Zemiakové placky s tvarohom a hráškom: chutná večera aj príloha k mäsu

Ostali ti zemiaky z obeda a nevieš, kde ich využiť? Mám pre teba skvelý tip ako spracovať nedojedené zemiaky z predchádzajúceho dňa. Môj recept na zemiakové placky s tvarohom je rýchly, jednoduchý a vhodný naozaj pre všetkých. Lákavý je pre deti, výživný pre športovcov a potešia sa aj bezlepkáči. Tak šup do prípravy. :-)

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 4 väčšie zemiaky (uvarené v šupke alebo vo vode)
  • 120 g tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 100 g rozmrazeného hrášku (môže byť aj čerstvý)
  • 70 g nastrúhaného parmezánu
  • 1 lyžicu špaldovej múky (ak si celiatik použi pohánkovú alebo kukuričnú múku)
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 hrsť čerstvých listov medvedieho cesnaku (alebo špenátu)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate alebo pažítky

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky, ktoré nám ostali napr. od obeda pokrájame do misky na malé kúsky. Pokiaľ neostali, uvaríme ich vo vode alebo v šupke.

2. Pridáme k nim ostatné ingrediencie vrátane postrúhaného syra a posekanej petržlenovej vňate.

3. Všetko zľahka premiešame.

4. Pomocou lyžice tvarujeme na plech vystlaný papierom na pečenie malé kôpky.

5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 25-30 minút.

 

TIP: Podávame s obľúbeným jogurtovým dressingom, prípadne s čerstvou porciou zeleniny.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
107 kcal

451 kJ

3 g 6 g 13 g 2 g

zemiakove placky

 

vecera

 

rýchla večera

 

bezlepkové recepty

 

rychla vecera

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Recepty od autorky Betky nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

recepty

 

Aj tieto placky by sa ti mohlo zapáčiť:

Hráškovo-mrkvové placky obalené v sezame

Batatové placky pripravené expresne rýchlo

Zemiakovo-zelerové placky – zdravo a bez výčitiek

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 24/05/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre