Bezlepkový rascovo-ľanový chlebík

Je piatok večer a naša rodinka sa teší na spoločné víkendové raňajky. Ich základ bude tento krát tvoriť domáci bezlepkový chlebík, práve rozvoniavajúci po našej domácnosti. Ráno už síce nebude až tak naširoko- naďaleko voňať, ale bude o to lepšie chutiť. A určite poteší aj náš tráviaci systém, ktorý sa pohne vďaka dvom základným ingredienciám – rasci a ľanu.
Čo si naň pripravíme ako základ?
Ako na to?
1. Mlieko (resp. vodu alebo kombináciu oboch) s troškou cukru mierne ohrejeme, pridáme droždie a necháme podkysnúť, kým droždie nevypláva na povrch.
2. Múku s troškou soli, rascou a ľanom zmiešame tak, aby boli semienka rovnomerne rozdelené v celom objeme.
3. Pridáme podkysnuté droždie a postupne prilievame olej. Všetky tekuté súčasti pridávame postupne.
4. Chlebové cesto miešame cca 10 minút, kým sa v ceste nezačnú vytvárať vzduchové bubliny.
5. Vylejeme do formy na pečenie chleba vymastenej olejom a necháme kysnúť cca 50 min.
6. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 180 °C cca 1 hodinu.
Čo si naň pripravíme ako základ?
- 500 g bezlepkovej múky Schär Mix B,
- 500 ml mlieka alebo vody,
- 1 čerstvé droždie,
- 100 ml rastlinného oleja,
- soľ,
- trstinový cukor,
- celú rascu,
- ľanové semienka.
Ako na to?
1. Mlieko (resp. vodu alebo kombináciu oboch) s troškou cukru mierne ohrejeme, pridáme droždie a necháme podkysnúť, kým droždie nevypláva na povrch.
2. Múku s troškou soli, rascou a ľanom zmiešame tak, aby boli semienka rovnomerne rozdelené v celom objeme.
3. Pridáme podkysnuté droždie a postupne prilievame olej. Všetky tekuté súčasti pridávame postupne.
4. Chlebové cesto miešame cca 10 minút, kým sa v ceste nezačnú vytvárať vzduchové bubliny.
5. Vylejeme do formy na pečenie chleba vymastenej olejom a necháme kysnúť cca 50 min.
6. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 180 °C cca 1 hodinu.

Príjemné ráno s chutným a zdravým domácim chlebíkom!