Z rakytníka môžeš využiť plody, kvety, listy, korienky,... Vyrába sa z neho olej, sirup, čaj ale aj vitamíny vo forme tabliet. Plody môžeš zamraziť alebo vysušiť a používať ich tak celoročne podľa potreby.
Čo v sebe rakytník ukrýva?
V čom všetkom rakytník vyniká?
- Vďaka vysokému obsahu vitamínu C spolu s ostatnými vitamínmi je to ideálny pomocník, ktorý od teba odoženie chrípku, angínu či iné vírusy.
- Má antiseptické účinky a chráni telo pred voľnými radikálmi. Je aj dobrou prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam a rakovine.
- Vďaka vláknine podporuje trávenie.
- Detoxikuje organizmus.
- Je skvelý na nervový systém a funkciu pečene.
- Pri chorobách napomáha pri vykašliavaní hlienov a uvoľňuje ich. Lieči aj chronický zápal mandlí, hrdla a pľúc.
- Pomáha pri sústrední a zlepšuje pamäť.
- Vďaka vitamínu B zlepšuje stav pokožky a vlasov.
- Znižuje vysoký cholesterol .
- Prečisťuje a podporuje činnosť obličiek a močového ústrojenstva.
- Je skvelý pomocník pri popálenej pokožke. Ak nemáš doma napr. aloe vera, siahni po oleji z rakytníka.
V akej forme môžeme nájsť spracovaný rakytník?
1. Rakytníkový olej
Pri vnútornom použití:
- je vhodný do zálievook šalátov, na dochutenie jedál. POZOR! Nie je vhodný na tepelnú úpravu.
- pri prevencii stačí užívať 1 lyžičku denne, ideálne hneď ráno nalačno
- pri liečení choroby 2-3-krát denne. Vždy 1 lyžičku pred hlavným jedlom (raňajkami, obedom a večerou)
Rakytníkový olej na vonkajšie použite ocenia hlavne dámy, ktoré trápi akné. Pleť po použití rakytníkového oleja ostane jemná, hydratovaná a žiarivá. Platí to aj pre vlasy. Nebudú viac suché a lámavé, ale krásne vyživené a lesklé.
Zaujímavosť: V latinčine je rakytník rešetliakový nazývaný Hippophae rhamnoides, pričom slovo hippophae v preklade znamená „lesknúci sa kôň", resp. „kôň so žiarivou srsťou“. Názov vynikol z pozorovania koní, ktoré spásli aj rakytník. Mali o poznanie lesklejšiu srsť.
POZOR! Rakytníkový olej neužívaj dlhodobo. Maximálne sa odporúčajú 2 mesiace. Potom si daj pauzu. A určite nie je vhodný pre deti.
SKLADOVANIE: Olej je vhodné skladovať na tmavom a chladnom mieste, ideálne s teplotou niekde medzi 5-25°C. Po otvorení je vhodné uchovávať ho v chladničke, najmä, ak ho používame na vnútorné použitie.
2. Rakytníkový sirup
RECEPT: Plody rakytníka rozpučíme najlepšie drevenou vareškou a šťavu prelejeme cez husté sitko alebo gázu do hrnca. Na 1500 ml rakytníkovej šťavy použijeme 2 kg cukru (ideálne kokosového alebo trstinového). Môžeme použiť aj menej cukru, ak nám vyhovuje kyselkavá chuť rakytníka. Privedieme do varu, odstránime penu a horúci sirup prelejeme do čistých pohárov, prípadne do zásobníka na ľad. Môžeme zamraziť, alebo odložíme do chladničky.
Ak z nejakého dôvodu nevieš či nechceš rakytníkový sirup pripraviť sama doma, hľadaj ho v lepších bio obchodoch. Prípadne si kúp rakytníkovú šťavu. Tá neobsahuje žiaden cukor. Môžeš ju rovnako ako sirup pridávať do čaju, alebo dokonca aj konzumovať samotnú.
3. Rakytníkový čaj
Ak nemáš kde zohnať rakytník, neboj sa. V lekárňach či bio obchodoch nájdeš porciovaný či sypaný rakytníkový čaj.
4. Rakytníková masť
Svoju imunitu dobre posilníš aj tým, že sa budeš pravidelne hýbať. Vyberieš si niečo aj v našom online fitku?
Mohlo by ťa zaujímať aj:
Zázračné rastlinky z prírody
Kedy je vhodné konzumovať ovocie?
Účinky bylinkových čajov
Zdroje:
http://www.peknetelo.eu/olej/rakytnikovy-olej/
https://primar.sme.sk/c/8016057/na-co-vsetko-je-dobry-rakytnik.html
http://www.peknetelo.eu/rastliny-liecive-bylinky/bylinky-atlas-l-z/rakytnik-pomoc-zdravia/
https://bylinky.zdrave.cz/proc-uzivat-rakytnik/
https://imunita.online/rakytnikovy-olej/
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!