Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Domáci špaldovo-ražný chlebík s chrumkavou kôrkou

6. Júl 2016
Nič nám nedokáže navodiť dokonalú atmosféru domova tak ako vôňa chleba. Už ako malá som tú vôňu mala najradšej. Spája sa mi s mojou starkou, ktorá nám domáci chlebík piekla každú sobotu v starej kachľovej peci. Po rokoch som sa vrátila k tejto tradícii, vybrala som z knižnice recept mojej starkej a vdýchla mu trochu modernej receptúry. A i keď som v recepte zmenila múku, viem, že táto nová, zdravá verzia bude určite chutiť všetkým :-). Vyskúšaj!
Čo budeme potrebovať na 1 bochník?
Najzákladnejšou surovinou je múka. Ja používam žitnú alebo inak ražnú múku, ktorú kombinujem so špaldovou. Tieto dve múky dokopy vytvárajú v chlebíku skvelú štruktúru, vďaka ktorej je cesto nadýchané, mäkké a vláčne.

  • 400 g špaldovej múky

  • 100 g ražnej múky

  • ½ droždia

  • 1 ČL hnedého cukru

  • 2 ČL soli

  • hrsť slnečnicových semienok

  • vlažnú vodu


Ako budeme postupovať?
1. Ako prvý si pripravíme kvások. Do misky rozdrvíme droždie, pridáme čajovú lyžičku cukru a zalejeme asi deci a pol vlažnej vody. Misku zavrieme a potrasieme ňou. Potom droždie dáme vykysnúť na teplé, suché miesto.
2. Pokiaľ nám droždie kysne, vo väčšej mise si zmiešame oba druhy múk a pridáme k nim soľ a slnečnicové semienka.
3. Asi po 10 minútach vlejeme droždie k múke a začneme ho zapracovávať rukami. Počas miesenia si do cesta prilievame vlažnú vodu, pokiaľ nie je cesto spojené a vláčne.
4. Teraz musí cesto na chlieb vykysnúť. Najlepšie bude, ak misku prikryješ čistou utierkou a dáš na parapetu, kde svieti slniečko. Ak je práve zamračené, stačí ak okolo misky omotáš teplú deku.
5. Na plech si pripravíme papier na pečenie. Následne do neho vytvarujeme z cesta bochníček. S cestom, ale narábaj opatrne, aby ostalo stále rovnako nadýchané. Takto vytvarované na plechu ho necháme ešte aspoň 10 minút.
6. Hurá piecť! Rúru si nastavíme na 210°C a pri tejto teplote pečieme chlieb prvých 20 minút. Potom teplotu stiahneme na 170°C a pokračujeme v pečení ešte 10 minút.
7. Chlieb po vytiahnutí z rúry prikryjeme mokrou utierkou. Vďaka tomu bude mať chrumkavú kôrku.
A to je všetko. Úplne jednoduché. Upiecť si takýto chlebík zvládne úplne každý a ak do pečenia zapojíš aj deti, atmosféra domova bude v tej chvíli dokonalá.
fitshaker-blog-spaldovy-chlebik1
 
fitshaker-blog-spaldovy-chlebik2
 
fitshaker-blog-spaldovy-chlebik3
PS: Chlebík si môžeš pripraviť aj z kvásku! Namiesto droždia daj cca 100 g kvásku (alebo 3 polievkové lyžice) a potom nemusíš pridávať cukor. Len kysnúť bude cesto dlhšie. Najlepšie, ak si ho večer pripravíš a ráno môžeš piecť.
Už len namazať maslom a obložiť zeleninkou... Prajem dobrú chuť :-).
Ďalšie recepty na domáce pečivo:
Domáci čistozrnný chlebík
Nadýchané žemličky s kurkumou
Špaldové bagetky pre začiatočníkov
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.