Zázračné rastlinky z prírody
1. Šalvia lekárska
Ako ju najlepšie využiť?
Ako ju najlepšie využiť?
Ako ju najlepšie využiť?
Na šalviový čajPoužijeme 1 čajovú lyžičku na 250 ml vody. Zaparí sa a krátko vylúhuje. Keď sa šalviový čaj pije častejšie, posilňuje celé telo.
Na šalviové maslo s kurkumou a cesnakomČo budeme potrebovať?150 g kvalitného maslahrsť šalviových listov (môžu byť i sušené)štipku kurkumy2 strúčiky cesnakukúsok pažítky (nemusíme použiť)korenie priamo z mlynčekamorskú/himalájsku soľAko budeme postupovať?Šalviové lístky si pokrájame nadrobno. Môžeme tiež rozmixovať. Pridáme roztlačený cesnak, kurkumu a zmäknuté maslo. Okoreníme a osolíme. Skladujeme v chladničke.
2. Skorocel kopijovitýVďaka svojmu zloženiu považujeme skorocel za prírodné antibiotikum. Ide o jednu z najlepších rastlín na všetky ochorenia dýchacích orgánov, pôsobí proti zápalom a veľmi dobre pomáha na odhlienenie dutiny. Skorocel sa používa ako čaj, ktorý uľahčuje odkašliavanie a uvoľňuje hlien. Upravuje stolicu a pomáha pri zápale priedušiek. Je skvelý i pri bolestiach čriev a žalúdka.
Ako ho najlepšie využiť?Na voňavý čaj zo skorocelu1 vrchovatú lyžičku zmesi skorocelových listov a dúšky materinej v rovnakom pomere zaparíme 250 ml vody a môžeme popíjať.
3. Echinacea purpurováEchinacea je úžasná rastlinka pri prechladnutí, angíne, či chrípke, pretože má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Výrazne posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu a bojuje proti zápalom. Vďaka siliciam obsiahnutým v byline sa telo rýchlejšie vyrovná aj s nádchou, bronchitídou, zápalom prínosných dutín a pomôže aj alergikom a astmatikom. Preukázané sú jej pozitívne účinky aj na nervový systém. Pomáha pri bolestiach hlavy a pri vyčerpaní.Ako ju najlepšie využiť?Na čaj z Echinacei1 vrchovatú lyžičku vysušenej echinacei zalejeme 250 ml horúcej vody a lúhujeme približne 10 minút. Čaj užívame 2 - 3 krát za deň (horúci alebo teplý).
4. ŠípkyŠípky obsahujú vysoký obsah vitamínu C, preto sú tak výnimočné a je skvelé mať ich v týchto chladných a sychravých dňoch doma. V šípkach sa nachádzajú aj vitamíny skupiny B a provitamín A. Ich jedinečnosť je v tom, že obsahujú takmer rovnaké látky ako sú vo voľne predajných prípravkoch proti chrípke a nachladnutiu. Na rozdiel od toho, že šípky sú prírodným liečivom, nie pripraveným v laboratóriu.
Ako ich najlepšie využiť?Na šípkový čajík s najväčším obsahom vitamínu CŠípky si podrvíme a cez noc ich necháme vylúhovať v studenej prevarenej vode. Na 1 liter vody používame 25 – 30 g šípok. Na druhý deň si čaj ohrejeme, precedíme a môžeme piť.
Ďalšie voňavé čajíky na studené dni:
Čaj zo zázvoruZázvor je výborný na odhlieňovanie organizmu, znásobuje vnútorné teplo, podporuje látkovú výmenu, pomáha pri bolesti brucha a odstraňuje vyčerpanosť.
Čaj z kvetov bazy čiernejTento čaj má silné protizápalové a močopudné účinky, a tiež podporuje potenie. Je veľmi dobrý proti horúčke, zápalu priedušiek a nosovej dutiny. Pomáha pri prechladnutí. Môžeš ho použiť aj ako pleťovú vodu, ktorá posilní a rozjasní tvoju pleť.
Čaj z materinej dúškyČajík má antiseptické účinky, zmierňuje kašeľ a kŕče. Výskumy preukázali, že podporuje imunitný systém. Pôsobí proti depresii, prechladnutiu, zápalu priedušiek, bolesti svalov a proti problémom s dýchaním. Pomáha i s trávením.
Čaj z prvosienky vyššejZrieďuje hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčuje vykašliavanie. Prvosienka je vynikajúca i do inhalačných zmesí a do bylinkových kúpeľov. Má upokojujúce účinky, preto je čaj z nej veľmi dobrý pri migrénach, nespavosti a bolesti hlavy.
Čaj z podbeľa liečivéhoTento čaj je už od najstarších čias pokladaný za vynikajúci prostriedok na suchý kašeľ. Práve slizové látky, ktoré podbeľ obsahuje, pomáhajú na problémy s chorobami pľúc a priedušiek. Vynikajúca kombinácia je práve s prvosienkou a materinou dúškou.
Čaj z pestreca mariánskehoUrobí počas týchto studených dní s tvojim telom hotové zázraky. Pôsobí skvelo na pečeň a povzbudzuje imunitný systém.
Kde tieto všetky bylinky nájdeš?
Kúpiš v lekárni alebo bioobchode | Vypestuješ si doma v záhrade alebo nazbieraš v prírode | |
Šalvia lekárska | Najlepšie v sypanej forme | Vypestuješ si doma |
Skorocel kopijovitý | Najlepšie v sypanej forme | Nájdeš v záhradke, či na lúke |
Echinacea purpurová | Najlepšie v sypanej forme | |
Šípky | Najlepšie celé plody | Nazbieraš na prechádzke v prírode |
Zázvor | Najlepšie čerstvý, ktorý si pred prípravou čaju zbavíš šupky | |
Baza čierna | Najlepšie v sypanej forme | Nazbieraš na prechádzke v prírode |
Materinná dúška | Najlepšie v sypanej forme | Vypestuješ si doma, či nazbieraš na prechádzke v prírode |
Prvosienka jarná | Najlepšie v sypanej forme | Nazbieraš na prechádzke v prírode |
Podbeľ liečivý | Najlepšie v sypanej forme | Nazbieraš na prechádzke v prírode |
Pestrec mariánsky | Najlepšie v sypanej forme |
Ako si pripravíme akýkoľvek bylinkový čaj?Do horúcej vody pridáme bylinky a necháme vylúhovať 5 – 10 minút. Pri zápare si dávame pozor, aby sme vodu uviedli blízko bodu varu. Nenechávajme ju zovrieť, pretože to by rozptýlilo veľmi vzácne éterické oleje z bylín do pary.Množstvo: 30 g sušenej bylinky alebo 75 g čerstvej na ½ litra vody.
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.