Všetko, čo do seba dostaneš teraz, ovplyvňuje nielen teba, ale aj tvoje dieťatko. Preto by si sa mala určitých potravín vyvarovať a na druhej strane sa pokúsiť do svojho denného jedálnička začleniť pár dobrých zvykov, ktoré prospejú nielen zdraviu vás dvoch/troch..., ale môžu ti dokonca spríjemniť stavy, keď sa necítiš práve vo svojej koži. Niektoré „povedačky“ sú tak pevne postavené na faktoch, že nemá zmysel o nich polemizovať.
Jednoznačné NIE pre budúcu mamičku (a naše zdravie by sa nám poďakovalo, keby to platilo aj mimo tehotenského stavu):
- Cigarety (aj pasívne fajčenie je fajčením)
- Alkohol
- Drogy
- Niektoré druhy liekov
Iné zákazy a príkazy sa skôr tradujú a bez potrebných informácií sa podľa nich na prvé počutie riadime, hoci tomu tak vôbec nemusí byť. Poďme sa im pozrieť na zúbok. :-)
MÝTUS č.1 – Kávu treba úplne vylúčiť
Niekedy nám priebeh tehotenstva prirodzene obmedzí príjem kofeínu, keď v nás jeho konzumácia vyvoláva nepríjemné pocity (či už samotná vôňa je neznesiteľná, chuť prihorká, búšenie srdca aj po jednej šálke). V takom prípade sa vieme ľahko vzdať alebo obmedziť príjem kofeínu a nevystavujeme sa rizikám spojeným s jeho nadmernou konzumáciou ako zvýšené riziko potratu, nízka pôrodná hmotnosť alebo predčasný pôrod.
MÝTUS č. 2 – Tehotné musia papať za dvoch
Aké vitamíny a minerály by som mala v tehotenstve užívať?
Ako by mala vyzerať vhodná strava v tehotenstve?
Energetický príjem sa tiež nezvyšuje dvojnásobne. Rastie až od druhého trimestra v priemere o cca 250 kalórií, neskôr o cca 350 kalórií denne. To stačí na to, aby si zvládla vyššiu záťaž na svoj organizmus, a zároveň neprispieva k prejedaniu sa. Dôsledkom nadmerného príjmu energie je nadváha, čo robí tehotenstvo ťažším (nielen váhovo). Srdiečko i kĺby majú aj bez toho čo robiť, tak im to nerobme ťažším.
MÝTUS č. 3 – Nejem cukor, žijem zdravšie pomocou umelých sladidiel
Predtým však, ako sa znova vrátime ku sladeniu rafinovaným cukrom, majme pri jeho konzumácii na mysli aj to, že nadmerné množstvá cukru odoberajú telu vápnik, čo sa prejavuje na oslabení kostí a zubov (tak predsa len platí jedno dieťa – jeden zub?). Na výber máme viacero zdravších alternatív – od stévie, cez ovocné šťavy, vodu ochutenú citrónom, ovocie, limetky až po „zdravšiu“ alternatívu repného cukru – cukor trstinový.
MÝTUS č. 4 – Multivitamínové tabletky stačia
Zvýšenú potrebu vitamínov a minerálov vieme zabezpečiť dostatkom čerstvej zeleniny, ovocia, množstvom strukovín, príjmom nie príliš mastného mäsa. Nároky na prísun niektorých látok, ako kyselina listová, jód, vitamín D, železo, vápnik, magnézium sú však zvýšené tak, že je ťažké ich dodať iba zdravou stravou. Preto je dopĺňanie týchto látok potrebné podporiť aj medikamentózne. Majme teda ako doplnok stravy po ruke preparáty pre tehotné, ale širokospektrálne doplnky sú zbytočné.
Stále hovoríme o zdravom tehotenstve. Tam, kde je zdravotný stav mamičky a dieťatka ohrozený nedostatočným a nevyváženým stravovaním (napr. podvýživené tehuľky, fajčiarky, mamičky trpiace nevoľnosťou alebo zvracaním, krátka prestávka medzi tehotenstvami a pod.), je tabletka schodnejším a možno niekedy jediným reálnym riešením.
MÝTUS č. 5 – Musím jesť veľa rýb
Tuku v mastnejších rybách sa nemusíme báť, keďže ide o nenasýtený tuk. Pred čím by sme mali byť na pozore, je obsah ťažkých kovov a toxínov. Hlavne ortuť má veľmi negatívny vplyv na vývin mozgu. Tu platí zásada – čím väčšia ryba, tým viac ťažkých kovov obsahuje, pričom to môžeme tvrdiť tak o morských, ako aj o sladkovodných rybách. Veľké ryby ako žralok, mečúň, makrela kráľovská žijú dlhšie a počas svojho života môžu prijímať aj väčšie množstvá ťažkých kovov a toxínov.
Obsah ťažkých kovov závisí od oblasti výlovu (pozor na oblasti nedávnych havárií ropných tankerov, atómových katastrof, priemyselné pobrežia). Okrem toho, aká rybka sa ocitne na našom tanieri, je dôležitý aj spôsob jej prípravy. A tu sa dostávame k ďalšiemu bodu.
MÝTUS č. 6 – Surová strava je najlepšia
Listerióza pritom hrozí nielen zo surových rýb, ale aj zo surového mäsa, nepasterizovaného mlieka a nepasterizovaných mliečnych výrobkov, napr. z ovčieho či kozieho syra, bryndze, jogurtov. Plesňové syry a surové vajíčka tiež môžu byť zdrojom listérie, salmonelózy a iných infekčných ochorení. Na chvíľu si teda odpusťme domáce majonézy, tiramisu zo surových vajíčok, surové mäkké syry ako niva, camembert, sushi, tatársky biftek, údený losos, prosciutto.
Na oplátku však pridajme surové ovocie a zeleninu. Ak však chceme dosiahnuť maximálnu využiteľnosť nutrične bohatých látok, niektoré druhy zeleniny jedzme radšej tepelne upravené. Železo zo špenátu, betakarotén z mrkvy či protirakovinový lykopén z paradajok naše telo využije lepšie, ak zeleninku chvíľu povaríme.
Čítaj, vzdelávaj sa ... a dobrú chuť! :-)
Zdroj fotiek: flickr.com (Creative commons only)
Ďalšie "mamičkovské" články:
Cvičenie a kojenie? Všetko sa dá, keď vieme, ako na to!
8 tipov ako si naplno užiť tehotenstvo
Ako sa dostať do formy po pôrode?
Cvičenia pre mamičky nájdeš aj u nás na www.fitshaker.sk. Zacvičiť si môžeš pekne v pohodlí svojej obývačky s profesionálnymi inštruktorkami. :-)
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.