Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Bezmäsité zapekané cestoviny so šampiňónmi v paradajkovo-tekvicovej omáčke

50 min
6 porcií
bezmasite zapekane cestoviny

Potrebujeme: 

  • 500 g celozrnných cestovín
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 250 g húb (šampiňónov) nakrájaných na kúsky
  • 280 g paradajkového pretlaku
  • 120 g špenátu, pokojne aj viac (vaničku)
  • 1 lyžičku sušeného oregana
  • 1 lyžičku soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia alebo podľa chuti
  • ½ lyžičky sušeného tymianu
  • 3 šálky zeleninového vývaru alebo vody
  • 400 g tekvicového pyré (1 menšiu tekvicu)
  • 2 šálky syra, napr. goudy, parmezánu, ementálu... pokojne ich môžete skombinovať
bezmasite zapekane cestoviny

Tieto zapekané cestoviny s paradajkovo-tekvicovou omáčkou a so zeleninou predstavujú super chutný spôsob, ako do seba dostať množstvo zeleniny bohatej na živiny. Jedlo je sýte a výdatné, zachutí aj deťom a mäsožravcom.

Ako na to?

1

Odporúčam si deň vopred pripraviť tekvicové pyré. Tekvicu si očistíme, nakrájame na kocky, uvaríme a rozmixujeme.

2

Rúru si predhrejeme na 190 ˚C. Dáme variť cestoviny. Uvaríme ich tak, aby neboli úplne mäkké.

3

Medzitým si v panvici zohrejeme olivový olej a opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájané huby a dusíme 10 minút. Pridáme paradajkový pretlak, opäť povaríme 5 minút. Postupne pridáme špenát a miešame, kým nezmenší svoj objem. Okoreníme.

4

Pridáme zeleninový vývar, premiešame, potom tekvicové pyré a 1 šálku nastrúhaného syra a pokračujeme v miešaní. Nakoniec pridáme cestoviny a všetko spolu dôkladne premiešame.

5

Zmes premiestnime do zapekacej misy, posypeme ich zvyšným syrom a pečieme 20 minút alebo kým sa syr nezapečie.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

558 kcal

2343 kJ

T:

20 g

B:

25 g

S:

65 g

V:

9 g

zapekané cestoviny s paradajkovou omáčkou

Dobrú chuť 😊!

Máš už svoj diár na rok 2023? Ak nie my ti jeden ponúkame. Okrem úžasných tipov na varenie v ňom nájdeš aj množstvo inšpirácie a motivácie na tvojej ceste za krajším a zdravším JA.

fitness diar fitshaker
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.