Zdravé chrumkanie: Cviklové trojuholníčky so semienkami

Jeseň je plná farieb tak ako zelenina a ovocie, ktoré v tomto období dozrieva. Cviklu som v detstve poznala viac menej ako kyslastý šalát k zemiakovej kaši. Dnes cviklu využívam na všetky možné spôsoby a tu jej jeden z nich. Potrebuješ zahnať hlad a pritom dodať organizmu len to najlepšie? Upeč si cviklové krekry so semienkami. Pozor však na to, koľko si ich zbalíš do kabelky, sú tak chutné, že ich určite zješ všetky. Do chrumkania :-).

Čo budeš potrebovať?

  • 150 g uvarenej cvikle
  • 230 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g zmäknutého masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 ČL himalájskej soli
  • 100 ml vody
  • 2 hrste tekvicových semienok
  • ľanové semienka
  • sezamové semienka

Ako budeme postupovať?

1. Uvarenú cviklu dáme do mixéra a rozmixujeme na kašu. Pridáme špaldovú múku a spolu zmiešame. Vznikne veľmi hustá konzistencia cesta, do ktorej zapracujeme na kocky nakrájané maslo a 1 PL olivového oleja.

2. Pridáme soľ, tekvicové jadierka a pomaly pridáváme vodu. Cesto sa trocha lepí na prsty, treba byť trpezlivý. Miesime dovtedy, kým nezapracujeme všetky suroviny. Takto pripravené cesto necháme v miske a dáme na 1 hodinu do chladničky.

3. Po hodine cesto vyberieme, odstrihneme si papier na pečenie veľkosti plechu a cesto na ňom na tenko rozvaľkáme. Ak sa nám cesto lepí, môžeme vrch trocha posypať múkou. Papier s cestom dáme na plech, prstami dotlačíme cesto ešte do rohov plechu a posypeme ľanovými a sezamovými semienkami. Valčekom zatlačíme semienka do cesta, nakrájame na trojuholníky alebo iné tvary a dáme piecť do rúry na 160 stupňov. Pečieme približne 30 minút alebo do chrumkava.

fitshaker_blog_cviklove_krekry1

fitshaker_blog_cviklove_krekry2

fitshaker_blog_cviklove_krekry4

Veselé chrumkanie prajem :-).

 

Výživová hodnota na 100 g:

Kalorická hodnota kj – kcal Tuky Sacharidy Bielkoviny
1 398 kj  –  332 kcal 14,2 g 38,7 g 8,7 g

 

Ďalšie tipy na skvelé slané chrumkanie:

Chrumkavé bezlepkové tyčinky, ktoré znižujú cholesterol

Zdravé chrumkanie: Mrkvové krekry zo špaldovej múky

Čo namiesto čipsov? Úžasný chrumkavý cícer!

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 15/10/2015 a zaradený do kategórie: DesiataReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaZdravé chrumkanie   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre