Famózne cuketové placky bez smaženia

Tiež miluješ chrumkavé placky na akékoľvek spôsoby? Klasické zemiakové už dávno nie sú v kurze. Vyskúšaj ich však z inej zeleniny! Dokonalá je cuketa, ktorej sezóna sa práve začína. Fantastickú chuť dotvorí opečená cibuľka a namiesto vysmážania ich budeme piecť. Priprav si na obed alebo večeru aj s jogurtovým dipom a čerstvým šalátom :-).

Doba prípravy: 40 min.

Čo budeme potrebovať na 30 malých ks?

  • 1 väčšiu cuketu
  • 3-4 zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste sušeného majoránu
  • 2 vajíčka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • ovsenú múku podľa potreby

Ako budeme postupovať?

1. Cuketu aj zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle alebo rozmixujeme v nádobe s nožmi v tvare S.

2. Cibuľu nasekáme nadrobno a opečieme ju na troche olivového oleja.

3. Do misky dáme nastrúhanú cuketu, zemiaky, opraženú cibuľku (dodá úžasnú chuť), pretlačený cesnak a v dlaniach rozotrieme 2 hrste sušeného majoránu.

4. Pridáme vajíčka, soľ, korenie a prisypeme ovsenú múku tak, aby sme vytvorili vhodnú konzistenciu. Cesto by nemalo byť ani veľmi tuhé a ani riedke.

5. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a lyžicou naň ukladáme plackovú zmes tak, aby vznikli menšie placky. Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme do rúry piecť na 180 °C asi na 15 minút. Netreba ich ani otáčať.

6. Podávame s jogurtovým dipom (jogurt, lyžička horčice, cesnak, soľ, korenie).

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (5 ks, cca 180 g):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
823 kJ

196 kcal

4 g 31 g 7 g 5 g

recepty z cukety

 

cuketové placky

 

cuketové recepty

 

cuketové placky v rure

Prajem fantastickú chuť :-).

nová-kniha-blog-text2

 

Zeleninové placky na ďalšie spôsoby:

Hráškovo-mrkvové placky v sezame

Mrkvovo-ovsené placky s parmezánom

Chrumkavé cviklové placky s kyslou kapustou

Lucia Súkeníková

Článok bol pridaný dňa 18/07/2016 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéNízkokalorickéPotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Lucia Súkeníková

Komentáre