Biela špargľa zapekaná v cuketovo-zemiakovej kaši

Špargľa by v tomto období určite nemala chýbať v tvojom jedálničku. Okrem toho, že je nízkokalorickou potravinou, má aj veľa blahodarných účinkov na organizmus. Je bohatá na draslík, vitamín A a kyselinu listovú, vďaka čomu je nenahraditeľnou surovinou v prevencii proti rakovine. Nemá žiadny cholesterol ani tuk a pôsobí úžasne pri detoxikácií organizmu. Vďaka antioxidantom je úžasným spoločníkom v boji proti starnutiu. Ako si ju ale pripraviť tak, aby nám chutila a zachovala si všetky liečivé látky? Nie je to nič zložité. Stačí nám chvíľka času a radosť z varenia. :)

Špargľa biela je v tomto období obľúbenou zeleninou, keďže pestovatelia zbierajú úrodu a dodávajú ju na trh čerstvú. Na rozdiel od zelenej špargle, ktorá sa na Slovensko väčšinou dováža z celého sveta a počas celého roka, tá biela momentálne pochádza z domácej produkcie. Teraz je teda ideálny čas pustiť sa do jednoduchého receptu. :)

Čo budeme potrebovať?

  • 10 stoniek bielej špargle
  • 4 zemiaky
  • 1 veľkú cuketu
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja
  • mleté čierne korenie, hrubú morskú soľ, grilovacie korenie

Ako budeme postupovať?

1. Ako prvé, sa pustíme do bielej špargle. Odrežeme spodnú, drevnatú časť, asi  5 cm, a keďže biela špargľa je drevnatejšia, ošúpeme ju. V rýchlovarnej kanvici si zohrejeme 1 liter vody. Nalejeme ju na špargľu, ktorá už čaká v hrnci a varíme na najmenšom plameni.

2. Tak a teraz sa pustíme do klasickej zemiakovej kaše. Zemiaky si uvaríme, a keď sú mäkké, nie rozvarené, precedíme ich, polejeme lyžicou kokosového oleja a popučíme. Pridáme surovú, najemno nastrúhanú cuketu a zľahka premiešame. Za ten čas by mala špargľa zľahka vrieť.

3. Jánske sklo alebo plech si vytrieme kokosovým olejom.  Zemiakovo-cuketovú kašu dám na spodok, Osolíme, okoreníme a poukladáme odkvapkané špargle. Posypeme grilovacím korením a šup s touto mňamkou do rúry na 190 stupňov a 20 minút.

4. Potom si už len užívaj skvelú a voňavú pochúťku, ktorá ti nezaberie veľa času a tvojmu telu dodá potrebné vitamíny. Ver mi, že týmto skvelým jedlom zaboduješ u svojej rodiny či priateľov, a to nemusíš byť rodená šéfkuchárka. :)

fitshaker_blog_spargla2

fitshaker_blog_spargla1

fitshaker_blog_spargla3

Spolu sme to skvele zvládli a zeleninová bomba je na svete. Dobrú chuť! :)

 

Ďalšie papanie, na ktorom si pochutnáš:

Grilovaný losos so zelenou fazuľkou a mrkvou

Plnené šampiňóny s výborným rukolovým šalátom

Rýchla fitness večera od trénera Mateja

Júlia Hanudelová

Redaktorka vo Fitshaker
O zdravú stravu som sa začala zaujímať v roku 2012, keď som vážila 82 kíl. Zmena stravy a viac pohybu stáli za to a ja som schudla 20 kíl. To prevrátilo celý môj doterajší systém. Varím zdravo, objavujem nové potraviny, no mojou najväčšou láskou je pečenie. Som vegánkou 6 mesiacov, a to mi otvorilo dvere nových možností. Pečiem bez bielej múky, cukru, vajec, bez masla a tuku. Najviac ma baví vymýšľať si svoje vlastné recepty a kombinovať zdravé potraviny. Preto som šťastná, že sa s vami môžem o ne podeliť :-)
Júlia Hanudelová

Článok bol pridaný dňa 03/06/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéPotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Hanudelová

Komentáre