Už mi prešlo rukami mnoho bezlepkových múk i zmesí. Môžem s pokojom na duši vyhlásiť, že doposiaľ najlepší, najrýchlejší a najchrumkavejší variant bezlepkového chlebíka vznikol práve od českej značky Nominal. Prajem ti príjemnú zábavu pri vytváraní tvojho malého umeleckého diela :-).
Čo budeme potrebovať na prípravu 1 kg chleba?
- 500 g zmesi na chlieb Nominal s ľanovou vlákninou (kúpiš v bio shope)
- 440 ml vody
- 20 ml olivového oleja
- 15 g čerstvého droždia
- 1 PL mletej rasce + rôzne druhy semiačok na posypanie (ľanové, tekvicové, slnečnicové...)
Ako budeme postupovať?
1. Na obale tejto zmesi je zo zadnej strany napísaný postup, avšak ja som si ho trošku upravila. Odporúčam chlieb pripravovať ručne. Do väčšej misy dáme zmes, vodu, olej, rozdrvené droždie a postupne zmiešame. Hmotu necháme cca 15 minút odpočívať.
2. Potom si ruky potriepeme olejom a ideme si vytvarovať cesto - nastáva proces ručného hnetenia. Na vrch dáme semiačka a takto pripravený chlieb umiestnime do formy na pečenie. Ja používam sklenenú formu, ktorú si vždy poriadne vymažem maslom.
3. Formu naplníme do 3/5, aby cesto malo dostatočný priestor na kysnutie. Kysnúť necháme cca 45 - 60 minút pod vlhkou utierkou. Pečieme cca 60 minút vo vyhriatej rúre na 200 stupňoch. Po 10 minútach znížime teplotu na 180 stupňov. Po dopečení vyklopíme a necháme vychladnúť.
Ďalšie bezlepkové recepty, ktoré ti zachutia:
Fantastická karfiolová roláda
Lahodný pšenový nákyp
Bezlepkové ciabatky s prekvapením
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.