7x exotické ovocie s neuveriteľnými účinkami. Prečo ho vyskúšať?

Kedy je ten správny čas na doplnenie exotických ovocných plodov do jedálnička? Práve teraz :-)! Počas chladných zimných dní je totiž potrebné zvýšiť príjem vitamínov a posilňovať imunitný systém. A povedzme si pravdu, posledné plody z jesennej úrody sa míňajú rýchlejšie ako sme počítali. Ak sa nechystáš na exotickú dovolenku do teplých krajín, dopraj si exotiku s príchuťou slniečka a tropických teplôt v pohodlí domova. Okrem zlepšenia imunity, nálady a trávenia je zaručených ešte kopec iných pozitívnych vlastností pre každú bunku nášho tela. Poďme si ich predstaviť bližšie :-).

1. Pitahaya – bodkovaná kráľovná

Ovocie, nazývané aj Dračie ovocie alebo Kráľovná noci, je vyšľachtené z niekoľkých druhov kaktusov. Jeho výzor pripomína ananás alebo zväčšený artičok a chuťou kombináciu kiwi a hrušiek. Plody sú ružové alebo žlté s bielou dužinou obsahujúcou semiačka. Má chrumkavú textúru. Aj keď sa na pohľad môže zdať komplikovaný na spracovanie a servírovanie, nie to tomu tak.

Ovocie stačí pozdĺž rozkrojiť na 2 časti a lyžičkou vydlabať vnútornú dužinu so semiačkami. Ružová časť ovocia, teda šupka je nejedlá. 100 g dužiny obsahuje 60 kalórií.

Pitahaya

Prečo ju jesť?

Obsahuje veľké množstvo fytonutrientov, antioxidantov a vitamínu C (1 plod zodpovedá 10 % odporúčanej dennej dávky). Ďalej obsahuje niekoľko B vitamínov, vápnik, železo, fosfor, vysoké hodnoty polynenasýtených tukov (omega-3 a omega-6 mastných kyselín), vlákninu, lykopén. Pre obsah olejov sú semienka označované ako preháňadlo.

Kombinácia týchto látok pôsobí priaznivo na: imunitný systém, trávenie, rýchlejšie hojenie rán a modrín, dýchacie ťažkosti, srdcové ochorenia, krvný tlak, posilňuje zrak, kosti a zuby. Zbavuje telo ťažkých kovov. Celkovo pôsobí ako antidepresívum, upokojuje, pomáha rýchlejšie zaspať. Podporuje sústredenie, vďaka čomu by vám mala pomôcť dosahovať lepšie výsledky.

Čo si o nej nevedela?

  • kvety pitahaye kvitnú len v noci,
  • opeľované sú netopiermi a zaraďujeme ich medzi najväčšie na svete,
  • ovocie pochádza z Mexika a Ameriky. V súčasnosti je pestované v juhovýchodných ázijských krajinách (Thajsko a Vietnam), Malajzii, Číne, Izraeli a na Filipínach.

dračie ovocie

 

2. Mango – zásobáreň vlákniny

Mango alebo tiež kráľ tropického ovocia je obľúbené v mnohých kútoch sveta. Plody môžu byť rôznej farby a veľkosti. Kôstka obsahuje približne 30 % jeho hmotnosti a spolu so šupkou je nejedlá. Chuť dužiny je sladká s svieža a ľahko dostupná vo väčšine obchodov aj u nás.

Zrelosť manga nikdy neposudzuj podľa červenej farby. Tú je možné ľahko overiť zatlačením palca do dužiny. Ak je tvrdé (neostáva jemný otlačok palca), je nezrelé. Vtedy postačí ovocie vložiť do hnedého papierového vreca a pár dní skladovať pri izbovej teplote spolu s jabĺčkami. V žiadnom prípade nie v chladničke. Zrelé ovocie vydrží asi 5 dní. Na 100 g dužiny obsahuje 59 kalórií.

mango

Prečo ho jesť?

Prináša veľký príval vitamínov. Obsahuje vitamín A, vysoké hodnoty beta-karoténu, vitamínu C (2-násobne viac ako citrón), vitamínov skupiny B, draslíka, železa, fosforu, vápnika, horčíka, antioxidantov a iných. Jedna šálka dužiny pokrýva 12 % odporúčanej dennej dávky vlákniny.

Mix týchto účinných látok pôsobí priaznivo na imunitný systém, trávenie, zdravú sliznicu a kožu, zrak, kosti, správnu tepovú frekvenciu a krvný tlak, produkciu hormónov, tvorbu červených krviniek. Je toho naozaj veľa a ešte viac :-).

Čo si o ňom nevedela?

  • nie je známe, odkiaľ ovocie pochádza, ale predpokladá sa India
  • legenda hovorí, že Buddha rád meditoval v chladnom tieni stromu manga
  • strom manga dosahuje výšku až 30 metrov

mango-642957_1280

 

3. Hurmikaki alebo Kaki – cenný zdroj vitamínu A a C

Hurmikaki je ovocie stromu Ebenovník rajčiakový a z latinčiny znamená „pokrm bohov“. Ide o národné ovocie Japonska pestované v teplom a suchom podnebí. Plody rastú na stromoch a majú červeno-hnedé alebo oranžové sfarbenie. Svojim vzhľadom pripomínajú veľké paradajky. Nezrelé plody sú dosť horké, preto ich konzumuj len v zrelom stave. Rovnako, ako pri mangu, zrelosť si overíš pomocou palca. Konzumovať môžeme aj so šupkou. V 100 gramoch ovocia nájdeme približne 70 kalórií.

hurmikaki

Prečo ho jesť?

Ovocie je bohaté na vitamín A (55 % odporúčanej dennej dávky), C (21 % odporúčanej dennej dávky), mangán, meď, fosfor, celý rad vitamínov B. Obsahuje všetky druhy fytonutrientov, flavonoidov a antioxidantov. Ďalej obsahuje veľa vlákniny, lykopén, luteín, beta-karotén, kryptoxantín (provitamín A, prírodné červené farbivo). Prináša nám antibiotickú a protizápalovú ochranu, zdravú sliznicu a kožu, stabilizáciu metabolického systému, či upravené trávenie. Ďalej zmierňuje stres, nervozitu a svalovú únavu.

Čo si o ňom nevedela?

  • zmienka sa datuje do roku 1856 v Japonsku
  • v súčasnosti je ovocie pestované v Číne, USA (Kalifornia), severnej Indii, Austrálii a Barme
  • strom Ebenovník rajčiakový už rastie aj na území Slovenska, konkrétne v okrese Nové Zámky :-)

ebenovník rajčiakový

 

4. Kiwi – potréningový zázrak

Bolo známe už v starovekej Číne, odkiaľ si našlo rýchlu cestu aj do iných kultúr. Nielen pre svoju chuť, ale aj pre liečivé vlastnosti. Toto ovocie dostalo názov podľa národného vtáka Nového Zélandu. Šupka má svetlohnedú farbu pokrytú jemnými chĺpkami, dužina môže byť zelená alebo zlatá. V zlatom prevedení je však kiwi na našom území málinko dostupné. Vnútri plodu sa nachádzajú aj malé semienka. Na 100g obsahuje 60 kalórií.

kiwi

Prečo ho jesť?

Tento malý zázrak obsahuje až 273 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C (3- násobne viac ako pomaranče) a 89 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K. Ďalej obsahuje: vitamínu A, B6, E (5- násobne viac ako avokádo), draslík a meď. Semienka sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Vzájomné spojenie týchto látok pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, astmu, dýchacie ťažkosti, zrážanie krvi, mineralizáciu kostí, rast a vývoj buniek, funkcie pečene, priebeh menopauzy, kožu, zdravý vývoj u dojčiat, vývoj mozgu, či tvorbu zdravých červených krviniek. Výskum ďalej odhalil, že kiwi zlepšuje funkciu čriev a všetky príznaky u dospelých pacientov so syndrómom dráždivého čreva.

Čo si o ňom nevedela?

  • v minulosti bol nazývaný aj „čínsky egreš“
  • obsahuje enzýmy, ktoré napomáhajú vstrebávaniu bielkovín, preto je ideálnym potréningovým ovocím ako výživa pre unavené svaly
  • strom Kiwi má tmavo zelené listy v tvare srdca

kiwi-663047_1280

 

5. Figy – prírodný antioxidant

Šťavnaté biblické ovocie, ktoré je plodom stromu Figovník obyčajný má veľké množstvo odrôd v závislosti od krajiny pôvodu. Môžu byť červené, žlté, fialové, zelené alebo kombinované a líšia sa farbou a tvarom, pričom každý typ má svoju jedinečnú chuť. Špecifikom stromu je fakt, že nikdy nekvitne. Kvety stromu sú vlastne jeho plody. Najviac obľubujú teplé a suché podnebie.

Tieto malinké plody sú sladké, šťavnaté (čerstvý plod obsahuje až 82 % vody) a sú plné stoviek miniatúrnych semienok, čo dodáva ovociu chrumkavosť. Sušené a následne mleté figy sú výbornou náhradou kávy. Podľa niektorých kultúr sú figové lístky takmer rovnako dôležité ako ovocie. Na 100 gramov obsahuje 74 kalórií.

fitshaker_blog_exoticke_ovocie8

Prečo ich jesť?

Figy sú výborným zdrojom vlákniny a niekoľkých základných minerálov vrátane horčíka, mangánu, vápnika, medi a draslíka, ale aj vitamínov K a B6. Obsah antioxidantov závisí od stupňa zrelosti plodu – čím je zrelšie, tým viac antioxidantov obsahuje. Kombinácia týchto látok môže kladne vplývať na celý rad zdravotných ochorení. To zahŕňa aj schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi a telesnú hmotnosť.

Sušené figy obsahujú látky, ktoré chránia srdce, regulujú činnosť a funkcie obličiek a pečene, znižujú krvný tlak. Antioxidanty zasa neutralizujú voľné radikály v tele a pomáhajú mu bojovať s chorobami. Tradičná medicína po celom svete využívala figové obklady na nádory, bradavice a rôzne poranenia.

Čo si o nich nevedela?

  • čerstvé figy obsahujú rovnaké množstvo vápnika ako pol šálky mlieka, vysušené figy skoro ako 1 vajce
  • v súčasnosti tie najkvalitnejšie kúsky pochádzajú z Turecka
  • figovník obyčajný  je symbolom hojnosti, plodnosti a sladkosti
  • mnohí veria, že práve figy sú ovocím rajskej záhrady, nie jablká

slice-of-cake-975285_1280

 

6. Pomelo – pomocník pri trávení

Úžasné citrusové ovocie, pôvodom z juhovýchodnej Ázie a Malajzie. V súčasnosti ho môžeme nájsť na Filipínach alebo na Fidži, kde rastie “nadivoko” pozdĺž brehov riek. Nikdy v histórii však nebolo medzi ľuďmi také obľúbené ako je práve teraz.

Pomelo je najväčším citrusovým plodom, bez problémov môže vážiť aj 4 – 5 kilogramov. Bežne sa jeho váha pohybuje okolo jedného kilogramu. Farba dužiny je svetlo žltá, oranžová občas môže byť sfarbená jemne do červena. Na 100 gramov obsahuje 30 – 40 kalórií.

pomelo

Prečo ho jesť?

Pomelo je zdrojom vápnika, horčíka, železa, draslíka, zinku, fosforu, mangánu, sodíka. Ďalej vitamínov A, B1, B2, C. Vysoký obsah vody v kombinácií s vitamínmi, minerálmi a vlákninou kladne pôsobí na: imunitný systém, srdcovo-cievne ochorenia, trávenie (eliminuje príznaky zápchy aj hnačky), krvný tlak, vysoký cholesterol, proces starnutia, zdravie kostí. Svojim zložením býva tiež súčasťou rôznych diét a redukčných programov. Na našom území nachádza využitie len dužina, v iných krajinách získavajú cenné látky aj zo šupky a listov.

Výluh z listov a kôry má sedatívne účinky, ktoré nachádzajú využitie pri zmiernení príznakov epilepsie alebo silného kašľa. Horúci vývar sa prikladá na opuchy a rôzne vredy. Ovocnú šťavu môžeme prirovnať k lieku proti horúčke.

Čo si o ňom nevedela?

  • v súčasnosti sa pestuje v Číne, USA, Mexiku, Indii alebo Španielsku
  • nebol obľúbený vďaka dlhému procesu rastu stromu a dozrievania plodu – ten trvá zvyčajne až 8 rokov

citrusy

7. Karambola – bojovník proti prechladnutiu

Ovocie charakteristické svojím tvarom, ktorý v priereze tvorí dokonalú päťcípu hviezdu. Vďaka svojmu tvaru má tiež názov „čínska hviezdica“. Ide o žlto-zelené plody rastúce na malom, hustom, ihličnatom strome. Poznáme dva druhy karamboly. Jedna je sladká, chuťovo pripomínajúca jablko s hroznom a druhá je chuťovo kyslejšia. Prezreté ovocie spoznáte podľa hnedých fľakov. 100 gramov ovocia má 31 kalórií.

fitshaker_blog_exoticke_ovocie5

Prečo ju jesť?

Čo sa týka zdravia, obsahuje kopec cenných látok. Predovšetkým vysoký obsah vitamínu C (1 šálka tvorí až 76 % odporúčanej dennej dávky). Ďalej obsahuje celý rad vitamínov B, A, E, kyselinu listovú. Obsah minerálov dotvára: draslík, meď, horčík, meď, fosfor, mangán, selén, zinok, vápnik. Ovocie obsahuje tiež vlákninu, ktorá chráni hrubé črevo.

Aké zdravotné benefity nám môže priniesť? Vysoký obsah vitamínu C odvráti každé prechladnutie (prípadne zmierni príznaky). Vitamín C tvorí základ pre tvorbu kolagénu  v kostiach, chrupavkách, svaloch a pomáha pri vstrebávaní železa. Tradičná ľudová medicína v Brazílii využíva karambolu ako diuretikum a ako liek proti kašľu. Vyhnúť by sa jej, ale mali ľudia podstupujúci dialýzu a ľudia, ktorí majú problémy s obličkami.

Čo si o nej nevedela?

  • prvá zmienka pochádza z roku 1887 z Floridy, kde však ovocie malo len dekoratívny charakter
  • v Ázii má ovocie 20 rôznych pomenovaní

karambola

Každé jedno ovocie je chuťovo výborné samé o sebe, bez akejkoľvek úpravy. Použiť ich však môžeš na šťavu, smoothie, sorbety, do rôznych ovocných šalátov, či koláčov. Ktoré bude tvojim obľúbencom počas tejto zimy :-)?

 

Pozri naše tipy na recepty:

Pomelové smoothie

Recept na figový koláč zo špaldovej múky

Recept na figovo-kokosový mrežovník

Petra Ryšková

Článok bol pridaný dňa 30/12/2015 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Petra Ryšková

Komentáre