“Do auta si nedovolíme natankovať nesprávne palivo, ale do tela dáme hocičo” – rozhovor s Adelou Banášovou

Ako to tá Adela robí? Večne pozitívne naladená, inteligentná a ešte aj tá jej skvelá postava… Hmm, v tom musí byť nejaký fígeľ. Žeby málo jedla? Alebo trávila hodiny vo fitku? My to už vieme! Totižto, rozhodli sme sa “spískať ” s ňou rozhovor. O tom ako sa stravuje, čo nemôže chýbať v jej chladničke, ale aj všeličom inom. Nech sa páči, prajeme príjemné inšpiratívne čítanie.

Ste ambasádorkou časopisu Bio&Life. Mohli by ste čitateľom Fitshaker-a priblížiť, prečo ste sa tak rozhodli a čo to pre Vás znamená?

Tieto témy sú mi sympatické a rada podporím všetko, čo o tieto rozmery ľuďom rozširuje horizonty. Bio nie je len trend, ale komplex tendencií návratu k prírode, ktoré majú vplyv na ekológiu, zdravie, ale aj ekonómiu celej krajiny.

Žiť zdravo – to nie je len správne sa stravovať, je to životný štýl, ktorý buď vedieme, alebo nie. Je to svojím spôsobom  rozhodnutie. Čo vás k nemu viedlo?

Moja mama vždy inklinovala k témam ako racionálna strava, ekológia, permakultúra a podobne… Myslím, že je v týchto veciach oveľa dôslednejšia. No a dnes sa tieto témy stávajú samozrejmosťou. Myslím, že je každému jasné, že riešiť svoje zdravie nie je zodpovednosťou lekárov, ale predovšetkým  nás samých.

fitshaker-blog-rozhovor-adela-banasova-2

Je podľa vás zdravý životný štýl len otázkou financií, alebo si ho môžu dovoliť všetci? Mám na mysli kupovanie BIO potravín, kozmetiky a prírode šetrných čistiacich prostriedkov?

Nerada veci paušalizujem, máme rôzne vplyvy a možnosti, ale domnievam sa, že na veľa percent si môžeme zdravie ovplyvniť sami. Verím na silu psychického vplyvu. Keď žijeme v roli obete, obetujúceho sa, v sebabičujúcich a sebazničujúcich myšlienkach, budeme čoskoro chorí.

Čo sa týka zdravia, každý má možnosť chodiť viac pešo, nefajčiť, nepiť alkohol, nejesť zbytočné sladkosti a nezmysly. Moja stará mama jedla väčšinu svojho života zemiaky a kapustu. S mäsom to netreba „prežívať“. Moja mama prešla na zdravšiu stravu pôvodne predovšetkým z finančných dôvodov. Každý má možnosť urobiť určite aspoň niečo pre svoje zdravie. Všetko je vecou vôle a rozhodnutia.

Vieme, že nie všetko čo má označenie BIO musí byť automaticky zdravé a to najlepšie – máte podobnú skúsenosť? Myslíte si, že je potrebné čítať etikety? Zvyknete si ich čítať aj vy ?

Určite, by sa človek nemal riadiť nejakou nálepkou. Mne osobne funguje nakupovanie vo farmárskych obchodoch. Tak sa predavača môžem opýtať na detaily produktu, na jeho obsah a pôvod. Nemusí mať značku bio, ale viem, že je to domáci produkt, bez chémie a robený zodpovedne, keďže za to farmár zodpovedá svojím menom. Ak človek nemá možnosti nakupovať všetko, stačí aspoň niečo kupovať od farmárov. Podporujeme tak svoju domácu ekonomiku.

fitshaker blog zdrave jedlo

V jednom z rozhovorov ste uviedli, že nemáte ani jeden kaz a ani jednu plombu – ako je to možné. Nejesť sladkosti asi nestačí…

Možno aj genetika. Moja babka má 95 rokov a hryzie svojimi zubami. Aj keď už nemá úplne všetky. Rodičia mi v detstve vôbec nedávali sladkosti. Zdravie zubov súvisí podľa čínskej medicíny vraj aj s obličkami a podľa psychosomatiky s tým, ako sa človek dokáže vecami v živote prehrýzť. Keď to všetko pospájame, tak to vychádza. Ale mám ich krivé a to tiež svedčí o nejakej disharmónii.

To že sa od detstva stravujete zdravo je bezpochyby Vašou nespravodlivou výhodou v porovnaní s nami ostatnými. Odmalička je pre vás samozrejmé, to čo je pre nás možno nepredstaviteľné (môžem napr. spomenúť sladkosti – ktoré ste ani ako malé dievčatko nejedli a radšej  ste ich vyhodili). Mali by sme sa preto aj my viac zaujímať o to čo máme na tanieri?

O to by sa mal zaujímať prirodzene každý. Do auta si nedovolíme natankovať nesprávne palivo, ale do tela dáme hocičo. Netvrdím, že sa zamýšľam úplne každú chvíľu nad úplne všetkým, ale našla som si svoje návyky, zásady, reštaurácie, jedlá a pravidlá, ktoré občas poruším. Lebo stresovať sa z toho, či jem miliónpercentne správne, tiež nie je zdravé. A každý by si mal nájsť to, čo je zdravé pre neho a ňu, lebo každý sme iný, každý máme iný disbalanc, takže je určite dobré si to upratať.

Ako vás vnímalo/vníma okolie – mám skúsenosť, že keď chce človek niečo zmeniť či už na stravovaní – tak je skôr odsudzovaný ako pochopený?

V dnešnej dobe je to už považované za čosi úplne normálne.

Rada skúšate nové smery, novinky v stravovaní a počúvate čo vám hovorí vaše telo?

Obávam sa, že väčšina z nás má tak domotané telo nesprávnymi návykmi, že nie je úplne dobré ho počúvať. Veľa tiel si žiada alkohol, cigarety, sladkosti a vôbec príliš veľa jedla stále. Takže najprv je dobré si telo začať všímať v jeho skutočnej podstate a to je občas ťažké. Ja osobne sa zaujímam o rôzne smery a z toho si pre seba osobne skladám sama, čo mi sedí.

Mnoho žien, ale i mužov cvičí hlavne kvôli tomu aby schudli. Vy to evidentne nepotrebujete – no napriek tomu chodíte pravidelne cvičiť. Čo vás k tomu vedie?

Teraz sa musím demonštratívne zasmiať :-D. Nebola som cvičiť asi dva mesiace, ale ani tým sa nestresujem. Asi sa mi telo chystá na zimný spánok a netreba to prežívať. Ale cvičím kvôli chrbtici, pevnosti a vôbec… Treba cvičiť, je to moje telo a chcela by som, aby vydržalo nejaký čas. Aj keď teraz som veľmi mimo formy.

fitshaker-blog-rozhovor-adela-banasova

Nájdete si čas i na varenie alebo si radšej zájdete do Vašej obľúbenej reštaurácie?

Snažím sa chystať si jedlo doma. Raňajky a večere tak vychádzajú.

Kde resp. u koho čerpáte námety alebo recepty na vaše obľúbené jedlá?

Varím z toho čo je doma. To je celá inšpirácia.

Zdravo sa stravujeme, chodíme cvičiť – avšak aj napriek tomu sa stáva, že nás zaskočia zdravotné problémy. Čo je v tej chvíli najdôležitejšie… alebo ako tomu predchádzať? Vedeli by ste nám poradiť ?

Najprv chorobu prijať, nezlostiť sa a nájsť si čas a pokoj ju vyliečiť. Zamyslieť sa trochu prečo sa nám to deje, ale najčastejšie ide o preťaženie síl. Takže nám choroba ordinuje oddych.

Prichádza zimné obdobie, ako si chránite a posilňujete  imunitu?

Nemám iné návyky ako obvykle, ale chránim si obličky teplým oblečením, dávam si ovčí nepasterizovaný kefír, špeciálny rybí olej a už si zeleninu, ak ešte nejaká je, trochu ohrejem na panvici, nech sa neochladzujem.

Aké potraviny nikdy nechýbajú vo vašej chladničke a ako vyzerá váš bežný stravovací deň?

Domáce vajcia, domáce maslo, cibuľa, cesnak, ghee, bezlepkový chlieb a deň vyzerá veľmi rôzne.

Keď ste na rôznych oficiálnych akciách, večierkoch alebo recepciách, ako dokážete odolať rôznym dobrotám, ktoré sú v ponuke? 

Podľa miery hladu, ale vždy sa niečo nájde. Často sa mi však stane, že kvôli pracovnému nastaveniu nemám vôbec chuť jesť na akciách.

Čo by ste chceli odkázať našim čitateľom Fitshaker blogu. Z rozhovoru s Vami cítiť, že zdravý životný štýl a vnútorná harmónia je  neoddeliteľnou súčasťou Vášho života. Takou nenútenou a prirodzenou súčasťou, ktorú  Vám skromne môžeme závidieť i obdivovať. Ako by ste nás mohli povzbudiť, aby sme i my vedeli rozlíšiť tú prirodzenosť  a jednoduchosť, ktorou máme počúvať vlastné telo na ceste za zdravím  a vnútornou pohodou?

No hlavne si nemyslím, že ja som tá, ktorá to má už zmáknuté. Základ je v psychike. Keď prijmeme život aký je, keď budeme vďační a pokorní, tak sa priblížime k vnútornému pokoju a odtiaľ budeme veci riešiť prirodzene správne vo všetkých oblastiach.

Nebudeme zajedať stres a smútky, nebudeme zapíjať prepracovanosť, nebudú nás kŕmiť závislosti ani iné ilúzie. Ani to nebudeme preháňať s hyperzdravým stravovaním, ak by nás to malo vyviesť z pohody. A hlavne každý sme na tej ceste inde, takže sa neporovnávame. Ideme do toho najlepšie ako vieme.

Toľko moje hlásenie z tohto miesta, kde som práve ja a tak to tu vidím cez môj uhol pohľadu :-).

Ďakujeme Vám  za váš čas :-)

…bolo mi potešením i cťou…

Zdroje fotiek: Osobný archív Adely Banášovej, filmovizia.blogspot.com a www.flickr.com

Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 03/12/2014 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre