Vieme, čo každé ráno raňajkuje Martin PYCO Rausch

Moderátor, kuchár, foodstylista, fotograf, vášnivý cestovateľ a mnoho iného. To všetko je Martin PYCO Rausch. Nám sa podarilo trošku ho vyspovedať a pokecať si o jeho najnovšej knihe, varení, jedle aj športe. Kde vznikajú nápady na nové recepty, čo nesmie chýbať v jeho kuchyni a iné ti už prezradí on sám. Urob si na chvíľku pauzičku a pusti sa do čítania. ;-)

Ahoj Pyco, v tvojej najnovšej kuchárskej knihe Moje jedlo: 4 ročné obdobia máš jedlá, ktorých kombinácie sú menej tradičné. Napríklad melón s olivovým pestom či grilované marhule so syrom. Ako vznikajú takéto nápady? Inšpiruje ťa niektorá zahraničná kuchyňa, alebo sú to čisto tvoje výmysly?

Recepty vychádzajú z konceptu štyroch ročných období, mojim cieľom bolo ukázať, ako sa dá pohrať so sezónnymi surovinami bez toho, aby išlo o klasiku. S použitím niekedy nečakaných kombinácií odrazu vytvoríš jedlo, ktoré sa na nič tradičné nepodobá a v čase, keď je dostatok paradajok, melónov či marhúľ, máš poruke kreatívnu zmenu, ktorá aj chutí.

moje jedlo 3

 

Ako vznikajú nápady na nové recepty? Vidíš surovinu a už máš predstavu, čo z nej skúsiť vykúzliť?

To je iba jeden z viacerých postupov. Niekedy sa s nápadom na nové kombinácie zobudím, alebo si ich pred spaním rýchlo zapíšem. Inokedy cielene skúšam a hľadám suroviny, ktoré by spolu mohli komunikovať a vytvorili by celkom novú kombináciu. A neraz to je osud veľkej náhody, keď spojím, čo dom dal a pokiaľ ma výsledok inšpiruje, skúšam ďalej, až kým nie je z toho recept.

 

Keď varíš niečo nové, vieš si vopred v hlave predstaviť ako to bude chutiť?

Istá predstava vždy existuje, pohybujem sa už v kuchyni podľa vlastných vzorcov, najmä koreniny sú pre mňa smerovkami pri základe alebo dokončovaní pokrmu. Ak nemám poruke škoricu, klinčeky, rôzne druhy korení, masál, koriandru, kvalitných solí, byliniek, čili a ďalších čarovných vecí v malých fľaštičkách, nedokážem byť kreatívny.

skorica
Foto: Eduard Daniš

 

Kde zvykneš nakupovať potraviny? 

Po troch knihách s receptami, je to asi najčastejšia otázka, no jednoznačnú odpoveď stále nepoznám. Ak nemám tvorivé obdobie, nakupujem naozaj len občas, nedovolím si plytvať jedlom. A potom sú obdobia, keď musím mať poruke takmer všetko, pretože inak sa foodstyling a improvizácia nemôžu spojiť. Mnohí priatelia, známi a rodina ma neraz zásobujú vlastnou úrodou, za čo som nesmierne vďačný. Nakupujem na trhu aj v supermarkete. Aj cez internet. Podľa sezóny a kvality. So záujmom sledujem škandál ohľadom rôznej kvality výrobkov u nás a napríklad v Rakúsku. Ľudia riešia pracie prášky a čokolády, keď však príde na čerstvú zeleninu a ovocie, obzvlášť to exotické, u nás to niekedy naozaj hraničí s kategóriou smetiska.

 

Čo zvykneš pripravovať svojím hosťom, keď k tebe prídu na návštevu? Sú to nejaké špecialitky, alebo máš radšej klasiku ako mozarella s rajčinami?

Pre mňa je hosť vždy individualita, idem podľa gusta. Málokedy varím pre niekoho, koho dobre nepoznám, takže buď sa snažím ulahodiť, alebo naopak prekvapiť. A pre početnejšiu hostinu sa vždy uberám stredomorským štýlom “meze”, čiže viac rôznych jedál v menších porciách uprostred stola. Tak si to svoje nájde aj individualista.

martin pyco rausch
Foto: Eduard Daniš

 

Zapájaš do prípravy pohostenia aj hostí?

Občas, radšej však varím sám. Ak potrebujem za 5 hodín pripraviť 5-6 rôznych jedál, už len fyzická prítomnosť ďalších osôb v kuchyni spomaľuje. Vysvetľovanie taktiež. Potom sú situácie, keď varenie vnímam ako kolektívnu terapiu a s radosťou si to užívam. Napríklad pri pečení pizze. Všetkých hostí máš v kuchyni s pohárom vína a pizza ide z rúry jedna za druhou, kým pečiem štvrtú, tretia už je rozchytaná… A pravdou zostáva, že ak niekomu pomáhaš pri varení a vidíš všetky čerstvé suroviny, aj samotné jedlo Ti potom chutí celkom inak.

 

Ak sú medzi tvojimi hosťami aj deti, zvykneš im pripraviť niečo špeciálne?

Vtedy sa snažím obmedziť silnejšie koreniny, ktoré sú síce veľmi prospešné, ale len pre trávenie dospelého človeka. Ak nie je šanca takto “ošetriť” spoločné jedlo, pripravím deťom niečo iné a vymyslím tomu tajomný názov a vlastný príbeh. Deti to vedia veľmi oceniť.

pyco
Foto: Branislav Simončík

 

Aké je tvoje obľúbené jedlo/nápoj/recept v tomto letnom období?

Toto leto si ulietavam na vlastnom ľadovom čaji. Varím 3-4 litre a vždy obmieňam chuť, pridávam celé drievka škorice, sušené bylinky, lipové kvety. Keď ho dobre vychladíš, celkom bez cukru či medu, je to ako vzkriesenie počas letných horúčav. V lete jedávam častejšie, ale v malých porciách. Dokážem 2-3 dni vytvárať napríklad chody z melónov, ktoré ma tiež nesmierne osviežujú. Veľmi to záleží od počasia.

 

Aké korenie či iné pochutiny nesmú chýbať u teba doma? A prečo?

Ten zoznam by bol dlhý. Ale celkom určite kvalitný grécky olivový olej. Tie talianske mi veľmi nechutia, španielskych je u nás pomenej. Grécky olivový olej má mnoho chutí a odrôd, nedokážem už bez neho variť. Určite musím mať poruke morskú soľ, cesnak, cibuľu, najrôznejšie koreniny, bylinky, a tak by som mohol menovať ešte dlho…

 

Okrem toho, že si ovo-lacto-vegetarián, prešiel si si aj nejakými inými spôsobmi stravovania? Ak áno, čo ti dali?

Na detox neverím, skôr na toxikáciu organizmu, ktorú mnohí vedome praktizujú denne v predstave, že za víkend na odšťavenom ovocí a klíčkoch sa “detoxikujú”. Možno aj vďaka tomu, ako sa stravujem, som nikdy o diéte neuvažoval, našťastie ani žiadne zdravotné dôvody ma zatiaľ k diéte nepriviedli.

Čoraz viac ma však zaujíma hra rôznych enzýmov a zložiek, ktoré pri tepelnom spracovaní či za studena, vytvárajú skvelú prevenciu a posilňujú telo. S obdivom nasávam informácie tohto druhu z blogu Terapia jedlomSilvia Horecká je pre mňa nekonečnou inšpiráciou, aj preto som ju do tretej knihy pozval ako odborného hosťa.

kukurica

Je niečo, okrem mäsa, čomu si zatiaľ neprišiel na chuť?

Nešmakujú mi ani mušle, hmyz a tak podobne.

 

V jednom rozhovore si uviedol, že bez raňajok z domu neodídeš. Čo také zvykneš raňajkovať?

Na to mám vždy celkom inú odpoveď, pretože aj v priebehu roka sa moje stravovacie návyky menia. Momentálne ráno spájam skôr s ovocným šalátom a vajíčkami s kurkumou a čili. Ale čo sa nemení nikdy, je veľká dávka čierneho čaju s medom. Tak je tomu už dlhé roky.

 ranajky

Vieme o tebe, že rád športuješ. Ktoré športy máš najradšej a čo zvykneš pred ich vykonávaním jesť?

Sú to presne tri roky odkedy som mal vážne problémy s chrbticou, takže žiadny šport nepraktizujem intenzívne, ale keď sa lepšie cítim tak plávam, uprednostňujem chôdzu a minimálne 2x denne cvičím zostavu McKenzie, ktorá ma vrátila k mobilite. Jedlo tomu veľmi nepodmieňujem.

 

Keby si mal poradiť našim Fitshakeráčkam niečo jednoduché, rýchle a výživné, čo by to bolo? 

Ešte stále je dostatok chutných melónov, skúste napríklad melónovú tortu s tvarohom!

Doba prípravy: 25 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 200 g čerešní
  • 100 ml vody
  • 1 drievko škorice
  • 2 lyžice trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 1 menší červený melón
  • 250 g jemného plnotučného tvarohu

Ako budeme postupovať?

  1. Čerešne dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Niekoľko kúskov odložíme bokom na ozdobu.
  2. Zvyšné vykôstkujeme a v menšom hrnci povaríme 10 minút s vodou a škoricovým drievkom. Občas premiešame.
  3. Po 10 minútach pridáme cukor a varíme ešte ďalších 5 minút, kým zredukovaná šťava nezačne hustnúť.
  4. Premiestnime do studenej nádoby a necháme celkom vychladnúť.
  5. Zo stredovej časti vychladnutého melóna odkrojíme plát s hrúbkou cca 3-4 cm.
  6. Tvaroh vyšľaháme metličkou a rovnomerne nanesieme na plát melóna.
  7. Navrch pomocou lyžice poukladáme prevarené čerešne so zvyškom šťavy, pridáme čerstvé čerešne na ozdobu a ihneď podávame.

 

TIP: Prevarenú šťavu z čerešní môžeme zašľahať priamo do tvarohu, čím získame krásnu ružovú penu.

torta z melonu

A ešte posledná otázka na záver, plánuješ ďalšiu knihu? :-)

Mám v zálohe jeden koncept, ktorý si vyžaduje niekoľkoročnú prípravu ale neviem kedy sa do neho pustím. Knihy si vydávam sám a na vlastnú päsť. Je to moje hobby a aby malo pre mňa zmysel, musím ho robiť s radosťou, takže keď príde opäť ten správny čas, pustím sa do toho naplno a dočasne vypustím zo života televíziu, inak sa to nedá všetko stihnúť. Pomaly som vždy zašiel ďalej. :-)

portret
Foto: Branislav Simončík

Ďakujeme Ti krásne za rozhovor. Prajeme ti veľa úspechov, inšpirácií pri tvorení a skalných aj nových fanúšikov, ktorí si obľúbia tvoje recepty. :-)

 

Máš rada rozhovory? Potom nevynechaj ani:

Rozhovor s Adelou Vinczeovou

Zuzka Light hovorí o tom, ako sa dostať do formy

Stanka Sobolová hovorí o šťastí

 

Katarína Vrbičanová

Šéfredaktorka vo Fitshaker
Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)
Katarína Vrbičanová

Najnovšie články od Katarína Vrbičanová (zobraziť všetky)

Článok bol pridaný dňa 02/08/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyStravovanieVšeobecné   |   Autor: Katarína Vrbičanová

Komentáre