Banánový chlieb pre každého – celiatika, vegána či milovníka pečiva
Patríš do skupiny vegánov, celiatikov alebo ľudí, ktorí trpia intoleranciou na laktózu? Ak áno, tento chutný a zdravý recept je určený priamo pre teba! Tvoj deň môžeš odštartovať kvalitnými raňajkami, ktoré ti dodajú kopec energie na celé dopoludnie. Stačí, ak budeš postupovať podľa môjho receptu a o pol hodinku máš na stole banánový chlieb pre vegánov, ktorý ti vyčarí úsmev na perách. Poďme sa pustiť do prípravy! ;-)
Doba prípravy: cca 1 hodina
Počet kusov: 1 bochník = cca 12 ks
Čo budeme potrebovať?
- 60 g trstinového cukru (príp. kokosového)
- 50 g ovsených vločiek (nezmixovaných)
- 200 g špaldovej múky hladkej (ak si celiatik, použi bezlepkovú múku)
- ½ lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- morskú/himalájsku soľ
- 3 veľké banány
- 60 ml rastlinného mlieka (ak nemáš intoleranciu na laktózu, použi kravské mlieko)
- 60 ml kokosového oleja
- kvalitné maslo na vymastenie formy
- strúhaný kokos na vysypanie formy
Ako budeme postupovať?
1. Všetky sypké suroviny zmiešame v jednej mise.
2. Do druhej misy pridáme popučený banán, olej a mlieko a poriadne vareškou alebo metličkou premiešame.
3. Sypké suroviny po lyžiciach primiešavame do tekutej zmesi. Malo by vzniknúť husté cesto.
4. Pripravené cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy na biskupský chlieb s rozmermi 30 x 10 cm.
5. Necháme piecť vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165-170 °C po dobu cca 35-40 minút.
6. Po upečení necháme banánový chlieb vychladnúť a môžeme ho nakrájať a podávať.
Tip č.1: Do cesta pridáme nasekané lieskové orechy alebo kúsky kvalitnej horkej čokolády s podielom kakaa min.70%.
Tip č.2: Vychladnutý chlieb polejeme čokoládovou polevou pripravenú z kvalitnej horkej čokolády s podielom kakaa min.70 % a posypeme najemno nastrúhanou kôrou z chemicky neošetreného citróna.
Tip č.3: Plátok banánového chleba podávame s lyžicou gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany.
Prajem ti dobrú chuť a krásny štart do nového dňa!
Autorkine recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Pozri aj naše ďalšie recepty vhodné pre vegánov:
Zdravé chrumkavé pohostenie pre návštevy
- Vynikajúce špaldové palacinky s horúcimi jabĺčkami a pomarančom - 14. decembra 2020
- Bezlepkové jablkovo-kakaové cupcakes s mascarpone krémom, čokoládou a orieškami - 28. marca 2020
- Vynikajúci tvarohovo-jablkový chlebík bez lepku a bez cukru - 11. marca 2020
Článok bol pridaný dňa 02/06/2017 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoBezlaktózovéBezlepkovéPečivoRaňajkyReceptyRecepty s FITnutkouVeganVeľkonočné | Autor: Alžbeta Jánošíková