Jackfruit s čínskymi rezancami, rýchlo, chutne a nízkokaloricky

Jackfruit, alebo východoindický chlebovník rôznolistý, je u nás novinkou. Teda aspoň pre mňa. Určite ho poznajú vegetariáni alebo vegáni, pre ktorých je fantastickou náhradou mäsa. Je úplne bez tuku, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Podporuje imunitu, detoxikuje, pomáha pri chudnutí, podporuje trávenie, a to je len zlomok jeho výborných vlastností. Ja som ho vyskúšala v kombinácii s cestovinami shiratake a vzniklo naozaj zaujímavé nízkokalorické a chutné jedlo. Tak poď vyskúšať toto jedlo tiež, dopraj si ho bez výčitiek. ;-)

Čas prípravy: 30 minút + min. 2 hodiny na odležanie

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 200 g balenie Jackfruit (kúpiš v DM drogérii, alebo v obchode so zdravými potravinami)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 150 g mladej cukety
  • 6 ks cherry paradajok
  • 50 g olív
  • 1 balenie rezancov shirataki cca 360 g

Na marinádu:

  • 5 lyžíc sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • koreniny podľa chuti
  • morskú/himalájsku soľ
  • 2 lyžice olivového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Najprv chlebovník vyberieme z obalu a naložíme do marinády, ktorú urobíme zo sójovej omáčky, pretlačeného cesnaku, korenín a oleja.

2. Necháme odležať aspoň 2 hodiny v chladničke. Ideálne je však na celú noc.

3. Na panvici s rozohriatym olejom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.

4. Odležaný chlebovník roztlačíme vidličkou na menšie kúsky, pridáme k cibuli a opekáme asi 15 minút.

5. Pridáme na kocky nakrájanú cuketu, cherry paradajky a olivy nakrájané na polovice.

6. Všetko podlejeme trochou vody a necháme dusiť.

7. Zatiaľ pripravíme shirataki rezance. Vyberieme ich z obalu, prelejeme teplou vodou a pridáme k chlebovníku a zelenine.

8. Dochutíme opatrne soľou, nakoľko aj sójová omáčka obsahuje soľ.

9. Necháme dobre prehriať a môžeme podávať.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 450 g):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 223 kJ

291 kcal

18 g 20 g 7 g 15 g

jackfruit

 

rýchly obed

 

dietne recepty

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie chutné recepty nielen pre vegetariánov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

fit recepty

 

Aj toto sú zaujímavé nízkokalorické jedlá:

Cuketová chia pizza – perfektná napr. na večeru

Krémová cesnaková polievka so zelerom – zahreje a vyživí

Cviklová polievka so zeleninou – plná vitamínov

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 08/11/2018 a zaradený do kategórie: CestovinyNízkokalorickéReceptyVeganVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre