Krehučké plnené pizza žemličky

Ak patríš medzi tie gazdinky, ktoré sa chcú pred každou návštevou blisnúť niečím chutným, tento recept určite oceníš. No zamiluješ si ho aj na domáce hryzkanie, ak ťa prepadne chuť na slanú dobrotu. Samozrejme, treba sa pri nich ovládať a radšej ponúknuť aj susedov, aby ťa nelákalo zjesť ich viac ako by bolo treba.
Čo budeme potrebovať na 18 ks?
Na kvások:
Do vlažnej vody primiešame lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť.
Na žemličky:
Na plnku:
Na posypanie:
- 370 g vody
- 1 lyžicu trstinového cukru
- ¾ kocky BIO droždia
Do vlažnej vody primiešame lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Necháme nakysnúť.
Na žemličky:
- 700 g múky (zvolila som pomer 1:1 celozrnná špaldová a biela špaldová hladká múka)
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžičku byliniek (oregano)
- kvások
Na plnku:
- domáci pretlak alebo kečup (resp. BIO pretlak)
- olivy
- kukuricu
- oregano
- kvalitnú domácu slaninku
Na posypanie:
- syr čedar
Ako budeme postupovať?
1. Všetky zložky spolu premiešame a necháme pod utierkou nakysnúť.
2. Cesto rozdelíme na 16 - 18 častí, ktoré rukami roztlačíme na placku a potrieme ju ľubovoľnou plnkou, ja som použila domáci kečup, olivy, kukuricu, oregano, slaninku, ale môžete si tam pridať všetko možné podľa svojej chuti.
3. Placku opatrne zbalíme do batôžteka a otočíme otvorom nadol.
4. Batôžteky poukladáme na plech dostatočne ďaleko od seba, aby ešte mohli kysnúť asi 30 - 60 minút.
5. Pred pečením na ne položíme kôpku syra a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na cca 20 - 30 minút.
2. Cesto rozdelíme na 16 - 18 častí, ktoré rukami roztlačíme na placku a potrieme ju ľubovoľnou plnkou, ja som použila domáci kečup, olivy, kukuricu, oregano, slaninku, ale môžete si tam pridať všetko možné podľa svojej chuti.
3. Placku opatrne zbalíme do batôžteka a otočíme otvorom nadol.
4. Batôžteky poukladáme na plech dostatočne ďaleko od seba, aby ešte mohli kysnúť asi 30 - 60 minút.
5. Pred pečením na ne položíme kôpku syra a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na cca 20 - 30 minút.






Fantastickú chuť želáme!
Aj tento recept sa objavil v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Aj tento recept sa objavil v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2: