Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fit obed: Bataty s prekvapením plné prírodných spaľovačov

plnené bataty
Sladké zemiaky alias bataty sú bohaté na betakarotén, o čom napovedá ich pekná oranžová farba. Ich konzumácia sa odporúča pri artérioskleróze, nedostatočnom prúdení krvi a hypertenzii hlavne preto, že v nich nie je takmer žiadny tuk a sodík. Čo je však najpodstatnejšie, napriek tomu, že sú sladké zemiaky bohaté na škrob, v kontrolovanom množstve sú vhodné i pri chudnutí. Aj keď majú nízku kalorickú hodnotu, dopraj si ich radšej na obed ako na večeru. Pripravila som pre teba recept plný prírodných spaľovačov. Kurkuma, čili papričky a cesnak sú potravinami, ktoré podporia tvoj metabolizmus k lepšiemu spaľovaniu. Do boja proti nadbytočným kilečkám!
Čas prípravy: 80 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?


  • 2 väčšie sladké zemiaky

  • 2 hlávky cesnaku

  • olivový olej

  • morskú/himalájsku soľ

  • 4 lyžice kokosovej smotany (kúpiš v predajni so zdravou výživou)

  • 1 lyžičku kurkumy

  • rozmarín

  • čili papričku


Ako budeme postupovať?

1. Hlávky cesnaku pozdĺžne prerežeme. Jedna polovica nám zostane v celku, druhá sa rozpadne. To však nevadí, dáme ju spoločne piecť k zemiakom a cesnak použijeme aj do krému.
2. Cesnak nešúpeme, ale pečieme spolu so šupkou. Nespáli sa.
3. Bataty dobre umyjeme pod tečúcou vodou. Nakrájame ich na cca 3 cm hrubé kolieska.
4. Nástrojom na vydlabávanie alebo polievkovou lyžicou v strede urobíme akoby malú misku. Poukladáme ich do zapekacej misy na papier na pečenie.
5. Pokvapkáme olivovým olejom a dochutíme soľou.
6. Vnútro, ktoré vyberieme, uložíme na druhú zapekaciu misku. Obe misy dáme piecť do rúry na 200 °C cca 35 minút.
7. Keď sú bataty upečené, vyberieme ich z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
8. Vnútro zemiakov vložíme do mixéra, pridáme vylúpaný pečený cesnak z druhej polovice, kokosovú smotanu, kurkumu a soľ. V mixéri všetko vymixujeme do hladkého krému.
9. Naše zemiakové misky ideme plniť. Pre lepšie naplnenie nám pomôže mikroténové vrecko. Naplníme ho krémom, stlačíme do jedného rohu a rožtek vrecka odstrihneme. Potlačíme krém a môžeme plniť.
10. Nakoniec na vrch zemiakov nasekáme čerstvý tymián, uložíme na tanier a podávame s hlávkami pečeného cesnaku. Ak máš rada pikantné, posyp si cesnak nakrájanou čili papričkou.
Výživová hodnota na 1 porciu:















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
450 kcal18 g61 g7 g
 
babat
 
bataty1
 
bataty
Voilá. Obed je na stole. Dobrú chuť!
 
Fit recepty od autorky Julky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
strava pri cvičení pre ženy
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.