Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Čokoládové muffiny s cuketou. Tip na víkendové zdravé pečenie

muffiny s cuketou
Leto je v plnom prúde. Teplé dni nás lákajú von za jedinečnými dobrodružstvami. Hojnosťou sa ohýbajú stoly a všade vládne letná pohoda. Život je dôvod na oslavu, preto nečakajte na slávnostnú udalosť, aby si si dopriala výnimočné dobroty. Každý deň je požehnaním a dôvodom na radosť a oslavu. Urob radosť sebe a svojej rodinke malými tortičkami, ktoré sú plné chutných a zdravých ingrediencií.
Doba prípravy: 45 min.

Čo budeme potrebovať na 12 ks?


  • 1 a ½ šálky najemno pomletých ovsených vločiek

  • 1 prášok na pečenie bez fosfátov

  • ½ lyžičky sódy bikarbóny

  • štipku morskej/himalájskej soli

  • ½ šálky bio kakaa

  • 250 g horkej čokolády s min. 70% podielom kakaa

  • 2 vajíčka

  • ½ šálky gréckeho jogurtu

  • 2 lyžice domáceho medu

  • 1 jablko

  • 50 g kokosového oleja

  • 110 g cukety

  • 2 lyžičky ľubovoľného korenia (vanilka, zázvor, perníkové, škorica)


Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 170°C a pripravíme si formu na muffiny.
2. V miske zmiešame sypké suroviny - múku z ovsených vločiek, prášok na pečenie, sódu bikarbónu, soľ, kakao, horkú čokoládu nakrájanú na väčšie kúsky.
3. V druhej miske pripravíme hustú zmes. Rozbijeme vajíčka a vyšľaháme ich. K vajíčkam pridáme jogurt, med, nastrúhané jablká, olej, nastrúhanú cuketu a korenie. Všetko poriadne premiešame.
4. Obidve zmesi spolu dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny a pečieme 20 až 30 minút. Nakoľko každá rúra pečie inak, je potrebné to sledovať.
5. Muffiny sú husté, preto neporastú ako klasické. Po upečení ich necháme vychladnúť.
Výživové hodnoty na 1 ks:

















Kalorické hodnotyTukyBielkovinySacharidyVláknina
291 kcal
1 223 kJ
17 g6 g27 g4 g
 
Toto by si mala o horkej čokoláde a kakau vedieť!
Kakao je bohaté na zložky nazývané flavonoidy, ktoré sa nachádzajú aj v brusniciach, jablkách, jahodách, cibuli, čaji a červenom víne. V kakau sa vyskytuje látka (flavanol), ktorá v krvnom obehu bráni látkam podobným tukom upchávať cievy. Ako extra bonus kakao obsahuje aj horčík, jeden z najdôležitejších minerálov pre zdravie srdca. Vedci zisťovali a zostavovali zoznam potravín, ktoré, ak budeme každodenne konzumovať, znížime riziko kardiovaskulárnych ochorení. Víno, ryby, orechy, cesnak, ovocie, zelenia a čokoláda. Tmavá čokoláda znižuje krvný tlak. Má to však jeden háčik. Tieto pozitíva čokolády závisia od jedného faktora. Zdravotný prospech totiž pochádza z flavanolov a z antioxidantov a tie sa vyskytujú len v pravom kakau. Preto, ak chceme získať z čokolády zdraviu prospešné účinky, musíme konzumovať skutočnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.
cuketa
 
recept z cukety
Dobrú chuť! :-)
 
Skvelé sladké inšpirácie nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
z fitka do kuchyne 3
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.