Kváskový chlieb, “I’m lovin’ it”

Milujem ho. Tá jeho vôňa. Tá chrumkavá kôrka. Neodmysliteľná súčasť môjho bytia. Hovorím, teda skôr píšem, tu o kváskovom chlebíku. Myslím si, že každý z nás má rád chlieb. Áno, viem v dnešnej dobe dosť odsudzovaný z každej strany. Veľa ľudí chlieb a pečivo radšej vyradilo zo svojich jedálničkov, lebo biela múka je zlá , GMO pšenica tiež a droždie už radšej ani nechcem spomínať. Áno, všetci ktorí to tvrdia majú pravdu. Preto pripravujem poctivý kváskový chlieb , podľa osvedčenej receptúry a z múky na akú mám práve chuť. Aj keď kvások – naše ďalšie domáce zvieratko – je ražného pôvodu :-)

Prečo kváskový chlieb?

  • spracované podľa tradičných receptúr cca 5000 rokov starej histórie
  • nepoužívame droždie, ktoré sme v konečnom dôsledku zistili, že nie je až také zdraviu prospešné
  • na kysnutie používame výhradne kvások iba z múky a vody
  • nepoužívame žiadne aditíva

Chuť pravého poctivého chlebíka si nedám vziať. V obchodoch chlieb obchádzam veľkým oblúkom. A to z jednoduchého dôvodu:

Prečo nejesť klasické pečivo s použitím droždia?

  • narúšanie črevnej mikroflóry
  • rozmnoženie kvasiniek a plesní, t. z narúšanie trávenia, prekyslenie organizmu až spôsobenie kandidózy
  • kvasinky produkujúce toxické látky nám spôsobujú alergie, zápaly a poškodenie tkanív

Fitshaker blog kvaskovy chlieb

Tak už chápeš prečo kváskový chlieb? Lebo staré matere nepoznali aditíva, farbivá a kadejaké nafukovadlá aby oklamali alebo skôr nakŕmili oči a myseľ. Nepotrebovali pridávať nič navyše do chlebu, pretože sám o sebe má vynikajúcu výraznú chuť – podotýkam ničím nenahraditeľnú, vyzerá krajšie ako pampúšik a po zahryznutí prežívate raj na zemi alebo nebíčko v papuľke.

Možno si teraz hovoríš, že jasné veď nič také v tej dobe ani nebolo k dispozícii, no môj názor na to je, že ani nebolo treba. Načo vylepšovať to čo je dobré? Neviem čím to je, možno tým, že som objavila čaro tradičného chlebíka a snažím sa vychutnávať jeho úžasnú chuť a vôňu. A možno je to tým, že je fakt zdraviu prospešný:

Tak si zhrňme prečo je vhodné ho konzumovať:

  1. podporuje zdravú črevnú mikroflóru
  2. probiotické kultúry posilujú imunitu, zlepšujú peristaltiku čriev, čo znamená, že predchádzajú zápche
  3. tým, že je dlhšia doba fermentácie dochádza k rozkladu bielkovín na AMK- teda aminokyseliny, ktoré sú stavebnou jednotkou bielkovín- t. z že chlebík je ľahšie stráviteľný pretože bielkoviny sú rozložené na “menšie dieliky”
  4. obsahuje minerálne látky a to zinok, vápnik a horčík
  5. aminokyseliny, ako som písala vyššie, sú veľmi dôležité, pretože si ich telo nevie vytvoriť samé a do tela sa dostávajú jedine prostredníctvom potravy.
  6. Chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka
  7. Obsahuje vitamíny a to niacín a riboflavín, ktoré sú dôležité pre životné procesy.

Veľmi dôležité je vedieť,že konzumácia kváskového chleba bráni tvorbe hlienu.To je jedným z dôvodov, prečo v dnešnej dobe odsudzujeme chlieb a pečivo. Teda vyrábané z droždia. Hlien spôsobuje choroby, ktoré trápi dnešnú populáciu v podobe kašľa, bronchitídy.

Fitshaker blog kvaskovy chlieb 3

Ak ťa pri konzumácii klasického chleba alebo pečiva nafukuje, odporúčam vyskúšať kváskový. Ak zješ aj za “vagón”, tak ťa môžem ubezpečiť, že nafúknutí budeš keď tak z toho množstva.

Tak viac niet čo dodať! Kváskový chlieb je nielen úžasný svojou chuťou, vôňou atď, ale na druhej strane aj po zdravotnej stránke. A čo je pre nás dôležitejšie ako zdravie? No pre mňa je najdôležitejšie to, aby všetci v mojom okolí boli zdraví, plní sily a šťastní. Tak prečo im neupiecť chlebík? Takto sme zdraví aj šťastní zároveň :-). A ja som najspokojnejšia! :-)

Prajem Vám dobrú chuť ak sa rozhodnete vyskúšať takýto chlebík!

Máte moju podporu a BIG LIKE!

Zdroje: kvaskovy-chlieb.meu.zoznam.sk, www.cuketka.cz, www.maskrtnica.cz

Obrázky: flickr.com (Creative Commons)

——–

Fitshaker-blog-zacni-svoj-den-taktoNapísala Martina Káčerová -mkmkacerova@gmail.com -vyštudovala Pedagogickú fakultu na UK v Ba- Predškolskú a elementárnu pedagogiku. Pracuje ako asistentka v štúdiu zdravia a harmónie Isis (studioisis.sk). Vo voľnom čase sa venuje svojej rodine, havkáčovi a športu – hlavne behu, plávaniu a Pilatesu. Miluje deti a snaží sa v sebe stále udržať to dieťa a sem tam nazerať na svet cez detskú optiku. Je to jednoduchšie, krajšie a úsmevnejšie :-) Jej cieľom je prispievať článkami, ktoré ti vyčaria nielen úsmev na tvári ale sa aj nad nimi zamyslíš a niečo máličko si z nich zoberieš.

Článok bol pridaný dňa 03/09/2014 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoReceptyStravovanie   |   Autor: Martina Káčerová

Komentáre