Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Krémová cuketová polievka so zelenou špargľou a kôprom, hotová do 30 minút

Zelené polievky s krémovou konzistenciou, hladké ako zamat, sú luxusom v kuchyni. Nie nákladmi na prípravu, ale ich lahodnou chuťou a jednoduchou prípravou. K cukete konzistenčne pristanú zemiak, mrkva, batat, paštrnák, kaleráb, iná tekvica alebo kvaka. Využiť zvyšky zelenej špargle a kôpor bol super nápad a vznikla z neho práve takáto polievka. Ak sa dáte inšpirovať, želám vám dobrú chuť!

Čas prípravy: 20-30 min.

Čo budeme potrebovať na 4-6 porcií?


  • 1 mrkvu

  • 1 kaleráb

  • 1/2 cibule

  • 2 cca 20 cm cukety

  • 2 stredné zemiaky typu C (ak použijete iný typ, čas prípravy bude dlhší o 5-10 minút)

  • 2 lyžice olivového oleja/kokosového tuku

  • 1 lyžičku drvenej rasce

  • 1 lyžicu sušeného cesnaku

  • 2 dl smotany/kokosového mlieka na vegán spôsob

  • 3 − 5 ks zelenej špargle

  • 2 bobkové listy

  • 1 lyžicu čerstvej kôprovej vňate

  • 1 lyžicu sušenej zeleninovej zmesi

  • štipku morskej/himalájskej soli


Ako budeme postupovať?

1. Mrkvu, kaleráb a cibuľu pred použitím ošúpeme, cuketu a zemiaky použijeme so šupkou.
2. Polovicu bielej cibule nakrájame na drobné kúsky a podusíme na olivovom oleji (použitie kokosového tuku je tiež vhodné, prípadne ich kombinácia 1 : 1).
3. Pridáme nadrobno pokrájanú tvrdšiu zeleninu ako zemiaky, mrkvu a kaleráb a zasypeme ich rascou.
4. Podusíme, prehrejeme a podlejeme vodou. Asi po 5 minútach pridáme nakrájanú cuketu, sušený cesnak a prevaríme 5-10 minút.
5. Odstavíme z ohňa, vlejeme do mixéra, pridáme smotanu alebo kokosové mlieko a špargľu. Vymixujeme dohladka a znovu vylejeme do hrnca.
6. Pridáme bobkový list, nasekaný kôpor (stonky nesekáme do polievky, ale vysušíme na čaj na trávenie). Na najslabšom plameni zahrievame cca 5 minút.
7. Na záver ochutíme soľou a, ak máme, sušenou zeleninovou zmesou a podávame.
Tip: Krutóny k polievke sa dajú pripraviť zo zvyškov kváskového chleba. Nakrájaný chlebík opečieme so slnečnicovými semienkami a štipkou soli na olivovom oleji. V polievke budú chutiť nielen deťom a pridať môžeme v sezóne aj kvietky bazy, kvet zádušníka alebo pažítky...
Tip na totálne zlepšenie: Do polievky pridáme pár kvapiek umeoctu alebo citrónovej šťavy. Ak robíme polievku pre deti, umeocot nedávame.
kôprová polievka
 
cuketova polievka
 
krémová cuketová polievka
Prajem dobrú chuť! :-)
 
Miluješ polievky? Aj v knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš samostatné kapitoly venované práve receptom na polievky:
fit recepty
 
Pre milovníkov polievok pripájame aj ďalšie recepty na inšpiráciu:
Rýchla krémová polievka z reďkovkových listov hotová do 20 minút
Krémová polievka z bielej špargle s vajíčkom
Lahodná minestrone polievka, ktorá poteší najmä milovníkov talianskej kuchyne
Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor vo Fitshaker

Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.