Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Najlepší bezlepkový chlebík. Tento sa ti rozhodne vydarí!

Každý celiatik, ktorý sa pustil do prípravy bezlepkového chlebíka určite uzná, že tento level kuchtenia je level s najvyššou obtiažnosťou. Prečo? Už len pri pohľade na množstvo rozličných typov múk a zmesí sa ti zatočí hlava. Potom nasleduje proces prípravy. Lepí to? Alebo v horšom prípade to lepiť nechce ani za svet. A teraz prichádza azda najťažšia skúška ohňom, a to pečenie... Ak si sa stretla minimálne s jedným z vymenovaných problémov, tak neváhaj a čítaj ďalej. Toto je recept stvorený presne pre teba! Overený mnoho ráz a upečený bez nepríjemných komplikácií.
Už mi prešlo rukami mnoho bezlepkových múk i zmesí. Môžem s pokojom na duši vyhlásiť, že doposiaľ najlepší, najrýchlejší a najchrumkavejší variant bezlepkového chlebíka vznikol práve od českej značky Nominal. Prajem ti príjemnú zábavu pri vytváraní tvojho malého umeleckého diela :-).
Čo budeme potrebovať na prípravu 1 kg chleba?

  • 500 g zmesi na chlieb Nominal s ľanovou vlákninou (kúpiš v bio shope)

  • 440 ml vody

  • 20 ml olivového oleja

  • 15 g čerstvého droždia

  • 1 PL mletej rasce + rôzne druhy semiačok na posypanie (ľanové, tekvicové, slnečnicové...)


Ako budeme postupovať?
1.  Na obale tejto zmesi je zo zadnej strany napísaný postup, avšak ja som si ho trošku upravila. Odporúčam chlieb pripravovať ručne. Do väčšej misy dáme zmes, vodu, olej, rozdrvené droždie a postupne zmiešame. Hmotu necháme cca 15 minút odpočívať.
2. Potom si ruky potriepeme olejom a ideme si vytvarovať cesto - nastáva proces ručného hnetenia. Na vrch dáme semiačka a takto pripravený chlieb umiestnime do formy na pečenie. Ja používam sklenenú formu, ktorú si vždy poriadne vymažem maslom.
3. Formu naplníme do 3/5, aby cesto malo dostatočný priestor na kysnutie. Kysnúť necháme cca 45 - 60 minút pod vlhkou utierkou. Pečieme cca 60 minút vo vyhriatej rúre na 200 stupňoch. Po 10 minútach znížime teplotu na 180 stupňov. Po dopečení vyklopíme a necháme vychladnúť.
chelbik2
 
chelbik3
Taak a už zostáva len natrieť poctivým maslom alebo obľúbenou nátierkou a skvelé raňajky sú na stole. Dobrú chuť :-).
Ďalšie bezlepkové recepty, ktoré ti zachutia:
Fantastická karfiolová roláda
Lahodný pšenový nákyp
Bezlepkové ciabatky s prekvapením
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktor vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.