Krémová fazuľová polievka. Famózna chuť aj bez mäsa a údenín!

Strakatá fazuľa je vynikajúci zdroj vlákniny. Ak si ju ešte nezaradila do svojho jedálnička, mala by si to prehodnotiť. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi, pomáha predchádzať tráviacim ťažkostiam a obnovuje zásoby železa. No a v neposlednom rade znižuje riziko srdcového infarktu. Ak dobre rátam, je to hneď 5 dôvodov, prečo z tejto strukoviny variť. Dnes ti prinášam recept na fazuľovú polievku. Výborne ťa zasýti napríklad na večeru. Chutí famózne a to aj napriek tomu, že do nej netreba dávať žiadne mäso ani údeniny, len samú zeleninku. Poďme sa pustiť do prípravy!
čas prípravy: 40hodiny
čas prípravy: 40hodiny
Čo budeme potrebovať na cca 5-6 porcií?
- 1 šálku strakatej fazule (asi 250g)
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 stredne veľké petržleny
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 kocku bio kuracieho bujónu
- morskú/himalájsku soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Ako budeme postupovať?
1. Fazuľu si deň vopred namočíme.
2. Pred prípravou zlejeme a zalejeme čerstvou vodou – asi 2,5 litra a dáme variť.
3. Pridáme bujón, petržlen nakrájaný na veľké kusy (stačí ho prepoliť) a mrkvu nakrájanú na menšie kúsky.
4. Všetko spolu necháme variť na miernom ohni až kým nám fazuľa dostatočne nezmäkne.
5. Keď máme fazuľu uvarenú, naberačkou odoberieme do taniera asi polovicu fazule a čo najviac mrkvy. Zvyšnú zeleninu (petržlen a fazuľu) v hrnci zmixujeme ponorným mixérom na hladkú konzistenciu.
6. Pridáme naspäť zvyšnú fazuľu s mrkvou, dochutíme čiernym korením, soľou, pridáme 1-2 lyžice kvalitného olivového oleja a pretlačíme strúčiky cesnaku.
7. Všetko zamiešame a necháme krátko prevariť.
TIP: Podávame napríklad s čerstvou petržlenovou vňatkou a kúskom pečiva. Polievku si ešte môžete dochutiť prípadne doriediť vodou podľa chuti.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 400 ml):
2. Pred prípravou zlejeme a zalejeme čerstvou vodou – asi 2,5 litra a dáme variť.
3. Pridáme bujón, petržlen nakrájaný na veľké kusy (stačí ho prepoliť) a mrkvu nakrájanú na menšie kúsky.
4. Všetko spolu necháme variť na miernom ohni až kým nám fazuľa dostatočne nezmäkne.
5. Keď máme fazuľu uvarenú, naberačkou odoberieme do taniera asi polovicu fazule a čo najviac mrkvy. Zvyšnú zeleninu (petržlen a fazuľu) v hrnci zmixujeme ponorným mixérom na hladkú konzistenciu.
6. Pridáme naspäť zvyšnú fazuľu s mrkvou, dochutíme čiernym korením, soľou, pridáme 1-2 lyžice kvalitného olivového oleja a pretlačíme strúčiky cesnaku.
7. Všetko zamiešame a necháme krátko prevariť.
TIP: Podávame napríklad s čerstvou petržlenovou vňatkou a kúskom pečiva. Polievku si ešte môžete dochutiť prípadne doriediť vodou podľa chuti.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 400 ml):

Prajeme ti dobrú chuť!
Množstvo famóznych receptov na polievky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
Množstvo famóznych receptov na polievky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
Ak si polievkový tip, nabudúce si môžeš uvariť napríklad aj:
Famózna polievka z pečených paradajok a quinoy. 30 minút a hotovo!
Krémová polievka z hlivy ustricovej za pol hodinku na stole!
Zeleninová polievka plná bielkovín. 20 minút a hotovo!