Aktivuj si členstvo a získaj tak prístup k videám a mnoho ďalšieho...
Recept na rýchlu zeleninovú ryžu
Janka KondrcováNOVOROČNÁ VÝZVA 2022
Náučné video
5.0
7 min
0 videní
Informácie o cvičení
Obed hotový za pol hodinku z toho, čo ti ponúka tvoja chladnička. Ryžu odporúčame použiť natural alebo divú ryžu skôr ako bielu, keďže je bohatá na rôzne druhy vitamínov, minerálov a vlákninu. Zeleninka je tvojej réžii. Ak nemáš dostatok čerstvej, môžeš ju nakombinovať aj s mrazenou. Nech ti chutí! :-)
Čas prípravy: cca 30 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
hrnček ľubovoľnej ryže (ideálne natural)
1 lyžicu olivového oleja
cibuľu
cesnak
ľubovoľnú zeleninu (napr. mrkvu, cuketu, hrášok a ružičkový kel)
koriander
sušenú zeleninu
bylinky podľa chuti
soľ
kvalitnú sójovú omáčku (napr. Tamari)
tofu alebo tempeh
Ako budeme postupovať?
Ryžu uvaríme vo vode.
Medzitým si na oleji opečieme nakrájanú cibuľku a cesnak.
Pridáme na kúsky nakrájanú zeleninu, osmažíme, okoreníme a mierne podusíme.
Tofu alebo tempeh nakrájame na kúsky, premiešame so sójovou omáčkou a opečieme na panvici.
Po zmäknutí zeleniny pridáme ryžu a zľahka premiešame.
Podávame s kúskami tofu či tempehu.
Dobrú chuť. :-)
Pomôcky
Bez pomôcok
Inštruktor
Janka KondrcováNOVOROČNÁ VÝZVA 2022
Výžive sa intenzívne venujem 8 rokov – od objavenia zdravotných problémov seba a môjho syna súvisiacich aj s výživou. Práve vďaka výžive sa nám podarilo zdravotné problémy držať pod kontrolou... Vtedy sa začal môj záujem pochopiť výživu do každého malého detailu a aj z hľadiska fyziologických procesov v našom tele. Momentálne študujem tretí rok odbor výživa ľudí na SPU Nitra, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov. Moja kvalifikácia na základe vzdelania je výživár – špecialista (Národná sústava kvalifikácií). Začala som certifikovanými kurzmi v oblasti výživy, ako sú: Poradca pre výživu Črevný mikrobióm a mozog Podpora imunity Konferencia o výžive A mnohými prednáškami, na ktorých som bola ako poslucháčka a neskôr ako prednášajúca. Som členkou: Aliancie výživových poradcov na Slovensku Společnosti pro výživu v Českej republike Momentálne už tretí rok vediem vlastnú nutričnú poradňu a minulý rok som začala pracovať ako nutričná špecialistka pre gastroenterologickú ambulanciu skvelého odborníka doc. MUDr. Ladislava Kuželu, PhD., MPH, kde pomáham pri riešení zdravotných problémov vyžadujúcich špeciálny stravovací alebo diétny režim. Založením vlastnej nutričnej poradne aj portálu vyzivajk na sociálnych sieťach a webu www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať pochopiť výživu, aby vyhovovala a prinášala efekt každému z vás, prispôsobiť si ju pre svoje zdravie, svoje benefity, možné zdravotné obmedzenia a hlavne pre dlhodobo udržateľné stravovanie a zdravý životný štýl. Som presvedčená, že teóriu ovládame všetci, len vinou mýtov a dezinformácií vo výžive alebo informácií vytrhnutých z kontextu niekedy nevieme správne preniesť vedomosti do každodenného života. Sme jedineční výzorom, správaním aj metabolizmom... Preto sa snažím o vysvetlenie, praktizovanie a poznanie tej vlastnej cesty výživou. Mojou najväčšou snahou je vysvetľovať mýty a preniesť motto skvelého otca medicíny Hippokrata do každodenného života nás všetkých: „Nech potrava je vaším liekom a liek vašou medicínou.“