Čo sú to adaptogény?
Aké sú ich pozitívne účinky?
- udržiavajú správne funkcie imunitného a hormonálneho systému
- zlepšujú schopnosť prekonať stres, únavu a zvyšujú fyzickú vytrvalosť
- pomáhajú zlepšovať pamäť a mentálnu koncentráciu
- zvyšujú odolnosť proti rôznym infekciám a vzniku nádorov
- urýchľujú hojace a regeneračné procesy v tele
- spomaľujú starnutie a degeneračné pochody v bunkách
- podporujú udržiavanie správnej hmotnosti
Všetky tieto pozitívne účinky ti môže priniesť pridanie týchto látok do pravidelnej stravy. Podmienkou sú len kvalitné zdroje. Aj keď nie sú preukázané žiadne vedľajšie účinky vyhnúť by sa im mali deti do 12. roku života a tehotné ženy.
Medzi najvýznamnejšie adaptogény zaraďujeme: ženšen, aloe veru, rozmarín, bacopu a sladké drievko.
1. Ženšeny
2. Bacopa
3. Aloe vera
Táto nenápadná adaptogénna rastlinka má tiež mnoho pozitívnych účinkov pre naše zdravie, predovšetkým na imunitu a stav kože. Gél obsahuje väčšinu bioaktívnych látok v rastline, vrátane vitamínov, minerálov, aminokyselín a antioxidantov. Rastlinné výťažky sa využívajú v kozmetickom, farmaceutickom a potravinárskom priemysle. Aj keď by to čakal málokto, existujú vedecké dôkazy o spomalení starnutia kože a zlepšenia jej pružnosti pri lokálnej aplikácii čistého aloe vera gélu na tvár. Viditeľný efekt sa dostavuje už v priebehu 90 dní. Znižuje začervenie kože a tiež zlepšuje lupienku. V roku 1959 sa prvýkrát oficiálne začala masť s vysokým obsahom aloe very aplikovať na liečbu rán - popáleniny, úrazy, spáleniny od slnka a pod. Táto efektívna lokálna liečba znižuje dobu hojenia až o 9 dní v porovnaní s inými preparátmi. Niekedy môže výťažok z rastliny pomôcť aj pri liečbe cukrovky 2. typu.
4. Sladké drievko
Patrí medzi najstaršie lieky. Jeho vlastnosti využívame predovšetkým pri rôznych ochoreniach zažívacieho ústrojenstva - pálenie záhy, žalúdočné vredy, zápal sliznice žalúdka, znižuje hladiny žalúdočných kyselín a podobne. Vo všeobecnosti zvyšuje prietok žlče a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vie pomôcť aj pri bolestiach v hrdle, zápale priedušiek, kašli a pri liečbe iných ochorení spôsobených baktériami alebo vírusmi. Vysoký obsah fytoestrogénov upravuje hladiny hormónov. Sladké drievko znižuje tvorbu zubného povlaku a zubného kazu.
5. Rozmarín
Bylinka, ktorú používaš pri varení v kuchyni, robí oveľa viac ako len dodáva chuť a vôňu jedlu. Pri pravidelnom dopĺňaní do jedálneho lístka nám poskytne široké spektrum blahodarných účinkov na zdravie. Medzi jej najzaujímavejšie schopnosti patrí schopnosť zlepšiť pamäť, čo sa využíva aj pri liečbe Alzheimerovej choroby. Ďalej zlepšuje náladu, znižuje zápal, tlmí bolesť, ochraňuje imunitný systém, detoxikuje organizmus, zabraňuje predčasnému starnutiu, lieči kožné ochorenia a upravuje trávenie. Práve typická rozmarínová vôňa je spájaná so zlepšovaním nálady, zbavovaním stresov a migrén. Aromaterapia tieto účinky využíva k výrobe esenciálnych olejov s aktívnymi zložkami rozmarínu. Zistilo sa, že kompomenty obsiahnuté v tejto bylinke majú silné antioxidačné, protizápalové a anti-karcinogénne účinky. Užitočný je aj pri prejavoch Helicobaktera Pylori.
Ako si sa už niekoľkokrát určite presvedčila, príroda má obrovskú moc a vie aj liečiť. Skús pravideľne konzumovať vyššie spomínané rastlinky a sama sa presveč, či to platí aj v tomto prípade.
Ďalšie zaujímavé články plné zdravia:
Zdravie z vlastnej záhrady – Rozhovor s Hankou Sekulovou, odborníčkou na permakultúru
Obezita môže byť aj štíhla. Je štíhla obezita nebezpečná?
Včely symbol pracovitosti – včelár symbol nádeje?
Použitá literatúra :
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/what-are-adaptogens/
http://www.ecowatch.com/8-health-benefits-of-antioxidant-rich-aloe-vera-1882032355.html
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.