Fit obed: Bataty s prekvapením plné prírodných spaľovačov
Sladké zemiaky alias bataty sú bohaté na betakarotén, o čom napovedá ich pekná oranžová farba. Ich konzumácia sa odporúča pri artérioskleróze, nedostatočnom prúdení krvi a hypertenzii hlavne preto, že v nich nie je takmer žiadny tuk a sodík. Čo je však najpodstatnejšie, napriek tomu, že sú sladké zemiaky bohaté na škrob, v kontrolovanom množstve sú vhodné i pri chudnutí. Aj keď majú nízku kalorickú hodnotu, dopraj si ich radšej na obed ako na večeru. Pripravila som pre teba recept plný prírodných spaľovačov. Kurkuma, čili papričky a cesnak sú potravinami, ktoré podporia tvoj metabolizmus k lepšiemu spaľovaniu. Do boja proti nadbytočným kilečkám!
Čas prípravy: 80 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 2 väčšie sladké zemiaky
- 2 hlávky cesnaku
- olivový olej
- morskú/himalájsku soľ
- 4 lyžice kokosovej smotany (kúpiš v predajni so zdravou výživou)
- 1 lyžičku kurkumy
- rozmarín
- čili papričku
Ako budeme postupovať?
1. Hlávky cesnaku pozdĺžne prerežeme. Jedna polovica nám zostane v celku, druhá sa rozpadne. To však nevadí, dáme ju spoločne piecť k zemiakom a cesnak použijeme aj do krému.
2. Cesnak nešúpeme, ale pečieme spolu so šupkou. Nespáli sa.
3. Bataty dobre umyjeme pod tečúcou vodou. Nakrájame ich na cca 3 cm hrubé kolieska.
4. Nástrojom na vydlabávanie alebo polievkovou lyžicou v strede urobíme akoby malú misku. Poukladáme ich do zapekacej misy na papier na pečenie.
5. Pokvapkáme olivovým olejom a dochutíme soľou.
6. Vnútro, ktoré vyberieme, uložíme na druhú zapekaciu misku. Obe misy dáme piecť do rúry na 200 °C cca 35 minút.
7. Keď sú bataty upečené, vyberieme ich z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
8. Vnútro zemiakov vložíme do mixéra, pridáme vylúpaný pečený cesnak z druhej polovice, kokosovú smotanu, kurkumu a soľ. V mixéri všetko vymixujeme do hladkého krému.
9. Naše zemiakové misky ideme plniť. Pre lepšie naplnenie nám pomôže mikroténové vrecko. Naplníme ho krémom, stlačíme do jedného rohu a rožtek vrecka odstrihneme. Potlačíme krém a môžeme plniť.
10. Nakoniec na vrch zemiakov nasekáme čerstvý tymián, uložíme na tanier a podávame s hlávkami pečeného cesnaku. Ak máš rada pikantné, posyp si cesnak nakrájanou čili papričkou.
Výživová hodnota na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
450 kcal | 18 g | 61 g | 7 g |
Voilá. Obed je na stole. Dobrú chuť!
Fit recepty od autorky Julky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Ďalšie tipy na jesenné recepty:
Zapekaná tekvica rozplývajúca sa na jazyku
Cviklový šalát s kozím syrom a orechmi
Jesenný zeleninový koláčik, s ktorým schudneš
- Rýchly jogurtovo-smotanový dezert do pohára s ovocím a horkou čokoládou - 27. februára 2021
- Jednoduchá nepečená torta s orieškami a čokoládovou plnkou, ktorú pripravíš do 30 minút! - 11. februára 2021
- Najlepšie čokoládové mini tortičky preliate horúcim ovocím, aké kedy pripravíš - 9. februára 2021
Článok bol pridaný dňa 04/11/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyVeganVegetariánske | Autor: Júlia Rašlová