Fantastický falafel v domácej špaldovej tortille

Poznáš exotický falafel? Mimoriadne chutnú zmes cíceru a voňavých korenín? Väčšinou je podávaný v arabskom pita chlebe. No, prečo si ho nedopriať v zdravšej verzii, a to v špaldovej tortille? Špaldová múka má menej lepku ako bežná pšenica, a preto je pre nás ľahšie stráviteľná. Spolu s cícerom, ktorý je bohatý na bielkoviny, vytvoria kombináciu, ktorá je nabitá nutrične hodnotnými živinami. Ja som tento recept inovovala tým, že som placku potrela cesnakom. Mňam, oplatí sa vyskúšať :-).

Čo budeme potrebovať na 12 ks falafelu?

  • 200 g cíceru
  • 1 cibuľu
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1 PL rímskej rasce
  • himalájsku soľ
  • čierne korenie
  • koriander
  • chilli
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku

Na obloženie:

  • šalát
  • paradajku
  • uhorku
  • jogurt na dip

Ako budeme postupovať?

1. Cícer namočíme na 12 hodín.

2. Po dvanástich hodinách vodu zlejeme a ponorným mixérom vymixujeme  dohladka spolu s cibuľou, koriandrom, chilli a petržlenovou vňaťou.

3. Pridáme soľ, čierne korenie podľa chuti a premiešame. Takto pripravenú zmes dáme do chladničky na 30 minút.

4. Keď máme zmes odležanú, polievkovou lyžicou si ju naberáme a v rukách tvoríme malé placky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

5. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov a falafel pečieme 20 minút. Po dvadsiatich minútach placky vyberieme z rúry, potrieme olivovým olejom s cesnakom, otočíme a pečieme ďalších 20 minút.

Čo budeme potrebovať na 4 ks tortíll?

  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 100 ml vody
  • 7 PL olivového oleja
  • 3 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
  • 1 ČL himalájskej soli

Ako budeme postupovať?

1. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom.

2. Pridáme olivový olej, vodu a soľ. Vymiešame vláčne cesto, ktoré rozdelíme na 5 častí. V prípade, ak bude cesto riedke alebo husté, je potrebné pridať vodu alebo múku. Každá múka od rôznych výrobcov má iné vlastnosti.

3. Cesto necháme chvíľu odstáť a potom ho vyvaľkáme do tvaru kruhu.

4. Panvicu rozohrejeme a tortilly opekáme z každej strany.

5. Hneď ako tortillu upečieme, potrieme ju vodou, aby nestvrdla.

 

Môžeme servírovať. Tortillu položíme na tanier. Poukladáme nakrájanú zeleninu a upečený falafel. Preložíme a môžeme konzumovať. Podávame napríklad s jogurtovým dipom.

fitshaker-blog-falafel1

fitshaker-blog-falafel2

fitshaker-blog-falafel4

fitshaker-blog-falafel5

fitshaker-blog-falafel8

fitshaker-blog-falafel9

Prajem dobrú chuť :-).

 

Výživové hodnoty 1 porcie (3 ks falafel + 1 tortilla):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1 865 kj

 444 kcal

 

15 g 56 g 13 g

 

Ďalšie tipy na vynikajúcu večeru bez mäsa:

Chrumkavá a výživná pizza bez múky

Slaný polentový koláč s cibuľovým čatní

Zapekaná cuketa s kuskusom

 

nová-kniha-blog-text2

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 20/06/2016 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre