Zdravá čoko-tvaroh tortička bez múky

14. február. Pre mnohé zaľúbené páry deň znamenajúci oslavu ich lásky. Jeden druhému chcú prichystať milé prekvapenie, kúpiť zaujímavé darčeky alebo pripraviť sladkú dobrotu. Takú, akú som pripravila dnes pre teba. Určite ňou u svojej polovičky zaboduješ. Chrumkavý čokoládový korpus je zahalený v tvarohovo-vanilkovom kréme. Ešte, keď na vrch pridáš šťavnatú ozdobu v podobe čučoriedok alebo malín, máš vyhraté :-).

Čo budeš potrebovať na 22 cm formu?

Na prípravu cesta:

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 %)
  • 4 vajíčka
  • 40 g masla

Na prípravu krému:

Pri príprave tvarohového krému si môžeš vybrať z dvoch variant. Buď si môžeš pripraviť jemnejší krém vyrobený iba z tvarohu, obsahuje menej kalórií, ale za to je trošku redší. Pokiaľ ti zopár kalórií naviac v deň Valentína nebude prekážať, odporúčam ti vyskúšať tuhší krém z tvarohu a mascarpone.

1. variant – extra tvarohový krém:

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry

2. variant – tvaroh-mascarpone krém

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 1 lyžicu medu
  • 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry

Na ozdobu:

  • čučoriedky, maliny, jahody

Ako budeme postupovať?

1. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Pridáme do nej roztopené maslo a žĺtka. Poriadne vareškou premiešame. Potom si vyšľaháme bielka, ktoré po lyžiciach pridávame do čokoládovej hmoty.

2. Formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo kokosom. Pridáme pripravené cesto, ktoré vo forme rovnomerne rozlejeme. Necháme piecť vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 30 minút.

3. Medzitým si môžeme pripraviť krém. Všetky ingrediencie pridáme do misky a zmiešame. Krém necháme v chladničke odpočívať, pokiaľ sa nám pečie korpus.

4. Keď upečený korpus vychladne, natrieme ho tvarohovým krémom, ozdobíme lesným ovocím a môžeme servírovať.

TIP: Pokiaľ máte doma ešte z leta odloženú domácu marmeládu, tak teraz je ten správny čas ju vytiahnuť a použiť. Odporúčam ju natrieť na vychladnutý korpus a potom naň pridať tvarohový krém.

torta s čučoriedkami

valentin4

valentin3

valentín2

Dobrú chuť a sladké chvíľky prajem :-).

 

nová-kniha-blog-text2

 

Ďalšie tipy na valentínske maškrty:

Nepečená makovo-tvarohová torta

Najlepší fitness cheesecake

Valentínske cookies plné lásky

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 14/02/2016 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre