Čokoládové muffiny s cuketou. Tip na víkendové zdravé pečenie

Leto je v plnom prúde. Teplé dni nás lákajú von za jedinečnými dobrodružstvami. Hojnosťou sa ohýbajú stoly a všade vládne letná pohoda. Život je dôvod na oslavu, preto nečakajte na slávnostnú udalosť, aby si si dopriala výnimočné dobroty. Každý deň je požehnaním a dôvodom na radosť a oslavu. Urob radosť sebe a svojej rodinke malými tortičkami, ktoré sú plné chutných a zdravých ingrediencií.

Doba prípravy: 45 min.

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 1 a ½ šálky najemno pomletých ovsených vločiek
  • 1 prášok na pečenie bez fosfátov
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • ½ šálky bio kakaa
  • 250 g horkej čokolády s min. 70% podielom kakaa
  • 2 vajíčka
  • ½ šálky gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 1 jablko
  • 50 g kokosového oleja
  • 110 g cukety
  • 2 lyžičky ľubovoľného korenia (vanilka, zázvor, perníkové, škorica)

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 170°C a pripravíme si formu na muffiny.

2. V miske zmiešame sypké suroviny – múku z ovsených vločiek, prášok na pečenie, sódu bikarbónu, soľ, kakao, horkú čokoládu nakrájanú na väčšie kúsky.

3. V druhej miske pripravíme hustú zmes. Rozbijeme vajíčka a vyšľaháme ich. K vajíčkam pridáme jogurt, med, nastrúhané jablká, olej, nastrúhanú cuketu a korenie. Všetko poriadne premiešame.

4. Obidve zmesi spolu dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny a pečieme 20 až 30 minút. Nakoľko každá rúra pečie inak, je potrebné to sledovať.

5. Muffiny sú husté, preto neporastú ako klasické. Po upečení ich necháme vychladnúť.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
291 kcal

1 223 kJ

17 g 6 g 27 g 4 g

 

Toto by si mala o horkej čokoláde a kakau vedieť!

Kakao je bohaté na zložky nazývané flavonoidy, ktoré sa nachádzajú aj v brusniciach, jablkách, jahodách, cibuli, čaji a červenom víne. V kakau sa vyskytuje látka (flavanol), ktorá v krvnom obehu bráni látkam podobným tukom upchávať cievy. Ako extra bonus kakao obsahuje aj horčík, jeden z najdôležitejších minerálov pre zdravie srdca. Vedci zisťovali a zostavovali zoznam potravín, ktoré, ak budeme každodenne konzumovať, znížime riziko kardiovaskulárnych ochorení. Víno, ryby, orechy, cesnak, ovocie, zelenia a čokoláda. Tmavá čokoláda znižuje krvný tlak. Má to však jeden háčik. Tieto pozitíva čokolády závisia od jedného faktora. Zdravotný prospech totiž pochádza z flavanolov a z antioxidantov a tie sa vyskytujú len v pravom kakau. Preto, ak chceme získať z čokolády zdraviu prospešné účinky, musíme konzumovať skutočnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

cuketa

 

recept z cukety

Dobrú chuť! :-)

 

Skvelé sladké inšpirácie nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

z fitka do kuchyne 3

 

Z cukety môžeš urobiť aj:

Cuketovo-špenátová polievka

Letný cuketový obed

Bezlepkový cuketový koláč

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 11/08/2017 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre