Týchto 7 vecí počas obeda nikdy nerob

Chce sa ti po obede spať? Nedokážeš sa sústrediť na prácu? Máš ako prvú pomoc na stole pripravenú šálku kávy? Niekde robíš veľkú chybu! Nie je dôležité iba to čo ješ, ale aj kde to ješ, ako to ješ a koľko ješ. Pozri sa na najčastejšie chyby v obedovaní ľudí v práci:

1. Jesť v kancelárii a neísť na čerstvý vzduch

Nevystrčiť päty z kancelárie celý deň je to najhoršie, čo môžeš počas pracovnej doby urobiť. Je pravda, že pripraviť si obed doma a zjesť ho „v kancli“ je šetrnejšie na čas a peniaze, ale prosím, nerob to! Pokojne si priprav obed doma, ale zjedz ho vonku na čerstvom vzduchu.

Pre naše zdravie je nevyhnutné neustále okysličovanie všetkých tkanív tela. Napríklad aj rakovine sa výborne darí v anaeróbnom prostredí (bez kyslíka). Preto je tak dôležitý dostatok čerstvého vzduchu a správne dýchanie. Alternatívnym riešením na čistenie vzduchu v kanceláriách, či v domoch sú izbové rastliny. Vedci zistili, že väčšina bežných izbových rastlín neutralizuje množstvo chemikálií, ktoré môžu vyvolať vážne ochorenia (na vyčistenie domu o 160 m2 stačí 15-20 izbových rastlín). Takže počas obeda choď na čerstvý vzduch a na svoj stôl v kancelárii si prines nejakú tú rastlinku :-).

rastlina na stole v kancelarii

Mysli na priaznivé pôsobenie slnečných lúčov. Dlhodobé pôsobenie zlého osvetlenia predstavuje vážne zdravotné riziko. Za zlé osvetlenie sa považuje každé, ktoré nemá celé frekvenčné spektrum ako prirodzené slnečné svetlo. A to je väčšina umelého osvetlenia: ako žiarovky, tak aj žiarivky.

Okrem toho, okná, sklá automobilov, okuliare a znečistený vzduch časť svetelného spektra neprepúšťajú, a tak tento problém ešte viac zhoršujú. Celá rada štúdií dokazuje, že spektrálne neúplné osvetlenie narušuje schopnosť tela vstrebávať živiny, a tak sa významne podieľa na vzniku problémov ako sú únava, zubný kaz, depresie, znížená imunita, vypadávanie vlasov, poškodenie pokožky, a dokonca i rakovina.

V súčasnosti však môžeme používať plnospektrálne žiarovky, ktorými nahradíme doterajšie žiarovky – zdroje nebezpečného špatného svetla. Choď počas obeda von, dýchaj čerstvý vzduch a teš sa z prirodzeného svetla (nezvyčajný dôvod na radosť, že? :-)) . Prečo si nedopriať tieto „dary prírody“, ktoré sú pre každého úplne zadarmo?

prechadzka na cerstvom vzduchu

2. Čítať statusy počas jedenia

Myslíš si, že práve obedovanie je ten správny čas, kedy si môžete pozrieť Facebook, či nové e-maily? Robíš veľkú chybu! Počas jedenia by sme našu pozornosť mali sústrediť len a len na jedlo. Ak si budeme počas jedenia našu pozornosť zameriavať na statusy, či maily = problémy iných, nielenže náš mozog nestihne včas prijať signál, že sme sýty, ale ani si jedlo nevychutnáme. Zjeme tak oveľa viac jedla ako potrebujeme, čo môže viesť k prejedaniu. Čo tak si prečítať statusy cestou z obeda?

 

3. Piť kávu hneď po obede

Aj táto činnosť patrí k častému obedovému rituálu. Aby sme po obede nezaspali a ešte k tomu kávička je tak chutná…Pokojne si cestou z obeda kávičku kúp, ale vypi ju minimálne hodinu po obede. Prečo? Keďže káva urýchľuje vyprázdňovanie obsahu žalúdka, nastáva nedokonalé strávenie skonzumovaného jedla a kvôli tomu sme predsa nejedli. Takže nezabudni – káva áno, ale nie ihneď po obede.

káva po obede

4. Jesť nezdravo alebo akože zdravo

Ako je to jesť zdravo? Čo je vlastne dnes zdravé? Áno, v dnešnej dobe si už v reštauráciách nemôžeme byť ničím istý. Poradíme ti pár jednoduchých pravidiel ako sa čo najkvalitnejšie naobedovať:

  • snaž sa zjesť na obed, čo najmenej sacharidov (zemiaky, ryža, cestoviny, pečivo). Predídeš tak poobedňajšej únave a tzv. mentálnej hmle.
  • snaž sa mať na tanieri, čo najviac zeleniny a neboj sa, naješ sa jej. Stačí si ju poliať olivovým olejom, posypať semiačkami a naložiť si z nej poriadnu porciu :-).
  • snaž sa vyberať si reštaurácie, v ktorých vieš, že varia z poctivých surovín. Napríklad mäsitý obed by si si mohla pripraviť radšej sama doma a v reštauráciách zvoliť skôr bezmäsitý. Alebo si vari myslíš, že obedové menu za 3,50-Eur obsahuje kvalitné bio mäso?

Nezabúdaj, že najlepšie zdravotné poistenie je to, čo je na tvojom tanieri :-).

zeleninovy salat

 

5. Prejedať sa

Hovoríš si pri obede: „musím sa poriadne najesť, aby som vydržala do večere?“, prinajhoršom ideš do “all you can eat” a niekoľkokrát sa otočíš pre dupľu? Len, aby si vyskúšala, čo najviac a skombinuješ tak možné s nemožným?

Snaž sa reštauráciám typu „all you can eat“ na míle vyhýbať. Lákajú k prejedaniu, ku kombináciám rôznych jedál a nič z toho nie je vhodné pre naše telo a hlavne pre náš mozog. A ten by mal po obede byť plný energie a nie schopný akurát tak vyzyvovať. Na obed sa neprejedaj, radšej si pár hodín dopraj ďalšie jedlo. Že takto sa peniaze nešetria? Dones si do práce niečo z domu. Vyhneš sa tak k rozkolísaniu hladiny krvného cukru, spomaleniu metabolizmu a chutiam na sladké.

 

6. Dať si dezert

Patrí k tvojmu obedu nevyhnutne aj nejaká sladká bodka? Hmm…čo tak počkať hodinku a dať si ju s tou spomínanou kávičkou ako taký „snack“? Alebo, ak niečo nevyhnutne ihneď po obede potrebuješ vložiť do úst, daj si za hrsť orechov – vlašské, mandle, pekanové...každý deň môžeš zvoliť iné. Doplníš tak zdravé tuky a tvoj inzulín nevystúpi do výšin, z ktorých by si bola opäť zbytočne unavená.
orechy ako dezert po obede

7. Nikdy nevynechávať obed

Určite to poznáš aj ty, papiere na stole sa kopia, kolega potrebuje už len jednu vec a tvoj obed leží v chladničke presne tak, ako si ho tam ráno položila. Večer odchádzaš domov a tú krabičku si berieš,, aj s nezjedeným obedom domov. Po príchode z práce zješ nielen jedlo z obeda, ale aj večeru a ešte si ďobňeš aj niečo sladké. Vravíš si prečo nie, veď som celý deň nejedla, zaslúžim si.

Kočka , tak takto to nepôjde. Tvoje zdravie je dôležitejšie ako neodkladné vybavovanie v práci. Nájdi si 20 minút a v pokoji sa naobeduj. Tvoj žalúdok ti poďakuje lebo nebude v „hladnom kŕči“ až do večera a tvoje telo bude nadšené z toho že po celom dni ho nenaplníš, všetkým čo tvoje oči vidia.
Nezabúdaj na to že večerné prejedanie sa časom ukáže aj na váhe. Rozmysli si či ti to za to stojí.

8. Neusmievať sa, nesrandovať s kolegami…

Úsmev dokáže zázraky. Usmievaj sa tak často ako sa len dá. Na ľudí, ktorých poznáš, aj ktorých nepoznáš…urobíš tak radosť nielen sebe, ale aj iným. A v dobrej nálade sa vám bude oveľa lepšie pracovať :-).

Koľko z týchto bodov robíš ty? 
A dobrú chuť k obedu. :-)

Lucia Švaral

Článok bol pridaný dňa 19/06/2014 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Lucia Švaral

Komentáre