Bomba pre imunitný systém! Recept z hlivy a kyslej kapusty.

Mám pre vás opäť skvelý tip na obed, či večeru. Ide o zaujímavú kombináciu – hlivy a kyslej kapusty. Asi každý z nás vie, že obe suroviny sú veľmi zdraviu prospešné. Inšpiruj sa a ulahodíš nielen tvojím chuťovým pohárikom, ale pochvaľovať si to bude aj tvoje zdravíčko :-).

Konzumácia hlivy ustricovej  pôsobí pozitívne na náš imunitný systém. Pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus a to vďaka Beta glukánu. Beta glukán je veľmi stabilný a jeho výživové vlastnosti nezničíme ani akoukoľvek tepelnou úpravou. Hliva pomáha regulovať funkciu čriev, upravuje vylučovanie a odstraňuje z tela jedovaté látky. Výskumy poukázali aj na priaznivé účinky hlivy ustricovej pri liečbe ekzémov, kožných alergií, kŕčových žíl, ochorení srdca, cievnej sústavy a tiež pri znižovaní hladiny cholesterolu. Môžeme ju taktiež využiť aj ako prírodné antibiotikum.

3859591128_5eac66df7e_z

Kapustová zelenina chráni človeka pred rôznymi druhmi rakoviny, pretože obsahuje množstvo protirakovinových látok. Je však zistené, že kvasená kapusta obsahuje týchto protirakovinových látok ešte niekoľkonásobne viac a čo je najlepšie, náš európsky spôsob kvasenia vedie ešte k zvýšeniu obsahu účinných látok v kapuste. Je bohatá najmä na beta-karotén (provitamín A) a vitamín C. Obsahuje aj významné množstvo vitamínov B, E a K. Kyslá kapusta má hojnosť minerálnych látok, najmä pre nás veľmi nedostatkový draslík, ale aj vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík, ako aj stopové prvky, z ktorých najdôležitejšia je síra. Bohatá je aj na fytochemikálie s antibiotickými účinkami, životodarné enzýmy, aminokyseliny obsahujúce síru a horčičný olej.

6208630330_071e5da73e_z

Takže rýchlo k príprave:)

 Čo budeme potrebovať?

  • 500 g hlivy,
  • 200 g kyslej kapusty (najlepšie domácej),
  • 8 strúčikov cesnaku,
  • 1 cibuľu,
  • 1 lyžicu kokosového oleja,
  • tymián, oregáno – čerstvé, ale môžeme použiť i sušené,
  • 1dl tamari omáčky,
  • 1lyžicu drvenej rasce, alebo Maha korenia (zmes českej rasce, koriandra a horčičného semienka),
  • soľ (morská/himalájska).

Ako budeme postupovať?

1. Hlivu si umyjeme, osušíme v utierke a pokrájame si na kocky/pásiky.

2. V hrnci si zohrejeme kokosový olej, pridáme na drobno pokrájanú cibuľku, pretlačené 4 strúčiky cesnaku a nakoniec poprášime s drvenou rascou, alebo Maha korením.

3. Keď je cibuľka sklovitá, pridáme nakrájanú hlivu, podlejeme vodou a cca 30 minút dusíme.

4. Potom pridáme kyslú kapustu a tamari omáčku, premiešame a necháme len zohriať (kyslá kapusta si zanechá najviac vitamínov) – poprípade len necháme prejsť varom a hneď odstavíme.

5. Nakoniec pridáme soľ, zvyšné pretlačené strúčiky cesnaku, čerstvé bylinky a môžeme ešte na koniec poprášiť drvenou rascou/Maha korením a premiešame.

TIP: My sme si k tomu zemiačky predvarili a šup ich do rúry spolu so soľou, drvenou rascou, a naozaj troškou  kurkumy. Na naservírované zemiačky som dala ešte hoblinky domáceho masielka a posypala mrazenou petržlenovou vňaťkou. Hlivu s kyslou kapustou posypala na sucho opraženými slnečnicovými semienkami a navrch postrúhala parmezánom.

A ako môj manžel povie – bolo to superko!

fitshaker_blog_hliva_recept1

fitshaker_blog_hliva_recept3

fitshaker_blog_hliva_recept2

Skúste si urobiť na obed, či zdravučkú večeru. Nech vám chutí priatelia :)

 

Viac z mojej kuchyne:

Úžasný chrumkavý cícer– skvelá pochúťka namiesto chipsov.

Hrachové bochníčky plné zdravia– parádna desiata, či olovrant do práce, alebo aj ako predtréningové jedlo, či ako príloha k jedlu.

Syrovo- mrkvové praclíky– napríklad na víkendové chrumkanie.

Škoricové koláčiky- voňavé, mäkučké, vynikajúce na desiatu

Semienkové keksíky s avokádovou nátierkou- zdravé a tak dobré! :-)

 

Zdroj fotiek: súkromný archív Fitshakera a flickr.com

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 26/03/2015 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre