Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Božský bezlepkový cheesecake s čokoládovou polevou

Asi každá z nás zažila pocit odhodlania do prípravy koláča, ktorý sme jedli u kamarátky, babky, či v kaviarni. Tá jedinečná chuť a dokonalá vôňa ťa prinútila, aby si si ho napiekla aj ty v tvojej kuchyni. Lenže mnohokrát nás postrehne nešťastná udalosť – koláč nie je taký, aký sme si predstavovali. Je príliš sladký, alebo naopak sladký vôbec nie je. K tomu nevydarené cesto, či poleva a hneď máme pohromu na svete. Všetky endorfíny z nás opadnú a zaplaví nás vlna sklamania. Tak tento recept je presne opačný prípad! Vyskúšaný mnoho ráz a vyšperkovaný k dokonalej chuti. Vyskúšaj sama :-).
Tento koláčik som piekla už veľmi veľa krát. Snažila som sa ho stále vylepšovať a vylepšovať, aby som ti ho mohla ponúknuť v dokonalej verzii, ktorá rozhodne poteší všetky chuťové bunky. Dúfam, že si tento bezlepkový cheesecake plný bielkovín a komplexných sacharidov obľúbiš rovnako ako ja!

Čo budeme potrebovať na formu s priemerom 25 cm?

Na cesto:

  • 200 g ovsených vločiek bezlepkových (ak nie si celiatička, môžeš aj klasické)

  • 100 g roztopeného pravého masla

  • 3 PL medu

  • 1 PL mletej škorice


Na krém:

  • 500 g mäkkého tavrohu

  • 4 vajcia

  • 4 PL medu

  • 1 PL nastrúhanej kôry z citróna

  • 5 PL bezlepkovej múky značky Schar Mix C (príp. klasickej špaldovej alebo 2 PL vanilkového pudingu)


Na čokoládovú polevu:

  • 150 g horkej čokolády

  • 1 PL kokosového oleja


Ako budeme postupovať?

1. Formu na pečenie si vymažeme maslom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Ovsené vločky spolu s medom, škoricou a roztopeným maslom umiestnime do robotického mixéra a miešame, dokým nám nevznikne hustá hmota. Potom ju dáme do vymastenej formy a prstami rovnomerne utlačíme.
2. Krém si pripravíme nasledovne. Žĺtka s medom vymiešame ručným mixérom do peny, potom pridáme tvaroh a poriadne premiešame. Za stáleho miešania mixérom sypeme po lyžiciach múku a miešame. Teraz môžeme pridať ešte citrónovú kôru, či med, pokiaľ sa ti zdá, že je hmota málo sladká. Nakoniec zľahka pridáme vyšľahané bielka so štipkou soli a opatrne zapracujeme do tvarohovej hmoty.
3. Túto hmotu nalejeme na ovsený základ a pečieme po dobu cca 45 minút. Odporúčam pridať do rúry hrniec s vodou, kvôli tomu, aby sa nám cheesecake pekne upiekol a nebol ubitý.
4. Keď nám cheesecake vychladne, urobíme si čokoládovú polevu na vodnom kúpeli (čokoládu roztopíme, pridáme olej + ako bonus môžeš pridať i vanilkový cukor). Polevu nalejeme na koláčik.
fitshaker-blog-bezlepkovy-cheescake3
 
fitshaker-blog-bezlepkovy-cheescake1
 
fitshaker-blog-bezlepkovy-cheescake2
Prajem ti zdravé maškrtenie  a dobrú chuť!
Ďalšie koláčiky, ktoré si razom zamiluješ:
Famózna mrkvová torta bez výčitiek
Tvarohovo-jablkové pokušenie
Medovo-orieškový koláčik
banner-fitness-zapisnik3
 
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktor vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.