Informácie o cvičení
Hľadáš inšpiráciu na sladký obed alebo raňajky či olovrant? Stav na tento nenáročný, výživný a tak chutný receptík. Jablká môžeš vymeniť za iné ovocie a pšeno pokojne za inú obilninu, napr. bulgur. No v tejto kombinácii ti ho naozaj vrelo odporúčame, pretože chutí skvelo. A navyše obsahuje kvalitné sacharidy, bielkoviny i tuky. :-)
Doba prípravy: 25 min
Doba pečenia: cca 40 min
Na pšenovník:
Na omáčku:
Dobrú chuť! ;-)
Doba prípravy: 25 min
Doba pečenia: cca 40 min
Čo budeme potrebovať?
Na pšenovník:
- 1 šálku pšena (Bibi odporúča značky Country Life alebo Natura)
- 1 šálku rastlinného mlieka (napr. kokosového)
- 1 šálku vody
- med podľa chuti
- 300 g tvarohu
- 2 jablká
- bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky, ...)
- škoricu, vanilkový extrakt
- mandľové lupienky
- 2 plátky masla
Na omáčku:
- 15 g modrého maku
- 50 g tvarohu
- 150 g hustého bieleho jogurtu
- čerstvú mätu
- med
Ako budeme postupovať?
- Pšeno premyjeme, aby stratilo horkastú chuť. Dáme do hrnca a zalejeme dvoma dielmi vody, alebo vody zmiešanej s rastlinným mliekom (smotanou). Povaríme, kým pšeno nenasiakne všetku vodu a nezhustne na kašu.
- Kým sa pšeno varí, zmiešame tvaroh s medom, vanilkovým extraktom a škoricou.
- Jablká olúpeme a nastrúhame nahrubo. Posypeme škoricou.
- Po uvarení pšena, vrstvíme do zapekacej misy: na spodok vrstva pšena, tvarohová zmes, jablká, bobuľové ovocie a opäť vrstva pšena.
- Na vrch dáme dva plátky masla a výdatne posypeme mandľovými lupienkami alebo rozdrvenými orechmi.
- Zapekáme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30-45 minút podľa výšky nákypu.
- Počas zapekania si pripravíme omáčku: zmiešame tvaroh, jogurt, lístky mäty a môžeme vymixovať ponorným mixérom. Primiešame mak a podľa chuti aj med.
- Pšenovník podávame preliaty omáčkou.
Dobrú chuť! ;-)
Pomôcky
Bez pomôcok
Inštruktor

RNDr. Barbara Sviežená, PhD.Som pôvodne genetička, molekulárna biologička a odborníčka na DNA a RNA. Po rokoch výskumu som sa rozhodla svoj odbor rozšíriť a pretaviť do praxe, ktorá pomáha ľuďom meniť ich životy.
Nutričný NLP kouč | Genetička | Autorka | Expertka na emočné jedenie Som pôvodne genetička, molekulárna biologička a odborníčka na DNA a RNA. Po rokoch výskumu som sa rozhodla svoj odbor rozšíriť a pretaviť do praxe, ktorá pomáha ľuďom meniť ich životy. Od roku 2012 sa venujem poradenstvu v oblasti výživy – najmä u ľudí trpiacich poruchami príjmu potravy, emočným a psychogénnym jedením, chronickým diétovaním a negatívnym vzťahom k telu a jedlu. Spájam vedecký prístup, koučingové zručnosti a osobnú skúsenosť s týmto problémom. Sama som si prešla cestou uzdravenia z porúch príjmu potravy – a dnes túto premenu odovzdávam ďalej ako sprievodkyňa, mentorka a autorka. Aktuálne vediem vlastnú vzdelávaciu platformu - Akadémiu Barbary Svieženej, zameranú na štúdium výživy, nutričného koučingu a mentoringu pri emočnom jedení. Odbornosť a vzdelanie: PhD. v oblasti genetiky a molekulárnej biológie Ig Nobel Prize v medicíne (2015) – súčasť medzinárodného vedeckého tímu Akreditované vzdelanie vo výžive (MŠ ČR) Terapeutický výcvik a viacero výcvikov v NLP (Praktikant aj Master) Výcviky v emočnom koučingu a práci s návykmi Odborná garantka a autorka vzdelávacích kurzov a programov v oblasti výživy Verím v holistickú zmenu, ktorá sa neopiera len o kalórie a plány, ale o vzťah k sebe, k telu, k jedlu a k životu. Pracujem so sebapoznaním, neurobiológiou, epigenetikou, výživou a koučingom, aby som vám pomohla nájsť vašu vlastnú cestu. Prinášam inovatívny prístup, odborné zdroje a hlboké pochopenie.
Čítať viac