Konzumácia hlivy ustricovej pôsobí pozitívne na náš imunitný systém. Pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus a to vďaka Beta glukánu. Beta glukán je veľmi stabilný a jeho výživové vlastnosti nezničíme ani akoukoľvek tepelnou úpravou. Hliva pomáha regulovať funkciu čriev, upravuje vylučovanie a odstraňuje z tela jedovaté látky. Výskumy poukázali aj na priaznivé účinky hlivy ustricovej pri liečbe ekzémov, kožných alergií, kŕčových žíl, ochorení srdca, cievnej sústavy a tiež pri znižovaní hladiny cholesterolu. Môžeme ju taktiež využiť aj ako prírodné antibiotikum.
Čas prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 500 g hlivy
- 200 g kyslej kapusty (najlepšie domácej)
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 lyžicu kokosového oleja
- tymián, oregáno – čerstvé, ale môžeme použiť i sušené
- 1 dl sójovej omáčky (napr. Tamari)
- 2 lyžice drvenej rasce, alebo Maha korenia (zmes českej rasce, koriandra a horčičného semienka),
- soľ (morská/himalájska).
Ako budeme postupovať?
2. V hrnci si zohrejeme kokosový olej, pridáme na drobno pokrájanú cibuľku, pretlačené 4 strúčiky cesnaku a nakoniec poprášime s drvenou rascou, alebo Maha korením.
3. Keď je cibuľka sklovitá, pridáme nakrájanú hlivu, podlejeme vodou a cca 30 minút dusíme.
4. Potom pridáme kyslú kapustu a tamari omáčku, premiešame a necháme len zohriať (kyslá kapusta si zanechá najviac vitamínov) – poprípade len necháme prejsť varom a hneď odstavíme.
5. Nakoniec pridáme soľ, zvyšné pretlačené strúčiky cesnaku, čerstvé bylinky a môžeme ešte na koniec poprášiť drvenou rascou/Maha korením a premiešame.
TIP: My sme si k tomu zemiačky predvarili a šup ich do rúry spolu so soľou, drvenou rascou, a naozaj troškou kurkumy. Na naservírované zemiačky som dala ešte hoblinky domáceho masielka a posypala mrazenou petržlenovou vňaťkou. Hlivu s kyslou kapustou posypala na sucho opraženými slnečnicovými semienkami a navrch postrúhala parmezánom.
A ako môj manžel povie – bolo to superko!
Množstvo zaujímavých receptov nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
Viac z mojej kuchyne:
Úžasný chrumkavý cícer- skvelá pochúťka namiesto chipsov.
Hrachové bochníčky plné zdravia- parádna desiata, či olovrant do práce, alebo aj ako predtréningové jedlo, či ako príloha k jedlu.
Syrovo- mrkvové praclíky- napríklad na víkendové chrumkanie.
Škoricové koláčiky- voňavé, mäkučké, vynikajúce na desiatu
Semienkové keksíky s avokádovou nátierkou- zdravé a tak dobré! :-)
Zdroj fotiek: súkromný archív Fitshakera a flickr.com
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.