Horká záhada píniových orieškov

Poznáš ich? Už si ich jedla? Ak áno, určite mi dáš za pravdu, že sú to výnimočné oriešky so zaujímavou maslovou chuťou. Ale len dovtedy, kým Ti nezničia chuť všetkého ostatného :-/

Prvý krát som sa s nimi stretla na dovolenke a veľmi mi zachutili. Pri objednávaní si rôznych zdravých dobrôtok som natrafila aj na pínové oriešky a tak som si ich kúpila. Hneď ako prišli, som sa pustila s radosťou do ich chrumkania. Ale pozor, nikdy to s nimi nepreháňaj, sú bohaté na tuky (aj keď tie zdravé)! Na druhý deň ma čakalo nepríjemné prekvapenie. Horká chuť v ústach pri všetkom, čo som jedla alebo pila. Príčina? ,,Syndróm píniových orieškov“.

fitshaker-blog-piniove-oriesky-3

Nikdy si o tom nepočula? Ani ja, ale všetko zlé je na niečo dobré a môžem sa s tebou teraz podeliť o moje nové poznatky.
Syndróm píniových orieškov sa prejavuje 1-3 dni po ich konzumácii pociťovaním kovovej alebo horkastej chuti, ktorá je najsilnejšia pri jedení a pití. Štúdie ohľadom píniových orieškov a sťažností ich konzumentov trvali vyše desať rokov a dnes už poznáme príčinu. Môže za to odroda Pinus Armandii, ktorá podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nie je určená na konzumáciu, avšak bola primiešavaná medzi jedlé píniové oriešky (radšej nebudem komentovať prečo :-( ). Nie je síce zdraviu škodlivá, ale komu je príjemné mať týždeň-dva stále horko v ústach? :-(.

Bola som zvedavá, či ide v mojom prípade o alergickú reakciu, alebo je naozaj chyba v orieškoch. Urobili sme doma pokus a presne z toho istého sáčku si dala za hrsť aj moja mamina, no žiadna horkosť neprišla. S obavami, ale predsa, som skúsila zjesť iba zopár zrniečok a hurá! Môžem potvrdiť dve veci: prvá – nie každý človek má túto reakciu a druhá – záleží aj od skonzumovaného množstva. No pre istotu si dám dlhšiu pauzu s takýmito pokusmi, chcem si jedlo vychutnať v jeho plných chutiach ;-)

Jedna vec zostáva pre mňa nezodpovedaná. Ak bol export tejto odrody zakázaný, prečo sa mi niečo také stalo? Pátranie po odpovedi by bolo zrejme na dlhšie, ale aspoň to málo, že o tom informujem predajcu, môžem spraviť. Ak by ste mali podobnú skúsenosť, určite neváhajte a spravte tak tiež. Len tak môžeme bojovať proti tomu, aby sa k nám dostávali nekvalitné a lacné zmesy tak vynikajúcich orieškov.

fitshaker-blog-piniove-oriesky-2

Aby som ich len neohovárala, vyzdvihnem pozitíva a dôvody, pre ktoré by sme ich mali z času na čas zaradiť do jedálnička (ale pozor pri výbere, neoplatí sa šetriť):

  • Obsahujú kvalitné komplexné bielkoviny.
  • Pomáhajú pri spaľovaní tukov – sú bohaté na užitočné poly-nenasýtené tuky, ktoré v tele zvyšujú kapacitu spaľovania ostatných tukov.
  • Liečia nervy :-) – odporúčajú sa pri strese, depresiách, ale aj duševne pracujúcim a študentom.
  • Dobre poslúžia v kuchyni – domáce talianske pesto, ako obmena iných druhov orieškov v šalátoch, môžeš si ich skúsiť dať do domáceho chlebíku a použiť aj pri výrobe raw jedál :-)

Aj napriek tejto skúsenosti som na ne nezanevrela a teším sa, keď opäť pocítim tú vynikajúcu maslovú chuť pínií 

 

Zdroje informácií: http://www.foodauthority.nsw.gov.au/science/risk-framework-and-studies/food-risk-studies/pine-nuts-and-pine-mouth/#.U7qo8JR_vsg
http://pinenutsyndrome.wordpress.com/2011/02/03/new-journal-publication-in-journal-of-toxicology/
http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/orech/piniovy-orech/129/
http://www.ordinace.cz/clanek/nektere-piniove-orisky-ochromi-vase-chutove-bunky/

 

Zdroje fotiek: flickr.com (Creative Commons only)

——–

andrea-valcekova-supportAutor článku: Andrea Valovičová – inštruktorka aeróbnych cvičení a certifikovaná osobná trénerka.

Andrea Valovičová

Článok bol pridaný dňa 16/07/2014 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Andrea Valovičová

Komentáre