Kváskový chlieb, “I’m lovin’ it”

Milujem ho. Tá jeho vôňa. Tá chrumkavá kôrka. Neodmysliteľná súčasť môjho bytia. Hovorím, teda skôr píšem, tu o kváskovom chlebíku. Myslím si, že každý z nás má rád chlieb. Áno, viem v dnešnej dobe dosť odsudzovaný z každej strany. Veľa ľudí chlieb a pečivo radšej vyradilo zo svojich jedálničkov, lebo biela múka je zlá , GMO pšenica tiež a droždie už radšej ani nechcem spomínať. Áno, všetci ktorí to tvrdia majú pravdu. Preto pripravujem poctivý kváskový chlieb , podľa osvedčenej receptúry a z múky na akú mám práve chuť. Aj keď kvások – naše ďalšie domáce zvieratko – je ražného pôvodu :-)

Prečo kváskový chlieb?

  • spracované podľa tradičných receptúr cca 5000 rokov starej histórie
  • nepoužívame droždie, ktoré sme v konečnom dôsledku zistili, že nie je až také zdraviu prospešné
  • na kysnutie používame výhradne kvások iba z múky a vody
  • nepoužívame žiadne aditíva

Chuť pravého poctivého chlebíka si nedám vziať. V obchodoch chlieb obchádzam veľkým oblúkom. A to z jednoduchého dôvodu:

Prečo nejesť klasické pečivo s použitím droždia?

  • narúšanie črevnej mikroflóry
  • rozmnoženie kvasiniek a plesní, t. z narúšanie trávenia, prekyslenie organizmu až spôsobenie kandidózy
  • kvasinky produkujúce toxické látky nám spôsobujú alergie, zápaly a poškodenie tkanív

kvaskovy chlieb

Tak už chápeš prečo kváskový chlieb? Lebo staré matere nepoznali aditíva, farbivá a kadejaké nafukovadlá aby oklamali alebo skôr nakŕmili oči a myseľ. Nepotrebovali pridávať nič navyše do chlebu, pretože sám o sebe má vynikajúcu výraznú chuť – podotýkam ničím nenahraditeľnú, vyzerá krajšie ako pampúšik a po zahryznutí prežívate raj na zemi alebo nebíčko v papuľke.

Možno si teraz hovoríš, že jasné veď nič také v tej dobe ani nebolo k dispozícii, no môj názor na to je, že ani nebolo treba. Načo vylepšovať to čo je dobré? Neviem čím to je, možno tým, že som objavila čaro tradičného chlebíka a snažím sa vychutnávať jeho úžasnú chuť a vôňu. A možno je to tým, že je fakt zdraviu prospešný:

Tak si zhrňme prečo je vhodné ho konzumovať:

  1. podporuje zdravú črevnú mikroflóru
  2. probiotické kultúry posilujú imunitu, zlepšujú peristaltiku čriev, čo znamená, že predchádzajú zápche
  3. tým, že je dlhšia doba fermentácie dochádza k rozkladu bielkovín na AMK- teda aminokyseliny, ktoré sú stavebnou jednotkou bielkovín- t. z že chlebík je ľahšie stráviteľný pretože bielkoviny sú rozložené na “menšie dieliky”
  4. obsahuje minerálne látky a to zinok, vápnik a horčík
  5. aminokyseliny, ako som písala vyššie, sú veľmi dôležité, pretože si ich telo nevie vytvoriť samé a do tela sa dostávajú jedine prostredníctvom potravy.
  6. Chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka
  7. Obsahuje vitamíny a to niacín a riboflavín, ktoré sú dôležité pre životné procesy.

Veľmi dôležité je vedieť,že konzumácia kváskového chleba bráni tvorbe hlienu.To je jedným z dôvodov, prečo v dnešnej dobe odsudzujeme chlieb a pečivo. Teda vyrábané z droždia. Hlien spôsobuje choroby, ktoré trápi dnešnú populáciu v podobe kašľa, bronchitídy.

chlieb z kvásku

Ak ťa pri konzumácii klasického chleba alebo pečiva nafukuje, odporúčam vyskúšať kváskový. Ak zješ aj za “vagón”, tak ťa môžem ubezpečiť, že nafúknutí budeš keď tak z toho množstva.

Tak viac niet čo dodať! Kváskový chlieb je nielen úžasný svojou chuťou, vôňou atď, ale na druhej strane aj po zdravotnej stránke. A čo je pre nás dôležitejšie ako zdravie? No pre mňa je najdôležitejšie to, aby všetci v mojom okolí boli zdraví, plní sily a šťastní. Tak prečo im neupiecť chlebík? Takto sme zdraví aj šťastní zároveň :-). A ja som najspokojnejšia! :-)

Prajem Vám dobrú chuť ak sa rozhodnete vyskúšať takýto chlebík!

Zamilovala si sa po prečítaní tohto článku do kvásku rovnako ako my? Ak áno máme tu pre teba na začiatok skvelé recepty na domáci kváskový chlieb a kváskový chlieb s olivami ako tip na zdravé raňajky.

Máte moju podporu a BIG LIKE!

Zdroje: kvaskovy-chlieb.meu.zoznam.sk, www.cuketka.cz, www.maskrtnica.cz

Obrázky: flickr.com (Creative Commons)

Martina Káčerová
Najnovšie články od Martina Káčerová (zobraziť všetky)

Článok bol pridaný dňa 03/09/2014 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoReceptyStravovanie   |   Autor: Martina Káčerová

Komentáre