Krémová cuketová polievka so zelenou špargľou a kôprom, hotová do 30 minút

Zelené polievky s krémovou konzistenciou, hladké ako zamat, sú luxusom v kuchyni. Nie nákladmi na prípravu, ale ich lahodnou chuťou a jednoduchou prípravou. K cukete konzistenčne pristanú zemiak, mrkva, batat, paštrnák, kaleráb, iná tekvica alebo kvaka. Využiť zvyšky zelenej špargle a kôpor bol super nápad a vznikla z neho práve takáto polievka. Ak sa dáte inšpirovať, želám vám dobrú chuť!

Čas prípravy: 20-30 min.

Čo budeme potrebovať na 4-6 porcií?

  • 1 mrkvu
  • 1 kaleráb
  • 1/2 cibule
  • 2 cca 20 cm cukety
  • 2 stredné zemiaky typu C (ak použijete iný typ, čas prípravy bude dlhší o 5-10 minút)
  • 2 lyžice olivového oleja/kokosového tuku
  • 1 lyžičku drvenej rasce
  • 1 lyžicu sušeného cesnaku
  • 2 dl smotany/kokosového mlieka na vegán spôsob
  • 3 − 5 ks zelenej špargle
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžicu čerstvej kôprovej vňate
  • 1 lyžicu sušenej zeleninovej zmesi
  • štipku morskej/himalájskej soli

Ako budeme postupovať?

1. Mrkvu, kaleráb a cibuľu pred použitím ošúpeme, cuketu a zemiaky použijeme so šupkou.

2. Polovicu bielej cibule nakrájame na drobné kúsky a podusíme na olivovom oleji (použitie kokosového tuku je tiež vhodné, prípadne ich kombinácia 1 : 1).

3. Pridáme nadrobno pokrájanú tvrdšiu zeleninu ako zemiaky, mrkvu a kaleráb a zasypeme ich rascou.

4. Podusíme, prehrejeme a podlejeme vodou. Asi po 5 minútach pridáme nakrájanú cuketu, sušený cesnak a prevaríme 5-10 minút.

5. Odstavíme z ohňa, vlejeme do mixéra, pridáme smotanu alebo kokosové mlieko a špargľu. Vymixujeme dohladka a znovu vylejeme do hrnca.

6. Pridáme bobkový list, nasekaný kôpor (stonky nesekáme do polievky, ale vysušíme na čaj na trávenie). Na najslabšom plameni zahrievame cca 5 minút.

7. Na záver ochutíme soľou a, ak máme, sušenou zeleninovou zmesou a podávame.

 

Tip: Krutóny k polievke sa dajú pripraviť zo zvyškov kváskového chleba. Nakrájaný chlebík opečieme so slnečnicovými semienkami a štipkou soli na olivovom oleji. V polievke budú chutiť nielen deťom a pridať môžeme v sezóne aj kvietky bazy, kvet zádušníka alebo pažítky…

Tip na totálne zlepšenie: Do polievky pridáme pár kvapiek umeoctu alebo citrónovej šťavy. Ak robíme polievku pre deti, umeocot nedávame.

kôprová polievka

 

cuketova polievka

 

krémová cuketová polievka

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Miluješ polievky? Aj v knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš samostatné kapitoly venované práve receptom na polievky:

fit recepty

 

Pre milovníkov polievok pripájame aj ďalšie recepty na inšpiráciu:

Rýchla krémová polievka z reďkovkových listov hotová do 20 minút

Krémová polievka z bielej špargle s vajíčkom

Lahodná minestrone polievka, ktorá poteší najmä milovníkov talianskej kuchyne

Henrieta Kundrátová

Článok bol pridaný dňa 10/06/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPolievkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Henrieta Kundrátová

Komentáre