Čo budeme potrebovať na 16 ks?
- 450 g polohrubej špaldovej múky
- 200 g mrkvy
- 40 g trstinového cukru
- 50 g kvalitného masla
- 1 žĺtok
- 1 ks bio sušeného droždia (milovníčky kvásku: 80-100 g kvásku, doba kysnutia 3-4 hod.)
- 200 ml kvalitného mlieka
- domáci lekvár podľa chute
- papier na pečenie
- pohár s väčším priemerom
Ako budeme postupovať?
1. Mrkvu ošúpeme a dáme uvariť.
2. V miske zmiešame múku, droždie a trstinový cukor.
3. Uvarenú a vychladnutú mrkvu vymixujeme tyčovým mixérom a spolu s roztopeným maslom pridáme k múke. Opatrne prilievame vlažné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Ak sa ti zdá cesto riedke, môžeš pridať ešte múku.
4. Cesto dáme na 1 hodinu vykysnúť.
5. Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho z misky na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Väčším pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
6. Na každé koliesko dáme lyžicu lekváru a prikryjeme ho ďalším kolieskom. Kraje dobre pritlačíme.
7. Takto pripravené šišky vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi 20 minút.
Poznámka: Šišky na obrázku sú pečené s droždím. Pečenie s kváskom má svoje zákonitosti, ktoré treba dodržiavať, aby bol výsledok dokonalý. Ale ak kváskuješ, určite vieš ako na to :-)
Viac receptov, ktorým neodoláš nájdeš tu:
Parené buchty s tvarohom bez výčitiek
10 x tradičné slovenské dezerty na zdravý spôsob
Zdravá jablková štrúdľa ako od babičky
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.