Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fľakatý makový koláč s tvarohom a slivkami, navyše bez lepku

makový koláč so slivkami
Mne nič tak nepohladí v upršanej jeseni dušu ako skvelý koláč, hrnček čaju a zapálená sviečka :-). Ak pripravíme koláč z overenej kombinácie akou je napríklad spojenie maku so slivkami, nemôžeme tým nič pokaziť. Už len vytiahnuť obľúbenú alebo práve rozčítanú knihu, uvariť čaj, zababušiť sa do deky a vychutnať si krásy jesene.

Čas prípravy: 50 min

Čo budeme potrebovať na 12 porcií?

Na makovú časť:

  • 5 vajíčok

  • štipku morskej/himalájskej soli

  • 3 lyžíc kokosového cukru

  • 5 lyžíc mletého maku

  • 3 lyžice bieleho jogurtu

  • 2 lyžice pohánkovej múky + na vysypanie plechu

  • maslo na vymastenie plechu


Na tvarohovú časť:

  • 250 g polotučného mäkkého tvarohu

  • 1 lyžičku mletej škorice

  • 1 lyžicu domáceho medu

  • 1 vajíčko

  • 14-16 ks sliviek

  • 1/2 citróna


Ako budeme postupovať?

1. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu.
2. Žĺtka vyšľaháme do hustej peny spolu s cukrom. Šľaháme naozaj poctivo aspoň 10 minút.
3. Pridáme mak, jogurt a múku. Premiešame vareškou a následne na to opatrne primiešame k vyšľahanému snehu.
4. Tvaroh zmiešame so škoricou, medom a vajíčkom.
5. Slivky umyjeme a prekrojíme na polovicu, vyberieme kôstku a pokvapkáme citrónovou šťavou.
6. Menší plech (rozmer cca 18 x 25 cm) vymažeme maslom a vysypeme pohánkovou múkou.
7. Vylejeme naň cesto a poukladáme slivky rezom dole. Do medzier medzi slivkami pridáme polievkovou lyžicou tvaroh.
8. Pečieme na 170°C približne 30 minút.
Tip: Ak koláčik robíme iba pre dospelákov, môžeme k slivkám pridať zopár kvapiek rumu.
makový koláč
 
koláč so slivkami
Koláčik chutí dobre teplý ale aj studený. Prajem príjemné vychutnávanie!
 
Chutné koláč nielen na jesenné obdobie nájdeš aj v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
recepty na zdravý obed
 
Odporúčame aj:
Famózna makovo-slivková štrúdľa
Tvarohový tart s makom, slivkovým džemom a mandľami
Šťavnatý bezlepkový makovo-jablkový koláč
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.