KAŽDÝ ROK TI DARUJEM 250 €. Nie však zo svojho. Z tvojho vlastného. Ako?

Predstav si, že na konci každého roka vyhodíš túto sumu do koša. Len tak. Bláznivé, však? Prečo by to niekto robil? Znie to síce ako šialenstvo, ale priemerný Slovák sa tak naozaj správa. Akurát, že tieto peniaze nevyhodí do koša v bankovkách, ale v podobe potravín. To, čo nevládzeme dojesť. Zvyšky. To, čo sa pokazilo. Posledný údaj, ktorý máme aktuálne k dispozícii, hovorí, že trojčlenná rodina mesačne vyhodí 10 kg odpadu z potravín. Prečo to robíme?

# 1: BEZ PLÁNU

Dobrá rada, že netreba nakupovať hladný, má síce niečo do seba, no nepomôže, pokiaľ nebudeš presne vedieť, koľko čoho potrebuješ. Je pravdepodobné, že aj keď budeš nakupovať sýta, predsa len neodhadneš množstvá alebo nakúpiš len „pre istotu“.

Ešte lepšia rada má len dve slová: nákupný zoznam. Či už si ho napíšeš do diára, mobilu, na druhú stranu vizitky, alebo si stiahneš jednu z mnohých aplikácií, ktoré vieš zdieľať aj s členmi domácnosti. Ušetrí ti tiež kopec času, ktorý by si strávila blúdením po supermarkete a zisťovaním, čo by sa domov zišlo, pretože pôjdeš na istotu. Účinný však bude len vtedy, ak sa ho budeš držať! Tak ako nám hovorí základné pravidlo zero-waste: #refuse – odmietni to, čo nepotrebuješ, a nakúp len toľko, koľko naozaj zješ.

nákupný zoznam

 

# 2: POSLÚCHAME

A poslúchame úplne ukážkovo. Som si istá, že aj ty si sa už dala zlákať na masívne zľavy v supermarketoch. Mínus 50 %, akcia 2+1 či limitovaná edícia doslova volajú po tom, aby sme túto neodolateľnú ponuku využili TERAZ. Treba si však zachovať chladnú hlavu. Upokojiť sa a uvedomiť si, že žijeme v dobe, keď je akcia a zľava doslova každý deň. Zdanlivo síce ušetríš, no je veľká šanca, že svoju spotrebu (či spotrebu svojej rodiny) preceníš, takto impulzívne nakúpené potraviny nebudeš mať čas skonzumovať a budeš nútená ich vyhodiť. V konečnom dôsledku tak nielenže neušetríš, ale minieš viac.

Z analýz odpadkových košov slovenských domácností bolo jasne vidieť smutnú realitu –často v ňom končia aj ešte zabalené úplne nepoužité potraviny. Nestihli „sa“ zjesť. Dnes už však naozaj nie sme odkázaní na to, že musíme využiť túto konkrétnu zľavu. Môžeš si byť istá, že o pár dní príde ďalšia.

plytvanie jedlom

 

# 3: ODSUDZUJEME

Vysoko nastavené štandardy krásy sa netýkajú len postáv modeliek na titulkách časopisov. Platia aj pre zeleninu či ovocie. No aj tie sú, rovnako ako my, jedinečné. To, že nevyzerajú všetky ako cez kopirák a nie sú dokonalo rovné, farebné a zahnuté, neznamená, že sú menej kvalitné. Rovnako ako u ľudí, aj v prípade potravín platí, že na základe zovňajška nevieme posúdiť kvalitu.

Z reklám síce poznáme ukážkovú mrkvu a zemiak, no príroda sa zákonmi reklamy naozaj neriadi a čaruje podľa seba.

Vinou týchto predsudkov vznikli vizuálne štandardy také vysoké, že obrovské množstvá potravín sa na predajné pulty ani nedostanú. Nie sú totiž dosť pekné. Stávajú sa tak odpadom ešte pred tým, ako by sme sa mohli vôbec rozhodnúť, či si ich kúpime, alebo nie. Tlak zo strany spotrebiteľov sa však začal podpisovať aj tu a napríklad Tesco zaviedlo rad „Dokonale nedokonalej“ zeleniny a ovocia, kde toto rozhodnutie nechávajú na nás – zákazníkoch. A tu platí, že čím väčší záujem o takéto prirodzene nedokonalé tvary budeme ukazovať, tým menšia bude zeleninová diskriminácia. Mrkva je predsa rovnako zdravá a výživná, aj keď je pokrivená.

menejodpadu

 

# 4: NEVIEME,

že je to až taký problém. Tejto téme sa, žiaľ, nevenuje dostatok pozornosti aj napriek tomu, že bio odpad tvorí až polovicu našich slovenských odpadkových košov. Znamená to, že ak by sme ho netvorili, skládky by boli o polovicu menšie. A vzhľadom na to, že ich v prepočte na obyvateľa máme úplne najviac z celej Európy, by sa nám to naozaj hodilo!

Jedna vec sú ušetrené financie, ďalšia vec je dosah na životné prostredie. Nejde totiž „len“ o tie 1,3 miliardy ton potravín ročne, ktoré na celom svete vyhodíme, ale aj o všetko, čo tomu predchádza – od pestovania, hnojenia, zavlažovania cez finančné, ľudské, energetické zdroje až po množstvo zbytočne vytvorených obalov chrániacich potraviny, ktoré sa stanú odpadom. V rámci edukácie máme pred sebou ešte dlhú cestu. Pokiaľ však už o tomto probléme vieš, máš voľnú ruku v šírení osvety a v tom, aby si šla svojmu okoliu príkladom.

no waste

 

# 5: PENIAZE

S nasledujúcim výrokom so mnou možno nebudeš súhlasiť, no neodpustím si ho: jedlo je v tejto dobe pre nás Slovákov oveľa lacnejšie (a dostupnejšie) ako kedysi. Dnes existuje množstvo jeho lacných (nie výnimočne aj nekvalitných) náhrad, ktoré nastavili akýsi nový cenový štandard. Ten je však často taký nízky, že pokiaľ sa stretneme s naozajstnou a reálne ohodnotenou potravinou, zdá sa nám pridrahá. Opak je však pravda − tak ako v textilnom, aj v potravinárskom priemysle totiž platí, že práve tá zdanlivo predražená cenovka odráža skutočnú hodnotu.

Ako následok týchto lacných potravín je veľmi nízka ekonomická motivácia nimi neplytvať. Dokáže klesnúť až na nulu, pokiaľ sme ich zadovážili v zľave či úplne za nulu. Presviedčame sami seba, že ten jogurt, ktorý putuje do koša, je z akcie 2+1 práve ten zadarmo. A čo je ešte horšie – až 12 % ľudí vyhadzuje potraviny, ktoré sú jedlé, len nie dosť čerstvé. Nevážime si ich, pretože ich vieme získať za lacný peniaz. Na konci dňa však paradoxne vyhodíme do koša oveľa viac, ako sme ušetrili.

A tu sa dostávame k tým 250 €. Schválne: skús mesiac sledovať svoj odpadkový kôš a poctivo zapisovať finančnú hodnotu vyhodených potravín. K akému číslu sa dopracuješ? To číslo si zapamätaj − a môžeš začať rozmýšľať, čo si za takto nevyhodené peniaze dopraješ 😊.

menej odpadu

Verím, že ťa tento článok minimálne prinútil zamyslieť sa nad tým, koľko potravín vyhadzuješ do smetí ty a inšpiroval ťa k tomu, začať robiť nejaké zmeny ;-).

 

Predtým, ako pôjdeš na nákup, skús si premyslieť, čo budeš variť. Pomôcť ti v tom môžu aj naše knihy Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III, kde nájdeš recepty zoradené podľa typu jedla – čiže na raňajky, desiate, obedy (bez mäsa, s rybami aj mäskom), ale aj ľahšie jedlá napr. na večeru (napr. šaláty, cestoviny) či dokonca pokrmy na rôzne príležitosti

zdravé obedy recepty

 

Ak si nie si istá, ktoré potraviny je vhodné vkladať do nákupného košíka, prečítaj si aj o nich čosi viac:

NÁKUPNÝ ŤAHÁK: Ako si vedieť vybrať kvalitné rastlinné mlieka?

Umeocot – ochucovadlo, ktoré pôsobí blahodarne na náš žalúdok a peristaltiku. Máš ho doma?

Prečo sa oplatí vyskúšať jablčný ocot? Jeho účinky ťa prekvapia!

Martina Novotová

Článok bol pridaný dňa 08/07/2020 a zaradený do kategórie: Myslíme ekologicky!   |   Autor: Martina Novotová

Komentáre