Informácie o cvičení
Výživná večera alebo obed, ktorý je tak sýty, že ti bude stačiť len tento jeden chod. Vďaka šošovici získaš potrebné bielkoviny a príloha ti zabezpečí aj prísun sacharidov. Rýchle a veľmi chutné jedlo, ktoré si iste zamiluje aj celá rodina. Odporúčame vyskúšať. :-)
Čas prípravy: 40 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 2 lyžice repkového oleja alebo ghee masla
- 1 cibuľu
- 2 väčšie mrkvy
- 400 g červenej šošovice
- 1 lyžicu strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 lyžičku mletého koriandra
- 1 lyžičku mletej rasce
- karí korenie
- štipku mletej škorice
- 1 zeleninový bujón (bez glutamanu sodného)
- 400 ml rajčinového pretlaku s polenými rajčinami
- 400 ml kokosového mlieka
- 200 ml vody
- soľ
- limetkovú šťavu na dochutenie
Ako budeme postupovať?
- Nakrájame cibuľu a mrkvu.
- Podusíme na oleji, pridáme dobre umytú šošovicu, strúhaný zázvor, koreniny, sypký bujón a premiešame. Zalejeme vodou a dusíme cca 20 minút.
- Pridáme rajčiny v pretlaku a prípadne vodu.
- Nakoniec pridávame kokosové mlieko, pripadne vodu do požadovanej konzistencie.
- Dochutíme soľou a limetkovou šťavou.
- Servírujeme s ryžou alebo tenkým chlebíkom lavaš či kukuričnými plackami.
Dobrú chuť. :-)
Pomôcky
Bez pomôcok
Inštruktor
Janka KondrcováNOVOROČNÁ VÝZVA 2022
Výžive sa intenzívne venujem 8 rokov – od objavenia zdravotných problémov seba a môjho syna súvisiacich aj s výživou. Práve vďaka výžive sa nám podarilo zdravotné problémy držať pod kontrolou... Vtedy sa začal môj záujem pochopiť výživu do každého malého detailu a aj z hľadiska fyziologických procesov v našom tele. Momentálne študujem tretí rok odbor výživa ľudí na SPU Nitra, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov. Moja kvalifikácia na základe vzdelania je výživár – špecialista (Národná sústava kvalifikácií). Začala som certifikovanými kurzmi v oblasti výživy, ako sú: Poradca pre výživu Črevný mikrobióm a mozog Podpora imunity Konferencia o výžive A mnohými prednáškami, na ktorých som bola ako poslucháčka a neskôr ako prednášajúca. Som členkou: Aliancie výživových poradcov na Slovensku Společnosti pro výživu v Českej republike Momentálne už tretí rok vediem vlastnú nutričnú poradňu a minulý rok som začala pracovať ako nutričná špecialistka pre gastroenterologickú ambulanciu skvelého odborníka doc. MUDr. Ladislava Kuželu, PhD., MPH, kde pomáham pri riešení zdravotných problémov vyžadujúcich špeciálny stravovací alebo diétny režim. Založením vlastnej nutričnej poradne aj portálu vyzivajk na sociálnych sieťach a webu www.vyzivajk.sk by som chcela pomáhať pochopiť výživu, aby vyhovovala a prinášala efekt každému z vás, prispôsobiť si ju pre svoje zdravie, svoje benefity, možné zdravotné obmedzenia a hlavne pre dlhodobo udržateľné stravovanie a zdravý životný štýl. Som presvedčená, že teóriu ovládame všetci, len vinou mýtov a dezinformácií vo výžive alebo informácií vytrhnutých z kontextu niekedy nevieme správne preniesť vedomosti do každodenného života. Sme jedineční výzorom, správaním aj metabolizmom... Preto sa snažím o vysvetlenie, praktizovanie a poznanie tej vlastnej cesty výživou. Mojou najväčšou snahou je vysvetľovať mýty a preniesť motto skvelého otca medicíny Hippokrata do každodenného života nás všetkých: „Nech potrava je vaším liekom a liek vašou medicínou.“
Čítať viac