1. Fantastická žltá nátierka z cukety
Z cukety dokážeš vykúzliť snáď hocijaké jedlo. A z tejto nátierky sa budeš zalizovať až za ušami, to ti garantujem. Priprav si večer dopredu a ráno len vytiahni z chladničky a natri na kvalitné pečivo :-).
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 stredne veľkú cuketu
- 1 cibuľku
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 bieleho jogurtu
- olivový olej
- himalájsku soľ, korenie
- kurkumu
- čerstvý kôpor (či inú čerstvú bylinku podľa tvojho gusta :-))
Ako budeme postupovať?
1. Na olivovom oleji si orestujeme cibuľku. Cuketu nastrúhame a zbavíme ju prebytočnej vody. Pridáme k cibuľke a necháme dusiť 5 - 10 minút.
2. Pridáme kurkumu (ja odporúčam veľa :-)), cesnak, osolíme a okoreníme. Necháme chvíľku vychladnúť.
3. Nakoniec vmiešame biely jogurt a nátierku uložíme do chladničky.
4. Podávame na domácom pečivku s čerstvým kôprom.
TIP: Ak si alergická na laktózu, nátierka je skvelá aj bez jogurtu. Ak ti budú prekážať kúsky cukety, jednoducho ju nakoniec len vymixuj dohladka a problém vyriešený :-).
Na bryndzovú si pamätáš ešte z školských čias, však? Dnes sa ju však naučíš pripravovať inak ako si zvyknutá, samozrejme, trošku zdravšie :-). A nezabúdaj, hľadaj 100 % ovčiu bryndzu zo salaša, jedine tak dodá tvojmu telu toooľko užitočných látok.
Čo budeme potrebovať pre 4 hladošov?
- 1 ovčiu bryndzu (stačí 125 g)
- 1 cibuľku
- 1 mrkvu
- 1/2 bieleho jogurtu
- himalájsku soľ, korenie
- sladkú mletú červenú papriku
- bazalku
Ako budeme postupovať?
1. Nastrúhame mrkvičku a pokrájame cibuľku.
2. Pridáme rozmačkanú bryndzu a jogurt podľa hustoty, ktorú chceme dosiahnuť. Ochutíme a môžeme podávať :-).
Používaš zeler len do polievky? Tak to o veľa prichádzaš. Táto zeleninka je úžasná aj do zeleninových nákypov, omáčok na cestoviny, ale aj surová do šalátov. Veľmi ti ju odporúčam v tejto nátierke, ktorú máš hotovú za pár minút a chutí báječne. Ak neveríš, vyskúšaj :-).
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1/4 - 1/2 zeleru
- 1 malú cibuľku
- 1/2 jogurtu alebo kúsok poctivého masla
- soľ, korenie
- čerstvé oregano a čerstvú bazalku
- trošku čili korenia
Ako budeme postupovať?
1. Zeler ošúpeme a nastrúhame. Na panvičke orestujeme cibuľku.
2. Pridáme zeler a dusíme asi 10 minút, kým trošku zmäkne. Ja som mala doma aj kúsok cukety, tak som nastrúhala a udusila aj tú.
3. Keď je zelenina mäkká, okoreníme ju, osolíme, pridáme čili a veeeľa čerstvých byliniek.
4. Necháme trošku vychladnúť a pridáme biely jogurt alebo kúsok masla, aby sme dosiahli konzistenciu, ktorú ľahšie natrieme.
5. A už len natrieť na domáci chlebík a môžeme vychutnávať :-)
Ďalšie raňajkové inšpirácie, tentokrát na sladko:
Chrumkavá raňajková granola - priprav si do zásoby a už len nasyp do jogurtu či mlieka
Chia puding - zdravé raňajky iba z 3 ingrediencií
Hriešne dobré lievance - navyše, bez cukru a na 2 spôsoby
Zdravé čokobanán raňajky - skvelá kaša, ktorá ťa zasýti
Sladké a sýte raňajky so zázrakom menom quinoa
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.