1. Čo je vlastne LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA?
Vyskytuje sa u ľudí, ktorých tráviaci systém nedokáže spracúvať mliečny cukor – laktózu. Príčinou je nedostatok laktázy. S laktózovou intoleranciou sa môže človek narodiť alebo ju získať počas života. Treba si uvedomiť, že laktózová intolerancia nie je choroba. Jedná sa len o nedostatok enzýmu, ktorého následkom sú poruchy trávenia komplikujúce náš každodenný život.
Laktóza je charakterizovaná ako mliečny cukor, ktorý je prirodzenou súčasťou mlieka a mliečnych výrobkov. Po ich konzumácii sa v tenkom čreve laktóza štiepi pomocou enzýmu laktázy na dva monosacharidy – glukózu a galaktózu. Laktóza (najmä galaktóza) zlepšuje absorpciu minerálov, vrátane vápnika, a taktiež stimuluje rast bifidobaktérii v čreve. Z čoho nám vyplýva, že je veľmi dôležité mať aktívny štiepiaci enzým laktázy, ktorý nám rozloží laktózu a následne ju telo bez problémov príjme a strávi.
Aké sú klinické príznaky laktózovej intolerancie?
Klinické príznaky vznikajú, pokiaľ je znížená alebo chýbajúca aktivita enzýmu laktázy. Enzým telu chýba alebo je jednoducho lenivý a nechce sa mu štiepiť. Výsledkom nedostatočného trávenia laktózy sú hnačky, kolikové bolesti brucha, meteorizmus, distenzia čriev a prelievanie črevného obsahu.
Tolerancia na množstvo laktózy v strave je individuálna a závisí aj od aktivity enzýmu v čreve. Najčastejšie sa odporúča vyskúšať, ako pacient reaguje na jednotlivé mliečne výrobky. Obmedziť konzumáciu týchto výrobkov alebo ich úplne vylúčiť z jedálnička. Jednoznačne by si mal pacient s laktózovou intoleranciou dávať pozor na mliečny cukor a snažiť sa upraviť jedálniček pomocou diéty, aby predišiel neželaným negatívnym dôsledkom.
Odborníci tvrdia, že je veľkou chybou zakazovať týmto pacientom aj maslo alebo syry. Syry je možné konzumovať bez obmedzenia, hlavne tvrdé a zrejúce syry, pretože laktóza prechádza pri výrobe z veľkej časti do srvátky a zvyšná laktóza sa počas zrenia odbúra. Naopak, vyhnúť by sa mali niektorým druhom mäkkých syrov. Ďalej sa pacienti nemusia vyhýbať ani jogurtom či zakysaným výrobkom. Obsahujú totiž aj živé kultúry, ktoré napomáhajú štiepeniu laktózy.
Od laktózovej intolerancie však treba odlíšiť alergiu na bielkovinu kravského mlieku. V prípade laktózovej intolerancie ide o poruchu trávenia, zatiaľ čo u alergie na kravskú bielkovinu ide o nežiaducu reakciu imunitného systému.
Aké sú klinické prejavy alergie na bielkovinu kravského mlieka?
Medzi hlavné klinické prejavy patrí opakované vracanie, odmietanie potravy, podráždenosť, nafukovanie, bolesti brucha, porucha vstrebávania, hnačky, stolica s prímesou krvi a celkové neprospievanie. Symptómy nie sú špecifické len pre alergiu na mlieko, preto treba vylúčiť aj iné ochorenia, ktoré môžu viesť k uvádzaným prejavom (metabolické ochorenie, intolerancia laktózy, celiakia, chronické zápalové ochorenia čreva, infekčné hnačky).
A čo liečba?
Liečba alergie spočíva v eliminácii tohto alergénu zo stravy pacienta. Čiže to znamená nasadenie prísnej diéty, ktorá predstavuje úplné vylúčenie kravskej bielkoviny. To predstavuje elimináciu nielen mlieka, ale aj všetkých výrobkov, kde sa bielkovina, čo i len trošku nachádza (mliečne výrobky – syry, jogurty, zakysané nápoje, maslo, niektoré pekárenské výrobky či výrobky z mäsa).
Podľa odborníkov nie je vhodná konzumácia sójového mlieka kvôli vysokej alergénnosti, a takisto nie sú vhodné ani mlieka iných živočíšnych druhov (kozie, ovčie).
Intolerancia laktózy ako aj alergia na bielkovinu kravského mlieka majú spoločného menovateľa. V obidvoch prípadoch ide o nežiaducu reakciu na konzumovanú potravinu. V prípade intolerancie laktózy ide však o poruchu trávenia, zatiaľ čo u alergie na bielkovinu kravského mlieka o nežiaducu reakciu imunitného systému. Podľa toho upravujeme aj jedálniček.
Tabuľka: Rozdiely laktózovej intolerancie a alergie na bielkovinu kravského mlieka
Laktózová intolerancia | Alergia na mlieko | |
príčina | nedostatok enzýmu -> poruchy trávenia | nežiaduca reakcia imunitného systému na alergén |
príznaky | iba gastrointestinálne | gastrointestinálne, kožné, respiračné |
liečba | eliminácia laktózy podľa potreby | úplná eliminácia akejkoľvek mliečnej bielkoviny |
Bez mlieka a mliečnych výrobkov nie je jednoduché zvoliť stravu, ktorá organizmu zabezpečí dostatok vápnika. Zostavenie správneho jedálneho lístka si vyžaduje veľkú pozornosť zameranú na potraviny, ktoré budeme konzumovať.
Cenným zdrojom vápnika je najmä zelenina. Patrí sem napríklad brokolica, kel, kaleráb, špenát, čínska kapusta alebo pór. Mimoriadne vysoké hodnoty nájdeme aj v maku, o ktorom štúdie dokazujú, že je tu až dvanásťnásobne viac vápnika ako v mlieku. Dostatok ho nájdeme i v strukovinách, ako napríklad v sóji, fazuli alebo v červenej šošovici. Obsahujú ho aj lieskové a vlašské orechy, mandle, ľanové semiačka či vňate. Na našom tanieri by nemali chýbať ani morské ryby, losos a tuniak.
Mlieko vieme nahradiť rastlinnými variantmi, ako napríklad mandľové, kokosové, ryžové, ovsené, konopné či makové mlieko. Všetko o týchto druhoch nájdeš v staršom článku.
Zeleninu odporúčam nakupovať na trhoch zásobovanú slovenskými zelinármi, ktorí mávajú svoje produkty „čistejšie“ ako tie z veľkoobchodov. Strukoviny si kupujte ešte nespracované. Vyhnete sa tak siričitanom nachádzajúcich sa v konzervách. Radšej si strukoviny pripravte deň vopred. Rôzne druhy orechov, semiačok, strukovín i niektorých obilnín prospešných pre náš organizmus zoženiete v biopotravinách alebo ich nájdete i v dm drogerie markt.
Tipy na recepty bez laktózy, ktoré vrelo odporúčame:
Kakaový fitness koláčik bez múky
Famózna mrkvová torta bez výčitiek
Bleskové cookies zo 4 ingrediencií
Čistiace rizoto plné zeleniny
Palacinky na slano ako ich nepoznáš
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.