Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Lahodný grepovo-smotanový zákusok bez múky. Pohladí tvoje telo i dušu

Nenáročný a chuťovo bohatý grepovo-smotanový zákusok bez múky, vhodný k slávnostnému stolu aj všednému vychutnávaniu. Jeho príprava je jednoduchá a zloženie dostupné a zdravé. Odporúčam všetkým, ktorým robí múka zle alebo ju chcú obmedziť. Hodí sa ku káve, k ovociu alebo len tak, ak ťa začne honiť chuť na sladké.

Doba prípravy: 45 min.

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

Na cesto:

  • 200 g pomletých mandlí

  • štipka morskej/himalájskej soli

  • 2 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)

  • 30 g roztopeného kvalitného masla + na vymastenie

  • 1 vajíčko


Na náplň:

  • 250 g mascarpone (ak robíme pre deti, vymeníme za ricottu)

  • 125 g jemného tvarohu

  • vanilku

  • 3 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)

  • 1 veľký na kocky nakrájaný grep

  • kakao na posypanie


Ako budeme postupovať?

1. Rúru si predhrejeme na 180°C.
2. Pomleté mandle si zmiešame so soľou, medom, roztopeným maslom a vajíčkom. Všetko poriadne premiešame.
3. Formu o rozmere 23 x 9 cm vymastíme maslom a cesto si jemne vytvarujeme rukou tak, aby boli okraje vyššie (viď. obrázok). Pečieme 20-25 minút.
4. Predtým ako budeme korpus plniť, necháme ho vychladnúť.
5. V miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, vanilku a med. Korpus rovnomerne naplníme zmesou, na ktorú si poukladáme pokrájaný grep a na koniec jemne posypeme kakao.
6. Zákusok chutí dobre chladený. Korpus zmäkne, keď chvíľku postojí.
TIP: Grep môžeš nahradiť hocijakým ovocím alebo orechmi, prípadne horkou čokoládou. Fantázii sa medze nekladú. Je len na tebe akú kombináciu si zvolíš.
 
Výživové hodnoty na 1 ks:

















Kalorické hodnotyTukyBielkovinySacharidyVláknina
249 kcal
1 048 kJ
19 g6 g11 g2 g
 
cesto bez muky
 
vychladnute cesto a napln z mascarpone
 
cesto naplnime plnkou a navrch dame grep
 
zakusok posypeme kakaom
Dúfam, že ťa tento bezmúkový koláč poteší rovnako ako mňa. Nech ti chutí! :-)
 

Množstvo zdravých a chutných dezertov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne 1, 2 a 3:


fit recepty
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.