Doba prípravy: 45 min.
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
- 200 g pomletých mandlí
- štipka morskej/himalájskej soli
- 2 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)
- 30 g roztopeného kvalitného masla + na vymastenie
- 1 vajíčko
Na náplň:
- 250 g mascarpone (ak robíme pre deti, vymeníme za ricottu)
- 125 g jemného tvarohu
- vanilku
- 3 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)
- 1 veľký na kocky nakrájaný grep
- kakao na posypanie
Ako budeme postupovať?
2. Pomleté mandle si zmiešame so soľou, medom, roztopeným maslom a vajíčkom. Všetko poriadne premiešame.
3. Formu o rozmere 23 x 9 cm vymastíme maslom a cesto si jemne vytvarujeme rukou tak, aby boli okraje vyššie (viď. obrázok). Pečieme 20-25 minút.
4. Predtým ako budeme korpus plniť, necháme ho vychladnúť.
5. V miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, vanilku a med. Korpus rovnomerne naplníme zmesou, na ktorú si poukladáme pokrájaný grep a na koniec jemne posypeme kakao.
6. Zákusok chutí dobre chladený. Korpus zmäkne, keď chvíľku postojí.
TIP: Grep môžeš nahradiť hocijakým ovocím alebo orechmi, prípadne horkou čokoládou. Fantázii sa medze nekladú. Je len na tebe akú kombináciu si zvolíš.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
249 kcal 1 048 kJ | 19 g | 6 g | 11 g | 2 g |
Množstvo zdravých a chutných dezertov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne 1, 2 a 3:
Ďalšie osviežujúce zákusky si vieš pozrieť tu:
Zdravý jablkový koláč, po ktorom budeš mať zrak ako orol :-)
Výborná a krehká gaštanová torta úplne bez múky
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz