3 x netradičné, ľahké a zdravé nátierky za pár minút

Milujem ráno, čerstvý špaldový chlebík z pekárne a domácu nátierku, ktorú pripravím už večer. Po zobudení len namažem pečivo poriadnou vrstvou zdravej dobroty, nakrájam kopec zeleniny a výdatný deň sa môže začať. Ak si myslíš, že chutná nátierka sa dá pripraviť len z margarínu, majonézy, či taveného syru, si na omyle. Ide to aj zdravšie a chuť je vý-bor-ná. A letné nátierky…, tak tie zbožňujem. Sú svieže, voňavé, plné zdravia. Vyskúšaj mojich favoritov tejto horúcej sezóny :-).

1. Fantastická žltá nátierka z cukety

Z cukety dokážeš vykúzliť snáď hocijaké jedlo. A z tejto nátierky sa budeš zalizovať až za ušami, to ti garantujem. Priprav si večer dopredu a ráno len vytiahni z chladničky a natri na kvalitné pečivo :-).

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 1 stredne veľkú cuketu
  • 1 cibuľku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 bieleho jogurtu
  • olivový olej
  • himalájsku soľ, korenie
  • kurkumu
  • čerstvý kôpor (či inú čerstvú bylinku podľa tvojho gusta :-))

Ako budeme postupovať?

1. Na olivovom oleji si orestujeme cibuľku. Cuketu nastrúhame a zbavíme ju prebytočnej vody. Pridáme k cibuľke a necháme dusiť 5 – 10 minút.

2. Pridáme kurkumu (ja odporúčam veľa :-)), cesnak, osolíme a okoreníme. Necháme chvíľku vychladnúť.

3. Nakoniec vmiešame biely jogurt a nátierku uložíme do chladničky.

4. Podávame na domácom pečivku s čerstvým kôprom.

TIP: Ak si alergická na laktózu, nátierka je skvelá aj bez jogurtu. Ak ti budú prekážať kúsky cukety, jednoducho ju nakoniec len vymixuj dohladka a problém vyriešený :-).

IMG_6232

2. Bryndzová nátierka trošku ináč

Na bryndzovú si pamätáš ešte z školských čias, však? Dnes sa ju však naučíš pripravovať inak ako si zvyknutá, samozrejme, trošku zdravšie :-). A nezabúdaj, hľadaj 100 % ovčiu bryndzu zo salaša, jedine tak dodá tvojmu telu toooľko užitočných látok.

Čo budeme potrebovať pre 4 hladošov?

  • 1 ovčiu bryndzu (stačí 125 g)
  • 1 cibuľku
  • 1 mrkvu
  • 1/2 bieleho jogurtu
  • himalájsku soľ, korenie
  • sladkú mletú červenú papriku
  • bazalku

Ako budeme postupovať?

1. Nastrúhame mrkvičku a pokrájame cibuľku.

2. Pridáme rozmačkanú bryndzu a jogurt podľa hustoty, ktorú chceme dosiahnuť. Ochutíme a môžeme podávať :-).

natierka_bryndza

3. Výdatná zelerová nátierka

Používaš zeler len do polievky? Tak to o veľa prichádzaš. Táto zeleninka je úžasná aj do zeleninových nákypov, omáčok na cestoviny, ale aj surová do šalátov. Veľmi ti ju odporúčam v tejto nátierke, ktorú máš hotovú za pár minút a chutí báječne. Ak neveríš, vyskúšaj :-).

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 1/4 – 1/2 zeleru
  • 1 malú cibuľku
  • 1/2 jogurtu alebo kúsok poctivého masla
  • soľ, korenie
  • čerstvé oregano a čerstvú bazalku
  • trošku čili korenia

Ako budeme postupovať?

1. Zeler ošúpeme a nastrúhame. Na panvičke orestujeme cibuľku.

2. Pridáme zeler a dusíme asi 10 minút, kým trošku zmäkne. Ja som mala doma aj kúsok cukety, tak som nastrúhala a udusila aj tú.

3. Keď je zelenina mäkká, okoreníme ju, osolíme, pridáme čili a veeeľa čerstvých byliniek.

4. Necháme trošku vychladnúť a pridáme biely jogurt alebo kúsok masla, aby sme dosiahli konzistenciu, ktorú ľahšie natrieme.

5. A už len natrieť na domáci chlebík a môžeme vychutnávať :-)

natierka_zeler

Prajem ti fantastické ráno plné radosti, energie a optimizmu a rovnako skvelý aj celý deň :-).

 

Ďalšie raňajkové inšpirácie, tentokrát na sladko:

Chrumkavá raňajková granola – priprav si do zásoby a už len nasyp do jogurtu či mlieka

Chia puding – zdravé raňajky iba z 3 ingrediencií

Hriešne dobré lievance – navyše, bez cukru a na 2 spôsoby

Zdravé čokobanán raňajky – skvelá kaša, ktorá ťa zasýti

Sladké a sýte raňajky so zázrakom menom quinoa

Romana Cibulková

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.
Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 06/08/2015 a zaradený do kategórie: NátierkyRaňajkyReceptyVegetariánske   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre