravuje peristaltiku čriev, čo sa prejaví i na stave našej pokožky.
- Podporuje imunitu: Imunita je uložená v črevách. Ak máme ich funkciu narušenú nevhodnou stravou, v kombinácii so stresom či nedostatkom spánku sme náchylnejší na ochorenia a infekty. Tým, že kvások nezaťažuje naše črevá, pomáha aj imunite.
- Je úplne bez chémie: Na to, aby sme upiekli kváskový chlieb, nám v podstate stačia tri veci: múka, voda a soľ. Žiadne aditívne a konzervačné látky, ktoré sa pridávajú do bežných chlebov v supermarketoch, netreba. Kvások totižto produkuje kyselinu mliečnu, ktorá chlieb prirodzene konzervuje. Preto kváskový chlieb vydrží aj sedem dní mäkký a chutný aj bez toho, aby sme doň pridali rôzne zdraviu škodlivé umelé prídavné látky. Práve kyselina mliečna je dôvodom, prečo kváskové chleby a pečivá nikdy nesplesnivejú. Postupne len stvrdnú, ale nikdy neplesnivejú.
Aké sú nevýhody kváskovania?
Čo sú to kvasnice?
Čo obsahujú kvasnice?
Kde kvasnice teda používať? Pleťová maska, polievka, pomazánka alebo len zmiešané s vodou ako nápoj.
Kváskový alebo kvasnicový chlieb - ktorý mám uprednostniť?
Čo je na kváskovaní také super?
Prostredníctvom kvásku, darujeme svojej rodine zdravie i lásku.
Recept na „Maminkine kaiserky“
Čo budeme potrebovať:
• 170 g hladkej pšeničnej múky
• 170 g vody
• 1 PL materského kvásku
Suroviny spolu zmiešame a necháme pri izbovej teplote prikryté rozkvasiť cca 9-12 hodín. Vznikne nám tak štartér.
Následne pridáme:
• 50 g pšeničnej chlebovej múky
• 80 g hladkej pšeničnej múky
• 100 g ražnej chlebovej múky
• 100 g špaldovej celozrnnej múky
• 120 g vody
• 1 PL masla
• 1 žĺtok
• 2 ČL soli
• 1 ČL jačmenného sladu
• zmes maku, ľanu a sezamu na posypanie - nie je nutné
Ako budeme postupovať?
1. Všetky suroviny zmiešame so štartérom a necháme na kuchynskej linke prikryté prek¬vasiť 2-3 hodiny. Cesto premiestnime na mierne pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 10 rovnakých častí. Z každej časti vymiesime rukami bochníček. Ak sa nám cesto lepí na ruky, mierne si ich pomúčime. Bochníčky necháme 10 minút oddýchnuť.
2. Ak máme kaiserkové razítko, vyrazíme na bochníčky vzor. Uložíme na papier na pečenie vyrazeným vzorom nadol a necháme 1 hodinu prekvasiť. Pomocou špachtle kaiserky obrátime vzorom hore a necháme kvasiť ďalšiu hodinu.
3. Asi po polhodine kvasenia zapneme rúru na 200 stupňov. Do rúry si dáme hneď od začiatku rozohriať aj plech, na ktorom budeme kaiserky piecť. Pred vložením do rúry kaiserky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienka¬mi. Pečieme 20-25 minút.
Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
TIP: Ak chceme mať kôrku mäkkú, kaiserky na mriežke prikryjeme suchou utierkou.
Tento a desiatky ďalších voňavých receptov z kvásku si môžete pripraviť z knihy Kváskovanie - recepty z kvásku.
Dobrú chuť.
Kváskové dobroty:
Kváskový chlieb, “I’m lovin’ it”
Domáce špaldové rožky, ktoré zvládneš aj ty!
Upiecť kváskový chlebík nie je žiadna veda! Overený recept krok za krokom.
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.