1. Chyba : Jeme nezdravé zmrzliny a nanuky
Keď som bola malá, myslela som si, že zmrzlina sa vyrába z mlieka a smotany. Kedysi to tak bolo, ostala som však sklamaná, keď som sa dozvedela že, veľa výrobcov vymenilo mlieko za lacnejšie alternatívy. Ide väčšinou o lacné rastlinné tuky (napr. kokosový tuk), ktoré dodávateľa nestoja veľa. Zákon zakazuje uvádzať názov, mliečny, smotanový alebo tvarohový na tovar ktorý tieto zložky vôbec neobsahuje. Aby však tieto „mliečne“ zmrzliny nestratili na obľúbenosti, rozhodli sa výrobcovia zmrzliny namiesto zmeny surovín radšej zmeniť názov. Preto, ak vidíš niekde krémový nanuk alebo zmrzlinu, nesľubuj si od neho, že v ňom nájdeš mlieko.
Cukor v zmrzline je osobitná kategória. V horších prípadoch tvorí až 29% z celej zmrzliny. Pozor si treba dávať aj na lacné ovocné drene a vodové nanuky. Napríklad na takom obale jahodového nanuku sa píše, že by mal byť jahodový, no po prečítaní zloženia zistíš, že s jahodami nemá nič spoločné.
Alternatíva : Sorbet alebo domáca zmrzlina
No, ak ťa baví zvŕtať sa v kuchyni, určite si dokážeš pripraviť zdravú zmrzlinu aj doma. Výhodou takej domácej zmrzlinky je, že poznáš jej obsah a môžeš si ju pripraviť podľa svojej chuti. Skvelou kombináciou sú jahody, maliny, citrón a med. No ak obľubuješ krémovejšie zmrzliny, ktoré ťa však rovnako osviežia, skús kombináciu bieleho jogurtu, manga a banánu. Ak si už mamička, môžeš s čistým svedomím dať túto dobrotu aj svojím drobcom, pretože vieš, že to neobsahuje nič zlé.
A aby sme neostali len pri slovách, pozri si našich 10 tipov na výrobu domáceho mrazeného potešenia pre teba aj drobcov.
2. Chyba : Pijeme sladené limonády, koktaily, pivo, radlery či kofoly
Príklad: Ak v priebehu večera vypiješ napríklad 3 Piňa Colády, dáš do svojho tela 165 g cukru. 1 malá čajová lyžička cukru je zhruba 5 g. Zjedla by si 33 lyžičiek cukru len tak? Pravdepodobne nie, ale v drinku sa stratili. Nabudúce, keď si budeš objednávať drink, tak mysli aj na toto. ;-)
Veľký ale vážne veľký pozor si daj na radlery. Chutné, vychladené, ovocné pivko. Pre mnohé z nás bohužiaľ ideálna voľba na horúci letný deň. Vieš o tom, že jedna plechovka tejto „dobroty" obsahuje 39-45 g (=8-9 lyžičiek) cukru? Sila, čo? A navyše, niektoré sú zložené zo zmesi emulgátorov (teda Éčok) a kyseliny citrónovej. Všímaj si etikety. ;-)
Zatiaľ čo dospelí ľudia si vychutnávajú pivo, deťom dajú do ruky euro nech si idú kúpiť kofolu. Vieš o tom, že si im práve kúpila 40 g (=8 lyžičiek) cukru? Presne toľko cukru obsahuje 0,5 litra tohto nápoja. Dieťaťu to smäd neuhasí práve naopak bude chcieť ďalší pol liter. A ty mu ho dopraješ, veď prečo nie? Daj si však doma na váhu 80 g (=16 lyžičiek) cukru a pozri sa, aké obrovské množstvo to je. Síce je to chutný nápoj a čapujú ho vážne všade, pre dobro tvojho dieťaťa mu radšej daj neperlivú minerálku. Uhasí mu smäd a neskrýva sa v nej žiaden cukor.
Alternatíva : Citronáda či doma pripravená limča
A prečo sme spomenuli bio citrusy? Naozaj si daj na tom záležať, nakoľko tie nebio sú chemicky ošetrené, takže, ak si ich dáš aj s kôrou do džbánu s vodou, všetky chemikálie sa vylučujú do nápoja. A to určite piť nechceš. Neboj sa investovať pár centov viac za kvalitnejšie suroviny, ušetríš si tým potom kopec času a aj peňazí, keď nebudeš musieť behať po doktoroch. A pocítiš to určite aj na chuti samotného nápoja. ;-)
Inšpiruj sa napríklad niektorým z týchto 8-mich letných drinkov.
3. Chyba: Chodíme na opekačky plné alkoholu a nezdravých špekáčikov
Prečo si dávať pozor na špekáčiky? Mňa najviac odrádza to zloženie. Je pravda, že sa dajú zohnať aj kvalitné špekáčiky či klobásky z farmárskych obchodov, no nie každý si dá tu námahu zájsť tam a nakúpiť poctivé domáce výrobky. Preto väčšina z nás nakupuje v supermarketoch. Prvý varovný signál je, že za 1 kg špekáčikov chcú len pár korún. Určite si pri kúpe pozri aj zloženie, kvalitný špekáčik nesmie obsahovať stabilizátori, zvýrazňovače chuti, konzervačné látky, farbivá, sóju, taktiež v ňom nemajú čo hľadať kože. Mnohokrát sa však stane, že kvalitný špekáčik odhalíme až pri opekaní. Ak je naozaj kvalitný, mal by sa pekne otvárať, púšťať šťavu a črievko, v ktorom je, by nemalo sčernať. Špekáčik, ktorý sa scvrkne, spáli a lepí, je pravdepodobne vyrobený z nekvalitných surovín a obsahuje sóju.
Kvalitný špekáčik by mal obsahovať hovädzie, bravčové alebo teľacie mäso a jeho podiel by mal byť 85,6%. Zvyšné percentá by mal tvoriť tuk.
Alternatíva: Zdravé grilovačky
Ak nemáš rada hovädzinu a obľubuješ radšej kuracie či morčacie mäso, priprav si chutné tortilly. Mäsko si ugriluješ, pridáš dressing z bieleho jogurtu, veľa zeleniny a všetko to zroluješ do tortilly.
A ešte jedna rada k zdravému opekaniu. Aj keď budeš mať kvalitné mäso, určite záleží aj na spôsobe prípravy. Ak bude mäso namarinované v množstve tuku, ktorý ti pri opekaní bude kvapkať na oheň/pahrebu a tieto výpary sa následne budú dostávať naspäť do mäsa, dostaneš tak nezdravú karcinogénnu "pochúťku". O tom, ako si užiť grilovačku zdravo sme ti pripravili samostatné články. Prečítaj si ich:
Ďalšie zaujímavé nápady na leto si prečítaj tu:
Ako na zdravé opálenie?
Ako sa v lete zbaviť únavy?
Stravovanie v lete podľa ajurvédy
Úsmev na tvári, varecha v ruke a stále nové nápady. Tak nejako by som sa charakterizovala. Baví ma vymýšľať nové, zdravé a hlavne bezlepkové recepty na ktorých si pochutí naozaj každý. To že som komunikatívna a rada sa rozprávam s ľuďmi si môžete všimnúť na rozhovoroch ktoré pravidelne pribúdajú na našom blogu. Preto ak ti chýba motivácia rýchlo si nejaký prečítaj. ????